Εκτός από… μισή αρχοντιά η καθαριότητα και δη, των διάφορων ηλεκτρικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι μας μπορεί να μας εξοικονομήσει ενέργεια αλλά και χρήματα.

Όπως, άλλωστε, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, οι σκονισμένες συσκευές είθισται να καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα, αφού για να λειτουργήσουν πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ηλεκτρική σκούπα. Εάν τα φίλτρα είναι μπλοκαρισμένα ή ο κάδος και οι σακούλες γεμάτες, τότε είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορεί εύκολα να τραβήξει τα σκουπίδια και άρα, θα χρειαστείτε περισσότερη ώρα και κατ’ επέκταση διπλάσιο ρεύμα για να επιτύχετε την καθαριότητα που επιθυμείτε. Γι’ αυτό:

1) Αφαιρέστε τη σκόνη, τόσο περιμετρικά της σκούπας, όσο κυρίως στη σακούλα φίλτρου.
2) Προσθέτετε τακτικά λάδι στον περιστρεφόμενο άξονα της ηλεκτρικής σκούπας.
3) Αντικαταστήστε – εφόσον χρειάζεται – τις βούρτσες και τα λοιπά εξαρτήματα.
4) Ελέγχετε πάντα εάν ο αγωγός αέρα, το ακροφύσιο, ο εύκαμπτος σωλήνας και η είσοδος αέρα της ηλεκτρικής σκούπας είναι φραγμένα από ξένα αντικείμενα. Συνήθως είναι εύκολο να τα εντοπίσετε, δεδομένου ότι αλλάζει ο τρόπος, με τον οποίο… ακούγεται η σκούπα κατά τη λειτουργία της.
5) Επιλέξτε ακροφύσια ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής σκούπας και να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια.
6) Έχετε πάντα υπόψη σας πως οι οικιακές ηλεκτρικές σκούπες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους με υγρασία.
7) Όταν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα ρυθμίστε την κατάλληλη ισχύ αναρρόφησης.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για να περιορίσουμε την κατανάλωση ρεύματος από τις διάφορες συσκευές πρέπει να γίνει πριν καν τις αγοράσουμε.
Κι αυτό γιατί, ακόμη και η ίδιας χρήσης συσκευή συνήθως παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ό, τι έχει να κάνει με την κατανάλωση ενέργειας από μοντέλο σε μοντέλο. Πριν την αγορά, λοιπόν, φροντίστε να έχετε τσεκάρει το «αποτύπωμά» τους, ενώ σε δεύτερο χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ειδικούς γι’ αυτό τον σκοπό μετρητές.