Πέρα από τα tips που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει στην καθημερινότητά του για να επιτύχει – και μάλιστα, χωρίς κόστος – σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων, υπάρχουν και ορισμένες παρεμβάσεις, οι οποίες κοστίζουν μεν, υπόσχονται δε, πιο άμεσα αποτελέσματα. Εάν ανήκετε σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν κάτι παραπάνω, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα στο κομμάτι της εξοικονόμησης, τότε αυτές οι συμβουλές της WWF θα σας φανούν χρήσιμες.

Τέντες: Εάν δεν τις έχετε ήδη τοποθετήσει, μάλλον ήρθε η ώρα να το πράξετε. Κι αυτό γιατί, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού μειώνεται έως 5-7°C απλά και μόνο με τη χρήση τους.
Λέβητας: Η αντικατάσταση του παλαιού λέβητα μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 15 – 20%.
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Καλύπτετε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες για ζεστό νερό (σχεδόν 70%), εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας.
Μόνωση: Τα κτίρια, κατασκευής πριν το 1980, συνήθως δεν έχουν μόνωση. Προσθέστε θερμομόνωση στην οροφή (ταράτσα) του κτιρίου, πράγμα που μπορεί να μειώσει ακόμα και σε ποσοστό 30% το κόστος θέρμανσης του κτιρίου.
Κλιματιστικό: Εάν αντικαταστήσετε το κλιματιστικό σας προτιμήστε αυτό με την υψηλότερη δυνατή ενεργειακή απόδοση. Γενικά, επιλέξτε συσκευές (κλιματιστικά, ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια κ.λπ.) με υψηλή ενεργειακή απόδοση, διαβάζοντας προσεκτικά τις «ενεργειακές ετικέτες» πριν την αγορά. Ψυγείο με υψηλότερη ενεργειακή σήμανση καταναλώνει ως και 50% λιγότερη ενέργεια από αντίστοιχη συσκευή χαμηλότερης κατηγορίας. Κοινώς, να επιλέγετε τις πιο «πράσινες συσκευές».
Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης: Εάν ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης τοποθετήστε «ενεργειακό» τζάκι που έχει πολύ καλύτερη ενεργειακή απόδοση της τάξης του 70-75% σε σχέση με το 10-20% ενός κοινού τζακιού. Επιπλέον, οι σόμπες βιομάζας (pellets) δίνουν μία ακόμα καλή επιλογή, καθώς καίγοντας τα συσσωματώματα ξύλου σε ειδικές σόμπες πετυχαίνει κανείς καλή θέρμανση και συνάμα εξοικονομεί σημαντικούς πόρους. Εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί ο λογαριασμός θέρμανσης κατά περίπου 60% εάν χρησιμοποιείται η σόμπα βιομάζας αντί για καυστήρα πετρελαίου.