Τα όσπρια δεν είναι πλέον απλά «το κρέας των φτωχών». Τα όσπρια σήμερα αναγνωρίζονται ως η πλέον θρεπτική τροφή και συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που πρέπει να τρώμε συχνά αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής.

3 ospria

Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες των συμπλεγμάτων Α, C και Β. Περιέχουν επίσης υδατάνθρακες, που είναι πηγή ενέργειας, ενώ έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Αποτελούν ακόμη πλούσια πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου και φυσικών αντιοξειδωτικών. Ως πηγή αντιοξειδωτικών, μάς προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, είναι χρήσιμα στους διαβητικούς και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση. Επίσης, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν στο αδυνάτισμα, αφού μια κούπα οσπρίων περιέχει λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους.

salata me apaki

Τα όσπρια, όμως, δεν τρώγονται μόνο σε σούπα, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αποτελούν το συστατικό εκείνο που θα απογειώσει μια κοινή σαλάτα και θα την κάνει πεντανόστιμη, χορταστική και απίστευτα θρεπτική. Ακόμη και όσοι δεν αγαπούν τις σούπες, θα τα λατρέψουν σε μια δροσερή, πολύχρωμη σαλάτα. Οι πιθανοί συνδυασμοί οσπρίων και λαχανικών είναι πραγματικά αμέτρητοι. Διάλεξε ανάμεσα σε Φασόλια Μέτρια, Φακές Ψιλές και Ρεβίθια Χοντρά, επίλεξε το αγαπημένο σου λαχανικό ή φρούτο και φτιάξε πανεύκολα ένα νόστιμο και ελαφρύ γεύμα. Εμείς για να σε διευκολύνουμε πάντως συγκεντρώσαμε και σού παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας οσπριοσαλάτες:

Θρεπτική σαλάτα με τρία είδη φασολιών

Σαλάτα με ρεβίθια, ρόκα και ρόδι

Περουβιανή σαλάτα με φασόλια

Σαλάτα με φακές και κινόα

Σαλάτα με κους κους, ρεβίθια, σπανάκι και ρόδι

Δροσερή σαλάτα με ρεβίθια

Σαλάτα με φακές, απάκι και αβγό βραστό

Το άρθρο της εβδομάδας