Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων επιτυγχάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αποφασίζουν να αντικαταστήσουν την παλιά συσκευή τους με μία νέα, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Όσο κι αν το κόστος φαντάζει απαγορευτικό για μερίδα των καταναλωτών, δεδομένων και των συνθηκών πληθωρισμού που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, η απόσβεση, ωστόσο, μπορεί να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με το παλαιότερο Ερευνητικό Πρόγραμμα STEP-IN, αντικαθιστώντας τις παλιές συσκευές μας με νέες, όχι απαραίτητα της ανώτερης ενεργειακής κλάσης Α+++, μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και χρημάτων ως εξής:

– Η αντικατάσταση ενός πλυντηρίου ρούχων ενεργειακής κλάσης C με ένα ενεργειακής κλάσης Α+ ή Α++, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 40%, περίπου 25 ευρώ/έτος.
– Η αντικατάσταση ενός ψυγείου ενεργειακής κατηγορίας Β με ένα αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 41%, περίπου 35 ευρώ/έτος.
– H αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 27%, περίπου 65 ευρώ/ έτος.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με νέους, ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες. Οι νέοι οικονομικοί λαμπτήρες καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-10 φορές περισσότερο, οδηγώντας σε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 50%, περίπου 20 ευρώ/έτος.

Όσον αφορά στους εξωτερικούς ή τους χώρους, όπου δε χρειάζεται μόνιμος φωτισμός, τοποθετούμε αισθητήρες κίνησης ή/και χρονοδιακόπτες, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της κατανάλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως σημειώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), από το Μάρτιο του 2021 στην ενεργειακή ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων, των πλυντηρίων πιάτων, των ψυγείων, των τηλεοράσεων και των πηγών φωτισμού παρουσιάζεται μία κλίμακα ενεργειακής απόδοσης που κυμαίνεται από Α έως G (με το Α να συμβολίζει τη μεγαλύτερη απόδοση). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν, σύντομα, για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.