Πόσο κρύο ή ζέστη αντέχει το ανθρώπινο σώμα; Πρόκειται σίγουρα για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, αφού η θερμική άνεση και τα όρια της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων που είναι αποδεκτά από τους ενοίκους τους εξαρτώνται από ένα πλήθος παραγόντων, όπως τα ρούχα που φορούν, τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, την ύπαρξη συστημάτων θέρμανσης/ψύξης και τη δυνατότητα ή μη ελέγχου τους.

Σύμφωνα με μελέτες πάνω στην προσαρμοστικότητα των ανθρώπων και στα αποδεκτά όρια θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων έχουν καταδείξει πως σε πολύ θερμές περιόδους μία εσωτερική θερμοκρασία 28 με 30ºC μπορεί να σας προσφέρει την επιθυμητή άνεση. Τον χειμώνα, αντίστοιχα, δοκιμάστε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στους 19 με 20ºC, ενώ όταν λείπετε από το σπίτι γυρίστε τον στους 16-17ºC. Έχετε υπόψη πως για κάθε βαθμό μείωσης (τον χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, μην παίζετε με το θερμοστάτη. Συχνές αυξομειώσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.

Εάν ζείτε σε πολυκατοικία χωρίς αυτόνομη θέρμανση τότε δεν έχετε παρά να συνεννοηθείτε με το διαχειριστή και να ζητήσετε τον προσεκτικό προγραμματισμό των ωρών θέρμανσης.

Από εκεί και πέρα:
– Μην σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά τους.
– Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας ή κοινό αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια ανάμεσα σε καλοριφέρ και τοίχο. Έτσι η θερμότητα του σώματος επιστρέφει στον χώρο και δεν χάνεται.
– Μην τοποθετείτε πηγές θερμότητας κοντά στον θερμοστάτη του κλιματιστικού γιατί το αναγκάζουν να δουλεύει περισσότερο από ό, τι απαιτείται.
– Να εξαερώνετε σε τακτά διαστήματα τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται σε αυτά εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί. Η εξαέρωση του καλοριφέρ συνίσταται να γίνεται στις αρχές του τρέχοντος μήνα.
– Ακολουθείστε αυστηρά το πρόγραμμα συντήρησης του καυστήρα. Η συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα πρέπει να γίνεται πριν
την έναρξη χρήσης από ειδικευμένο τεχνικό.
– Προφυλάξτε την εξωτερική μονάδα κλιματισμού, ώστε να μην την χτυπάει ο ήλιος, καθώς διαφορετικά μειώνεται η απόδοση του συστήματος.