«Το νερό είναι, ίσως, ο πιο πολύτιμος θησαυρός που μας προσφέρει ο πλανήτης μας. Η χρήση του στο σπίτι μας συνδέεται και αυτή με την ενεργειακή κατανάλωση. Υπάρχουν, λοιπόν, απλές καθημερινές πράξεις για να… ‘μην πούμε το νερό νεράκι’». Αυτό τονίζει η WWF, προτείνοντας τέσσερα έξυπνα tips για αποφυγή σπατάλης ενέργειας και νερού.

Ειδικότερα:
1) Προτιμήστε το σύντομο ντους και περιορίστε τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Είναι προφανές ότι με το ντους ξοδεύετε λιγότερο ρεύμα και νερό, ενώ εάν εγκαταστήσετε και μία κεφαλή, η οποία θα έχει χαμηλότερη ροή, τότε μεγιστοποιείτε τα οφέλη. Όσον αφορά στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αυτός έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη, ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ο κανόνας θέλει όσο πιο ψηλά έχετε ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, τόσο πιο μεγάλη απώλεια ενέργειας θα έχετε σε περίπτωση που τον ξεχνάτε ανοιχτό. Για μία φορά δεν χάλασε και ο κόσμος, αλλά εάν το έχετε… συνήθεια, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε!
2) Μονώστε τους εκτεθειμένους σωλήνες ζεστού νερού και εξοικονομήστε έως και 30% ενέργειας. Πρόκειται για μία εργασία που μπορείτε να εκτελέσετε και μόνοι σας, εάν δεν επιθυμείτε να δαπανήσετε χρήμα και χρόνο σε εξειδικευμένους εργάτες.
3) Χρησιμοποιήστε πλυντήριο πιάτων και προτιμήστε το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, εάν διαθέτει τέτοιο η συσκευή σας. Υπάρχουν, επίσης, πλυντήρια πιάτων που συνδέονται με ηλιακό θερμοσίφωνα (hot fill).
4) Εάν έχετε τη δυνατότητα αγοράστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για τη θέρμανση νερού στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί παρέχουν: α) ζεστό νερό χρήσης σχεδόν δωρεάν. Μία τυπική οικιακή εγκατάσταση εξοικονομεί περίπου 1.400 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτή η ποσότητα ενέργειας αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 70% των ετήσιων αναγκών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ζεστό νερό, β) άμεση παροχή ζεστού νερού στη βρύση (ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης) και γ) οικονομικό όφελος για τους χρήστες.