Πολύς κόσμος μπερδεύει την κοτοσαλάτα με τη σαλάτα με κοτόπουλο. Και μπορεί να είναι και οι δυο σαλάτες, να περιέχουν και οι δυο κοτόπουλο, όμως, στην ουσία πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές συνταγές και προσεγγίσεις. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις βασικές τους διαφορές;

Κοτοσαλάτα, η πληθωρική
Πρόκειται για μια συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε με φιλέτο από μπούτι ή από στήθος κοτόπουλου, ακόμα και με κοτόπουλο μαγειρεμένο που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα. Αυτό που χρειάζεστε είναι ψημένο ή βρασμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο ή κομμένο σε κυβάκια, λαχανικά, μαγιονέζα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

Η κοτοσαλάτα τρώγεται σκέτη, με κρακεράκια, μπαίνει σε πράσινες σαλάτες, ενώ μπορεί να αποτελέσει και ένα ωραίο finger food για πάρτυ και φιλικές συγκεντρώσεις. Αρκεί να γεμίσετε μαλακές τορτίγιες, να τις τυλίξετε ρολό και να τις κόψετε σε λωρίδες. Τόσο απλό!

Μια αγαπημένη μας συνταγή για κοτοσαλάτα περιέχει κοτόπουλο, σέλερι, μαγιονέζα, εστραγκόν και κράνμπερις, τα οποία γίνονται πεντανόστιμη γέμιση για σάντουιτς, burgers ή wraps. Τα ντοματίνια και η γραβιέρα παντρεύονται επίσης ωραία με τη μαγιονέζα και το κοτόπουλο, προσφέροντας την ιδανική γέμιση σε μια μπαγκέτα που θα πάρουμε στο γραφείο.

Αν πάλι θέλετε να πρωτοτυπήσετε, δοκιμάστε να κόψετε μαγειρεμένο κοτόπουλο, καρότο και κολοκυθάκια σε στικς, τα οποία αφού αλατοπιπερώσετε θα τα αναμείξετε με μια ωραία σος από ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, μέλι, καβουρδισμένο σουσάμι και λίγο φρέσκο δυόσμο ή κόλιανδρο. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει! Οι λάτρεις των ζυμαρικών μπορούν να συνδυάσουν μια κρύα κοτοσαλάτα -που μένει για μέρες στο ψυγείο- με πέννες, λιαστή ντομάτα και τριμμένη γραβιέρα και να έχουν σε λιγότερο από 15 λεπτά ένα πλήρες γεύμα. Τέλος, το κοτόπουλο ταιριάζει πολύ και με πατάτες βραστές αλλά και με το αβοκάντο. Σε αυτή την εκδοχή μπορείτε να συνδυάσετε τα 3 αυτά υλικά με καρύδια, πιπεριές Φλωρίνης, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι και να τα περιχύσετε με ένα μείγμα από ελαιόλαδο, γιαούρτι, λεμόνι και ξύδι.

Σαλάτα με κοτόπουλο, η διαιτητική
Όταν ακούμε σαλάτα με κοτόπουλο 9 στις 10 φορές, η σαλάτα που μας έρχεται στο νου είναι μια πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο ή μια σαλάτα τύπου Ceasars. Και έτσι είναι. Η διάσημη αμερικανική σαλάτα Ceasars λατρεύει το κοτόπουλο και αποτελεί αγαπημένη σαλάτα μικρών και μεγάλων όχι μόνο στο σπίτι αλλά και σαν επιλογή σε εστιατόρια. Για να την κάνετε στο σπίτι, επιλέξτε ιδανικά στήθος κοτόπουλου, παρμεζάνα και κρουτόν -μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας σοτάροντας μπουκίτσες από μπαγιάτικο ψωμί σε ελαιόλαδο μαζί με λίγο σκόρδο, το οποίο ψήνετε μετά σε λαδόκολλα στο φούρνο για να στεγνώσει. Για το dressing, χτυπήστε στο μπλέντερ ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και Worcestershire σος. Αν θέλετε να απογειώσετε τη Ceasars σας προσθέστε και 2 αντζούγιες ξαλμυρισμένες.

Στην πιο light εκδοχή της Ceasars θα αφαιρέσετε τα κρουτόν και θα επιλέξετε πολλά πράσινα σαλατικά (σαλάτα, λόλα, ρόκα ή baby σπανάκι), πολύχρωμες πιπεριές, ντοματίνια και ψητό φιλέτο κοτόπουλου. Περιχύστε τη σαλάτα με μείγμα από λευκό βαλσαμικό, ελαιόλαδο και μουστάρδα dijon, αλατωπιπερώστε και έχετε ένα πλήρες γεύμα με πολλή πρωτεϊνη και πλήθος θρεπτικών συστατικών χωρίς περιττές θερμίδες.

Σε μια έθνικ σαλάτα, το κοτόπουλο -ψητό ή σοταρισμένο στο τηγάνι- μπορεί να συνδυαστεί με ζεματισμένα φασολάκια και σπανάκι, πιπεριές τσίλι (χωρίς τους σπόρους) και σος από lime, γάλα καρύδας και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Κοτοσαλάτα ή σαλάτα με κοτόπουλο, είναι και οι δυο τους υπέροχες. Η μια πιο πληθωρική, η αλλη πιο διαιτητική, αποτελούν μια πρώτης τάξεως επιλογή για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις. Τόσο για ένα ελαφρύ μεσημεριανό στο γραφείο, όσο και για ένα γρήγορο βραδινό ή για τη μέση σε ένα μεγαλύτερο και πιο επίσημο τραπέζι. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και χωρίς μεγάλα ρίσκα, μιας και η ουδετερότητα του κοτόπουλου αποτελεί μια καλή βάση για πολλούς πειραματισμούς. Θυμηθείτε μόνο ότι σε όλες τις συνταγές μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής σας, αυτά που πάνε πολύ με το κοτόπουλο, όμως, είναι ο φρέσκος βασιλικός, το θυμάρι, η μαντζουράνα, η πάπρικα και το κάρι.