Οκτώ πρακτικούς τρόπους για τη μείωση των θερμικών απωλειών του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας σας που θα σας επιτρέψουν να περιορίσετε τις δαπάνες για πετρέλαιο ή υγραέριο και ρεύμα προτείνει το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η συνετή χρήση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορισμένων «έξυπνων» πρακτικών, οι περισσότερες εκ των οποίων, μάλιστα, δεν απαιτούν κανένα επιπλέον ουσιαστικό έξοδο, είναι δυνατόν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του συστήματός σας, χωρίς να αναγκαστείτε να προβείτε σε ριζικές αλλαγές και επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά:

1.  Η πρώτη και σημαντικότερη κίνηση θα πρέπει να είναι η σωστή συντήρηση και ρύθμιση του συγκροτήματος καυστήρα – λέβητα. Αυτό πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο τεχνικό, τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια, στην αρχή ή στο τέλος της χειμερινής περιόδου και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Υπολογίζεται ότι από την τακτική συντήρηση του λέβητα – καυστήρα είναι δυνατόν να προκύψει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10%, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.

2.  Τοποθέτηση μόνωσης στα «γυμνά» τμήματα του δικτύου σωληνώσεων και αποκατάστασή της στα τμήματα που έχει φθαρεί. Οι σχετικές εργασίες μπορούν να γίνουν ακόμα και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση 3% – 5%.

3.  Ρύθμιση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη της κατοικίας σας κοντά στους 20οC το χειμώνα. Πρακτική που μπορεί να επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις 10% – 15% των ενεργειακών σας δαπανών για τη θέρμανση. Ενδεικτικό είναι ότι για κάθε 1οC χαμηλότερη θερμοκρασία ρύθμισης του θερμοστάτη εξοικονομείτε περίπου 5% της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση.

4.  Μείωση των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης κερδίζοντας μερικά λεπτά στην ώρα που ξεκινάτε και κλείνετε το σύστημα θέρμανσης καθημερινά. Προτιμότερη είναι η συνεχής λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, παρά να επιχειρείτε να ανοιγοκλείνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

5.  Απενεργοποίηση των θερμαντικών σωμάτων σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται συχνά, όπως άδεια δωμάτια και αποθήκες.

6.  Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για να θερμάνετε το κτήριο. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες ημέρες ανοίξτε τις κουρτίνες και τα παραθυρόφυλλα στα νότια παράθυρα για να μπορεί ο ήλιος να μπει μέσα στο χώρο.

7.  Κάντε εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων κατά περιόδους ώστε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα τους. Μέσα στα θερμαντικά σώματα παγιδεύεται αέρας, ο οποίος δεν επιτρέπει στο ζεστό νερό να κυκλοφορεί ελεύθερα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό αφού μέρος της επιφάνειας του καλοριφέρ (συνήθως το πάνω μέρος) είναι κρύο σε αντίθεση με την υπόλοιπη επιφάνεια που είναι ζεστή.

8.  Φροντίστε να καθαρίζετε περιοδικά την επιφάνεια και τα πτερύγια των θερμαντικών σωμάτων από τη σκόνη.