Στην κουζίνα καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Περίπου το 14% πηγαίνει στη μαγειρική, ενώ το 17% στη συντήρηση του φαγητού και των πρώτων υλών μας. Υπολογίζοντας και την προετοιμασία βρισκόμαστε ήδη πάνω από το 35%. Στο πλαίσιο αυτό, ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει οκτώ έξυπνες συμβουλές για πιο οικονομικό μαγείρεμα:

1) Επιλέγουμε σωστό σκεύος για κάθε εστία. Διαφορετικά, πετάμε στα… σκουπίδια το 40% της ενέργειας που θα καταναλώσουμε.

2) Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 300 ευρώ/χρόνο. «Βάζοντας το καπάκι στην κατσαρόλα ξόδεψα 0,30 ευρώ για ένα φαγητό που χρειάζεται μόλις 10 λεπτά για να γίνει, ενώ χωρίς το καπάκι για το ίδιο φαγητό ξοδεύω 0,42 ευρώ. Ναι, 0,12 ευρώ δεν είναι πολλά, αλλά εάν υπολογίσουμε αυτό το ποσό επί 365 ημέρες/χρόνο τότε πρόκειται για 43 ευρώ για ένα απλό φαγητό, για δύο άτομα και μία 10λεπτη συνταγή στο γκάζι. Εάν ένα φαγητό για μία οικογένεια, σε μία συμβατική ηλεκτρική κουζίνα χρειάζεται μία ώρα για να γίνει, τότε το επίμαχο ποσό μπορεί να φτάσει έως και 300 ευρώ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

3) Δεν ανοίγουμε συνέχεια το ψυγείο. Ένας άνθρωπος ανοίγει την πόρτα του ψυγείου περίπου 15 με 20 φορές/ημέρα ή 5.000 φορές/χρόνο, δαπανώντας περί τα 70 ευρώ σε ρεύμα.

4) Δεν χρησιμοποιούμε σκεύη με στραβό πάτο. Καταναλώνουμε περίπου 50% περισσότερη ενέργεια για να ετοιμάσουμε το φαγητό, ξοδεύοντας έτσι, περισσότερα χρήματα.

5) Ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεστάνουμε ένα φαγητό. Στον φούρνο θα χρειαστούν 45 λεπτά ή 1,35 ευρώ, στα μικροκύματα οκτώ λεπτά ή 0,06 ευρώ. Ζεσταίνοντας, λοιπόν, το φαγητό μιας οικογένειας έστω για μία φορά, κάθε ημέρα, για ένα χρόνο, ο φούρνος θα κοστίσει περίπου 492 ευρώ, ενώ τα μικροκύματα 22 ευρώ.

6) Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.

7) Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τις πρώτες ύλες. Έτσι, μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος σχεδόν στο μισό.

8) Σβήνουμε τον φούρνο 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.