Μπορεί το 2022 να μην ήταν και η καλύτερη χρονιά από άποψης παραγωγής για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχοντας διατεθεί 285 εκατομμύρια συσκευές, αριθμός μικρότερος κατά 16% έναντι του 2021, εντούτοις η… ανάσταση του κλάδου θεωρείται θέμα χρόνου. Κι αυτό γιατί, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, με τη διείσδυση να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πόσο, όμως, κοστίζει στην τσέπη μας η χρήση τους; Παρακάτω παρουσιάζονται 10 έξυπνες συμβουλές για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας:

1) Προτιμήστε φορητό υπολογιστή που καταναλώνει 15 με 25 Watt σε σχέση με 400 Watt του σταθερού υπολογιστή (93% λιγότερη ενέργεια).

2) Οι οθόνες χρησιμοποιούν μέχρι το 70% της ενέργειας των υπολογιστών. Αγοράστε τη μικρότερη δυνατή επίπεδη οθόνη. Καταναλώνει έως και 79%  λιγότερη ενέργεια.

3) Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνει με το μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης και τη φωτεινότητα της οθόνης.

4) Ενεργοποιείστε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που επιτρέπει στον υπολογιστή να εισέλθει σε λειτουργία αναμονής που μειώνει την ενέργεια κατά 70% κι εσείς να εξοικονομείτε οκτώ με 12 ευρώ το χρόνο.

5) Απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας όταν φύγετε από το γραφείο σας. Κλείνετε πάντα την οθόνη όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

6) Βγάζετε τις συσκευές από την πρίζα όταν ολοκληρωθεί η φόρτισή τους γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια χωρίς λόγο.

7) Προτιμήστε τις γρήγορες συνδέσεις. Μία γρήγορη σύνδεση ADSL σας εξοικονομεί χρόνο και κατ’ επέκταση ενέργεια κατά το κατέβασμα μεγάλων αρχείων.

8) Κλείνετε το router σας όταν τελειώνετε το σερφάρισμα. Καταναλώνει αρκετό ρεύμα ακόμη κι αν δεν είστε online.

9) Αποφύγετε τη χρήση του εκτυπωτή και ειδικά, για έγγραφα που δεν σας είναι τελείως απαραίτητα. Προτιμήστε ηλεκτρονικές μεθόδους αλληλογραφίας και αποθήκευσης δεδομένων. Είναι πιο γρήγορες και εξοικονομούν μελάνι, χαρτί και κατ’ επέκταση, ενέργεια και φυσικούς πόρους. Εξοικονομείστε χαρτί (και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του), τυπώνοντας και στις δύο πλευρές και ανακυκλώνοντας το χρησιμοποιημένο χαρτί.

10) Προτιμήστε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες που εξοικονομούν ενέργεια (energy efficient).