Λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους αναζητούν οι επιχειρήσεις, υιοθετώντας πρωτοβουλίες άλλων εταιρειών που έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.
Μία από αυτές είναι η Viva Wallet, η οποία μετά το deal με τη JP Morgan και ενόσω είχε ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση του 2022 προχώρησε σε μία σειρά από ενέργειες, προκειμένου να μειώσει το «αποτύπωμά» της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αυτές οι ενέργειες ξεκίνησαν στα ελληνικά γραφεία (HQ, Βοτανικός και Κηφισίας 44), και θα επεκταθούν, επίσης, σε όλα τα γραφεία σε όλη την Ευρώπη και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Χρονοδιάγραμμα φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους
  • Σταδιακή αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων σε λαμπτήρες LED
  • Ρύθμιση αισθητήρων παρουσίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους (υπό διαδικασία εγκατάστασης)
  •  Ανακαίνιση κτιρίου Arcania με χρήση πράσινης αρχιτεκτονικής και υλικών υψηλής ποιότητας.

«Οι παραπάνω ενέργειες οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης KWH/m2 κατά περίπου 20% σε όλα τα ελληνικά γραφεία (όπου βρίσκεται > 50% του προσωπικού της Viva)», εξηγεί.
Παράλληλα, η εταιρεία Wallet υιοθέτησε την τελευταία δεκαετία μια πολιτική χωρίς χαρτί «paperless» σε όλα τα γραφεία και τους υπαλλήλους, χρησιμοποιώντας όλες τις ηλεκτρονικές δυνατότητες αποθήκευσης και επεξεργασίας αρχείων (ηλεκτρονικές υπογραφές κ.λπ.), περιορίζοντας, ταυτόχρονα, την προμήθεια και την εκτύπωση χαρτιού στο ελάχιστο. «Με κατανάλωση χαρτιού εκτύπωσης μικρότερη από 1Kgr/ημέρα, εξυπηρετώντας μόνο την τοπική γραφειοκρατία, η απόδοσή μας θέτει τα πρότυπα στον τραπεζικό κλάδο», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος Viva έχει περιορισμένο στόλο αυτοκινήτων στις 24 χώρες εγκατάστασης λόγω της ψηφιακής στρατηγικής (η οποία αρχικά ξεκίνησε το 2020) και της πολιτικής BYVP (Bring your Vehicle Policy) για όλο το προσωπικό πωλήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση οι εκπομπές CO2 είναι, επίσης, χαμηλές, καθιστώντας τη Viva Wallet έναν «πράσινο» ευρωπαϊκό οργανισμό. Το 2023 η εταιρεία ξεκίνησε τη σταδιακή αντικατάσταση των παραδοσιακών αυτοκινήτων εκπομπών ρύπων σε αυτοκίνητα τεχνολογίας PHEV (ηλεκτροκίνητα οχήματα). Επί του παρόντος, τα 13 από τα 57 του συνολικού στόλου αυτοκινήτων ακολουθούν τη νέα υβριδική/ηλεκτρική τεχνολογία.