Εκτός της συζήτησης που έχει ανοίξει, όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο, αναφορικά με την ανάγκη εξοικονόμηση ενέργειας επιλέγουν να μένουν όσοι μισθώνουν ένα ακίνητο, θεωρώντας πως οι όποιες λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι κοστοβόρες και άρα, πρέπει να βαρύνουν τους ιδιοκτήτες. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι μάλλον διαφορετική. Κι αυτό γιατί, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, περιορίζοντας σημαντικά τα χρήματα που δαπανούν οι ενοικιαστές σε ετήσια βάση, χωρίς να κοστίζουν ακριβά.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της αυστραλιανής κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν περιορισμοί για το τι μπορεί κάποιος να αλλάξει σε ένα μισθωμένο ακίνητο, εντούτοις υπάρχουν τρόποι να μειώσει τους λογαριασμούς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι να επικεντρωθείτε στο να κάνετε μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για εσάς. Είτε νοικιάζετε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, υπάρχουν πολλά απλά και ανέξοδα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη χρήση ενέργειας και να εξοικονομείτε εκατοντάδες χρήματα κατά τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να θυσιάζετε την άνεση ή τον τρόπο ζωής σας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ειδικότερα:

Επιλογή ενεργειακά αποδοτικών συσκευών. Οι οικιακές συσκευές καταναλώνουν έως και το 30% της ενέργειας ενός σπιτιού. Επιλέγοντας τις σωστές συσκευές και αλλάζοντας τον τρόπο, με τον οποίο τις χρησιμοποιείτε θα δείτε διαφορά στους λογαριασμούς σας.

– Ρύθμιση του θερμοστάτη. Τον χειμώνα σκεφθείτε να ρυθμίσετε το θερμοστάτη στους 18–20 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι, προσπαθήστε να το βάλετε στους 25–27 βαθμούς Κελσίου. Η ρύθμιση του θερμοστάτη ακόμη και ένα βαθμό υψηλότερα (ή χαμηλότερα) μπορεί να μειώσει την ενέργεια που καταναλώνεται για θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού σας κατά 5% – 10%.

-Μόνωση. Με τη μόνωση του σπιτιού σας μπορείτε να μειώσετε το κόστος του λογαριασμού ενέργειας μέχρι και 25%.

– Επιλογή ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού. Οι ανεμιστήρες οροφής και δαπέδου κοστίζουν περίπου ένα λεπτό ανά ώρα λειτουργίας και παράγουν πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα κλιματιστικά.