Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι για να γίνει ένα σπίτι πιο… πράσινο θα πρέπει να ξοδέψουν μία μικρή περιουσία για τον μετασχηματισμό του. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Σαφώς και το κόστος για ορισμένες εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας όλο τον χρόνο, όπως, για παράδειγμα, η θερμομόνωση, είναι για πολλούς απαγορευτικό – ειδικά σε εποχές, όπως τη σημερινή. Υπάρχει, ωστόσο, πληθώρα άλλων λύσεων που θα μπορούσαν να φτιάξουν το «πράσινο» αποτύπωμα του σπιτιού σας και δη, με ελάχιστο κόστος. Ενδεικτικά:

Επιλέξτε ενεργειακά χρώματα: Αν και η παλέτα τους είναι μάλλον μικρή, ικανοποιώντας όσους αγαπούν τις ανοιχτές αποχρώσεις, εντούτοις η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται, τόσο για ψύξη το καλοκαίρι, όσο και για θέρμανση το χειμώνα, είναι εντυπωσιακή. Εκτιμάται ότι αυτή μπορεί να ανέλθει έως και στο 20%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η απόσβεση από το επιπλέον κόστος που έχουν οι ενεργειακές εν συγκρίσει με τις παραδοσιακές βαφές γίνεται άμεσα και άρα, δεν είναι αποτρεπτικό για την εφαρμογή τους.

Ανακαλύψτε τη δύναμη της… φυσικής ψύξης: Ανοίγοντας τα παράθυρα κατά τις καλοκαιρινές νύχτες περιορίζεται έως και 21% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ψύξη. Εάν δε, το σπίτι σας τυχαίνει να είναι διαμπερές, τότε μάλλον ανήκετε στους τυχερούς. Καιρού επιτρέποντος, λοιπόν, αντί να ανοίξετε το κλιματιστικό αφήστε το σπίτι να αεριστεί φυσικά.

Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής. Οι ανεμιστήρες οροφής που επιλέγονται κατά κόρον στο εξωτερικό είναι μία πολύ καλή λύση για όσους δεν θέλουν να κάνουν χρήση κλιματιστικού για λόγους είτε κόστους είτε ακόμη και… φιλοσοφίας. Έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προσφέρουν αίσθηση δροσιάς έως και πέντε βαθμούς πιο κάτω από την τρέχουσα θερμοκρασία, ενώ η λειτουργία τους είναι πιο οικονομική συγκριτικά με άλλα μέσα ψύξης.

Επενδύστε στην τοποθέτηση διπλών τζαμιών: Τα παράθυρα με διπλά τζάμια συμβάλλουν στη διατήρηση της ζέστης το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρούν το σπίτι πιο δροσερό. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό είναι μικρότερο εάν συνδυαστεί με διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα.

Διαβάστε ακόμη:

Τέσσερα απλά βήματα για πιο οικονομικό πλύσιμο ρούχων/πιάτων

Εξοικονόμηση ενέργειας και μαγειρική: Πώς θα συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Συσκευές: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και μας στοιχίζουν ακριβά