Sponsored Content

Τα Χριστούγεννα ολόκληρο το σπίτι μυρίζει βούτυρο μαρτυρώντας ότι φτιάξαμε με τα χεράκια μας το πιο παραδοσιακό γλυκό των ημερών που δεν είναι άλλο από τους κουραμπιέδες. Τραγανός, βουτυράτος, αρωματικός και ανάλαφρος είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο τέλειος κουραμπιές. Πώς όμως θα τα πετύχουμε όλα αυτά;

1. Εν αρχή ην το βούτυρο. Το βούτυρο είναι το κυριότερο υλικό του κουραμπιέ οπότε η ποιότητα του πρέπει να είναι άριστη. Για να φτιάξουμε κουραμπιέδες γεμάτους άρωμα, γεύση και με την ιδανική, τριφτή υφή χρησιμοποιούμε αποκλειστικά βούτυρο γάλακτος. Το βούτυρο Lurpak που είναι από 100% αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά και δεν περιέχει αλάτι, εξασφαλίζει την επιτυχία της συνταγής μας και δίνει τέλειους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα.

2. Καβουρδίζουμε μόνοι μας τα αμύγδαλα. Μετά το βούτυρο, εκείνο το στοιχείο που κάνει τους κουραμπιέδες ακαταμάχητους είναι το αμύγδαλο. Οι πατροπαράδοτες συνταγές συστήνουν να τα βάζουμε ασπρισμένα, δηλαδή χωρίς φλούδα, και χοντροκομμένα, σχεδόν ολόκληρα. Αν και κυκλοφορούν και καβουρδισμένα στο εμπόριο, όταν τα ψήνουμε στο σπίτι έχουν πιο φρέσκα και «καπνιστά» αρώματα. Τα απλώνουμε λοιπόν σε λαδόκολλα, σε ένα ρηχό ταψί, και τα ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για 5-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

3. Το σημαντικότερο στάδιο είναι το χτύπημα. Το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν πάρα πολύ καλά. Όσο περισσότερο τα χτυπήσουμε τόσο πιο λείο θα γίνει το μίγμα της ζύμης μας και οι κουραμπιέδες μας θα έχουν ανάλαφρη υφή.

4. Το κοσκίνισμα κάνει τη διαφορά. Το απόλυτο μυστικό για αφράτο αποτέλεσμα είναι να κοσκινίσουμε το αλεύρι πριν το χρησιμοποιήσουμε ώστε να μη γίνουν σφιχτοί οι κουραμπιέδες μας.

5. Το μέγεθος μετράει. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούμε πιστά τη συνταγή μας σε ό,τι αφορά τα υλικά και τις ποσότητες. Ωστόσο, για να πετύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο πρέπει να δείξουμε προσοχή και στο μέγεθος των κουραμπιέδων. Με μια ζυγαριά ακριβείας ζυγίζουμε ένα ένα τα κομμάτια ζύμης, ώστε να είναι όμοια, πριν τα πλάσουμε και τα τοποθετήσουμε στο ταψί για το ψήσιμο.

6. Ζύμωμα και ψήσιμο με μέτρο. Όταν έρθει ή ώρα να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί, είτε στο χέρι είτε στο μίξερ με τον γάτζο, ζυμώνουμε απαλά – σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αποφεύγουμε τις έντονες κινήσεις και το πολύ ζύμωμα καθώς έτσι θα σκληρύνει η ζύμη μας και δεν θα ψηθούν καλά τα γλυκά. Όσο για το ψήσιμο, η μέτρια θερμοκρασία, 160°C -170°C, είναι ιδανική ώστε να ψηθούν καλά, να ροδίσουν πολύ ελαφρά και κυρίως να μην στεγνώσουν.

7. Τα αρώματα τους πάνε πολύ. Οι κουραμπιέδες αγαπούν τα αρώματα γι αυτό και ό,τι βάζουμε έξτρα τους απογειώνει. Λίγο κονιάκ, ρούμι, ακόμα και τσίπουρο μέσα στη ζύμη τους κάνει πιο ιδιαίτερους ενώ πριν τους αχνίσουμε θέλουν οπωσδήποτε ράντισμα με ανθόνερο ή ροδόνερο για να μοσχοβολήσουν.