Σε πρώτο… τρεντ τείνει να εξελιχθεί το χάσταγκ «εξοικονόμηση ενέργειας» με τις συμβουλές – από ειδικούς και μη – να δίνουν και να παίρνουν, σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Εκτός από τα γνωστά tips, ωστόσο, που λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν και ορισμένα που ενδεχομένως προκαλούν εντύπωση γιατί είτε δεν έτυχε να παρατηρήσετε είτε δεν πιστεύατε πως μπορούν να ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που σπαταλιέται. Ειδικότερα:

Ηλεκτρονικός υπολογιστής: Είναι βέβαιο πως έχετε ακούσει τη σύσταση να μην τον αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand-by), επιλέγοντας πιο δραστικές λύσεις, δηλαδή, την αναστολή λειτουργίας (hibernation). Αυτό, ενδεχομένως, που σας διαφεύγει είναι ότι η επιπλέον φωτεινότητα της οθόνης αυξάνει την κατανάλωση, ενώ εξίσου επιβαρυντικός είναι και ο γεμάτος δίσκος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αφενός, να μειώσετε τη φωτεινότητα και αφετέρου, να φροντίσετε να τακτοποιήσετε τα αρχεία σας, προκειμένου ο υπολογιστής να δουλεύει πιο σωστά και άρα, να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Επίσης, μην ξεχνάτε: τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop.

Ανεμιστήρες οροφής: Εάν ανήκετε σε αυτούς που χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες οροφής το καλοκαίρι, τότε γιατί να μην το κάνετε και το χειμώνα; Οι περισσότεροι, άλλωστε, έχουν και δεύτερη λειτουργία, με τη φορά των φτερών να αντιστρέφεται και έτσι, να διοχετεύεται αέρας προς το ταβάνι, εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας ψηλά. Ψάξε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά. Αξιοποιώντας τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα, μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχετε, μπορείτε να επιτύχετε εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

Ανακύκλωση συσκευών: Τα οφέλη από την ανακύκλωση των παλαιών συσκευών δεν είναι άγνωστα. Πόσοι, όμως, από εσάς γνωρίζετε ακριβώς την εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί; Ενδεικτικά, η αντικατάσταση μιας παλαιότερης συσκευής ψυγείου με νεότερη που ανήκει σε καλύτερη κλάση μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 85%! Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση, κατά 200.000, των δικαιούχων του Προγράμματος «Ανακυκλώνω/Αλλάζω Συσκευή», με το κόστος του επίμαχου μέτρου να ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από Συγχρηματοδοτούμενους Πόρους.