Μπορεί να μην είναι η πλέον ενεργοβόρα συσκευή που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, εντούτοις η κατανάλωση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα δεν θεωρείται αμελητέα, «αγγίζοντας» ακόμη και τα 5.000W, αναλόγως τον κατασκευαστή και το μοντέλο.

Μία λύση για να ελέγξετε την ενέργεια που καίει η επίμαχη συσκευή είναι να εγκαταστήσετε αυτοματισμούς. Πρόκειται για συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται στον θερμοσίφωνα, προσφέροντας αφενός, οικονομία και αφετέρου, άνεση, αλλά και προστασία, για παράδειγμα, από τυχόν δυσλειτουργία του θερμοστάτη. Στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών, γεγονός που σας επιτρέπει να επιλέξετε εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση που θέλετε να έχετε.

Εάν, πάλι, επιδίωξή σας είναι να πετύχετε την απόλυτη οικονομία, αλλά και ανεξαρτησία, τότε δεν έχετε παρά να αντικαταστήσετε τον ηλεκτρικό με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όλον τον χρόνο και η παραγωγή ζεστού νερού από τον ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί να είναι αδιάκοπη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα – ανάλυση του καθηγητή, κ. Γιάννη Μανιάτη, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας σε 4μελή οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει έως και 20% ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας κατά 1.700kg/έτος τις εκπομπές CO2. Η απόδοσή του δε, είναι πολλαπλάσια άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Όσον αφορά στο κόστος, αυτό υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ, σημαντικά αυξημένο εν συγκρίσει με τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά – εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

Η απόσβεση, ωστόσο, γίνεται γρήγορα, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μικρό κόστος συντήρησης, αλλά και εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που ξεχνούν να κλείσουν τον θερμοσίφωνα ή μπαίνετε στο μπάνιο και… ξεχνάτε να βγείτε! Στην χώρα μας υπολογίζεται πως περίπου πέντε εκατομμύρια κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψη