Sponsored Content

Τα κουλουράκια του Πάσχα είναι ιδιαίτερα, μέσα στην απλότητά τους, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα αγαπάμε τόσο πολύ. Πρόκειται για τη λιχουδιά που ανυπομονούμε να πλάσουμε και να φουρνίσουμε μαζί με τα παιδιά μας κάθε Άνοιξη. Είναι το πεντανόστιμο συνοδευτικό που μας αρέσει να απολαμβάνουμε με τον καφέ ή με το γάλα μας όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες αλλά και μετά το Πάσχα. Για να πετύχουν θέλουν πάνω από όλα την κατάλληλη συνταγή και σωστή τεχνική. Το βασικό ζητούμενο είναι να είναι τραγανά και φυσικά να μοσχοβολάνε βούτυρο. Ιδού μερικά tips για σίγουρη επιτυχία:

Ακρίβεια στο ζύγισμα. Οι σωστές αναλογίες είναι πάντα προτεραιότητα στη ζαχαροπλαστική γι αυτό και πριν ξεκινήσουμε πρέπει να ζυγίζουμε με προσοχή το κάθε υλικό. Για να μην έχουμε απρόοπτα φροντίζουμε επίσης όλα τα υλικά να είναι εκτός ψυγείου, αρκετή ώρα,  ώστε να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης για να γίνουν αφράτα τα κουλουράκια μας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κοσκινίσουμε το αλεύρι προτού ξεκινήσουμε να το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα στοιχεία. Τέλος, καλό είναι να ζυγίζουμε και το κάθε κομμάτι ζύμης, πριν πλάσουμε το κάθε κουλούρι, έτσι ώστε να είναι ισομεγέθη και να ψηθούν ομοιόμορφα.

Καλό αφράτεμα και ελάχιστο ζύμωμα. Για να γίνουν τραγανά τα κουλούρια πρέπει να χτυπήσουμε πάρα πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το ίδιο κάνουμε και στη συνέχεια αφού ρίξουμε ένα ένα τα αβγά. Την αντίθετη ακριβώς ταχύτητα ακολουθούμε στο ζύμωμα. Με δύο λόγια, αφού πέσει το αλεύρι και όλα τα άλλα υλικά στο μείγμα αναδεύουμε πολύ ελαφρά, κατά προτίμηση με τα χέρια, ίσα να ενωθούν καλά τα υλικά. Έτσι τα κουλούρια θα γίνουν τραγανά και τριφτά χωρίς να σφίξουν ή να στεγνώσουν. Πριν προχωρήσουμε στο πλάσιμο, καλό θα είναι να αφήσουμε τη ζύμη να σταθεί για 20-30 λεπτά, σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα. Έτσι θα μπορέσει να ξεκουραστεί και θα είναι πιο εύκολο να δώσουμε καλύτερα σχήματα με τα δάχτυλά μας.

Αγνό βούτυρο πάνω από όλα! Για να γίνουν γευστικά και μυρωδάτα τα κουλουράκια μας, προτεραιότητα έχουν τα καλά υλικά, ιδιαίτερα το ποιοτικό βούτυρο που είναι το βασικότερο υλικό για αυτό το γλυκό. Για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια χρησιμοποιούμε βούτυρο άριστης ποιότητας, 100% αγελαδινό, δηλαδή βούτυρο Lurpak.

Νότες εσπεριδοειδών. Το χαρακτηριστικότερο άρωμα των πασχαλινών κουλουριών, πέρα από το βουτυρένιο, είναι αυτό του πορτοκαλιού. Ωστόσο, κάποιες συνταγές προτείνουν και το λεμόνι. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το γλυκό ταιριάζει το ξύσμα εσπεριδοειδών. Επίσης στην πλειοψηφία των συνταγών περιλαμβάνεται και φυσικός χυμός πορτοκαλιού που ενισχύει ακόμα περισσότερο την αρωματική ένταση και απογειώνει τη γεύση.

Ψήσιμο όσο πρέπει και καλή αποθήκευση. Για να μην κολλήσουν τα κουλουράκια καλό είναι να τα ψήσουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της συνταγής ώστε να γίνουν τραγανιστά χωρίς να καούν. Για να ροδίσουν και να γυαλίσουν αλείφουμε καλά όλη την επιφάνειά τους με χτυπημένο αβγό. Για να μην μαλακλωσουν και να διατηρηθούν φρέσκα για μέρες πρέπει να τα φυλάξουμε σε γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ωστόσο, πριν τα αποθηκεύσουμε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουν κρυώσει εντελώς.