Το πλυντήριο – ρούχων, αλλά και πιάτων – θεωρείται ως μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας και η αλόγιστη χρήση του ενδέχεται να ανεβάσει σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά απλά βήματα που εφόσον τα εφαρμόσετε τότε θα μπορέσετε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας ακόμη και στο μισό.

Βήμα 1: Αξιοποιείστε το νυχτερινό τιμολόγιο.
Προγραμματίζοντας τη λειτουργία του πλυντηρίου σας κατά τις ώρες που τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό ρεύμα το όφελος για την… τσέπη σας μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%. Αξίζει να αναφερθεί πως από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου ισχύει το ωράριο της θερινής περιόδου του νυκτερινού ρεύματος, το οποίο αφορά στο διάστημα από τις 23:00 έως τις 7:00. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν έχετε ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα μπορείτε κάλλιστα να τσεκάρετε τον μετρητή της παροχής. Εάν «τρέχουν» δυο κοντέρ, με το ένα να φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ, τότε έχετε νυχτερινό ρεύμα.

Βήμα 2: Διαλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος και με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση.
Έχετε υπόψη πως τα πλυντήρια με την πόρτα από πάνω συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό από τα κλασικά, ενώ όσον αφορά στα πλυντήρια πιάτων αρκετά διαθέτουν και προγράμματα ECO για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι συσκευές είναι υποχρεωμένες από το νόμο να έχουν τη σχετική ετικέτα σε εμφανές σημείο.

Βήμα 3: Πλένετε τα ρούχα στους 30 βαθμούς, με κρύο νερό. Ενδείκνυται για περιπτώσεις ρούχων που δεν είναι πολύ βρώμικα.
Η κίνηση αυτή μπορεί να σας εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξεως των 50 ευρώ ετησίως.

Βήμα 4: Στεγνώστε… φυσικά!

Το καλοκαίρι, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πως θα στεγνώσουν τα ρούχα ή τα πιάτα. Στην πρώτη περίπτωση προτιμήστε να τα απλώσετε έξω και όχι να τα βάλετε στον στεγνωτήρα και στη δεύτερη περίπτωση, όταν ολοκληρωθεί η πλύση, ανοίξτε την πόρτα του πλυντηρίου και αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονόμηση ενέργειας και μαγειρική: Πώς θα συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Πώς θα φωτίσετε σωστά τον χώρο σας εξοικονομώντας χρήμα και ενέργεια

Κλιματιστικά: 3 tips που θα μειώσουν τον λογαριασμό ρεύματος

​​