Ένα από τα μειονεκτήματα της χειμερινής περιόδου, εκτός, βεβαίως, του κρύου, είναι και η μείωση της διάρκειας της ημέρας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μεγαλώνουν οι ανάγκες μας για τεχνητό φως, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος της ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενέργεια που σπαταλάται για το φωτισμό φτάνει το 17% με 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε στα σπίτια μας. «Συχνά καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια για τεχνητό φως απ’ ό, τι πραγματικά χρειαζόμαστε, καθώς ξεχνάμε το φως αναμμένο σε χώρους όπου δεν βρίσκεται κανείς. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τεχνητό φως και κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω κακής οργάνωσης του χώρου (τοποθέτηση των επίπλων) ή κακού σχεδιασμού του κτιρίου ή απλώς γιατί δεν δίνουμε σημασία», τονίζεται σε παλαιότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και προστίθεται: «Όποιος και να είναι ο λόγος που αφήνουμε τα φώτα αναμμένα όταν δεν χρειάζονται μπορούμε πολύ απλά και χωρίς πολύ κόπο, όσο πολυάσχολοι και εάν είμαστε, να αλλάξουμε συνήθειες και να αφήνουμε τα φώτα αναμμένα μόνο όταν είναι ανάγκη».

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και οι εξής ενέργειες:
• Αναδιοργανώνουμε το χώρο μας και τοποθετούμε, αν είναι δυνατόν, γραφεία και άλλα έπιπλα δραστηριοτήτων δίπλα σε παράθυρα.
• Σβήνουμε τα φώτα κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι, καθώς και κάθε φορά που βγαίνουμε από ένα δωμάτιο. Εξαιρείται η περίπτωση που έχουμε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης και μπαινοβγαίνουμε σε ένα δωμάτιο για περιόδους μέχρι 15 λεπτών. Σε αυτή την περίπτωση, από ενεργειακής πλευράς, είναι προτιμότερο να αφήνουμε το φως αναμμένο, παρά να το αναβοσβήνουμε.
• Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Ένας μόνο λαμπτήρας μπορεί να μειώσει το κόστος φωτισμού κατά 60 ευρώ και τις εκπομπές CO2 κατά 400 κιλά σε όλη τη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα, η οποία μπορεί να είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη από τη διάρκεια ζωής των συνηθισμένων λαμπτήρων.
• Εναλλακτικά, αντί για φώτα μπορούμε να ανάψουμε κεράκια το βράδυ.