Η πανακότα ή όπως λέγεται στα ιταλικά panna cotta είναι ίσως το πιο δημοφιλές ιταλικό γλυκό με το δικό του φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά γλυκά που δεν βρίσκουμε μόνο στους καταλόγους των εστιατορίων, αλλά και που οι περισσότεροι από εμάς φτιάχνουμε στο σπίτι. Η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές και τρόποι σερβιρίσματος. Συνήθως σερβίρεται με φρούτα, όπως φρούτα του δάσους ή φράουλες, αλλά και με σάλτσα σοκολάτας, καραμέλας ή φράουλας. Και μιας που είναι τόσο νόστιμη και αγαπητή, ας μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για τη «μαγειρεμένη κρέμα», καθώς αυτή είναι η ακριβής μετάφραση της πανακότα.

Λίγη ιστορία…
Η πανακότα δημιουργήθηκε γύρω στο 1800-1900, ωστόσο η προέλευσή της δεν είναι ξεκάθαρη. Λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε στις αρχές του 1900 στο Πιεμόντε στην Ιταλία από μια κυρία ουγγρικής καταγωγής, ενώ υπάρχουν και γραπτές αναφορές στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα από τον Τζιάκομο Λεοπάρντι -ποιητής- ο οποίος περιέγραφε τα συστατικά της στον πατέρα του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μπολόνια. Και μπορεί  η πανακότα να θυμίζει κάπως πουτίγκα, ωστόσο  παρασκευάζεται χωρίς αυγά και με μόνο 3 βασικά συστατικά: κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και βρώσιμη ζελατίνη. Φυσικά από εκεί και πέρα μπορούν να προστεθούν αρώματα, σάλτσες φρούτων και σχεδόν οτιδήποτε άλλο μπορεί να τη νοστιμίσει.

Πώς φτιάχνεται
Η προετοιμασία της στο σπίτι είναι πολύ απλή. Πρώτα από όλα, βάζετε μερικά φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν σε κρύο νερό για περίπου 10 λεπτά. Στο μεταξύ βάζετε την κρέμα γάλακτος σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά χωρίς να το βράσετε, στύβετε τη ζελατίνη και την προσθέτετε στο μείγμα κρέμας και ζάχαρης. Ανακατεύετε καλά και μοιράζετε σε φόρμες. Η πανακότα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μείνει εντός ψυγείου για τουλάχιστον 5 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να ετοιμάσετε τη σάλτσα με την οποία θα τη συνοδεύσετε. Οι σάλτσες για πανακότα είναι άπειρες, αλλά χωρίζονται σε αυτές με φρούτα, που γενικά ονομάζονται «coulis» και σε αυτές που δίνουν γεύση, όπως για παράδειγμα με καραμέλα ή σοκολάτα.

Για μια σάλτσα coulis οι φράουλες, τα φρούτα του δάσους και τα ροδάκινα είναι ιδανικά. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ακτινίδια, φρούτα του πάθους ή μάνγκο. Αφού αποφασίσετε ποιο φρούτο θα χρησιμοποιήσετε, το πλένετε, το ξεφλουδίζετε και το καθαρίζετε καλά. Ψήνετε σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά, ώστε να αφυδατωθεί.  Αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατεύετε με το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και ψήνετε για άλλο ένα λεπτό σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Τέλος, περνάτε από σουρωτήρι τη σάλτσα πάνω από την πανακότα, αφού την έχετε αφαιρέσει προηγουμένως από τη φόρμα. Από την άλλη μια πανακότα με γεύση παρασκευάζεται διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, για σοκολατένιο αποτέλεσμα, ζεσταίνετε τη φρέσκια κρέμα στη φωτιά με μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, ανακατεύοντας μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.

Tips:
Για το φορμάρισμα θα χρειαστείτε ειδικά φορμάκια για πανακότα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ραμεκέν αλλά τα τοιχώματά τους να είναι ολόισια για να καθίσει η κρέμα ελαφρώς όταν αναποδογυρίσει.

Για το ξεφορμάρισμα, θα βυθίσετε τα φορμάκια κατά τα 2/3 για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό για να γλιστρήσουν άνετα στα πιατάκια σερβιρίσματος. Αν δεν βγουν με την πρώτη, μην περάσετε την κρέμα με μαχαίρι γύρω γύρω γιατί θα καταστρέψετε το όμορφο τελείωμα της πανακότας.

Σας δίνουμε και 2 αγαπημένες μας συνταγές για να φτιάξετε πανακότα στο σπίτι:

 Γνήσια ιταλική πανακότα βανίλια
Η τέλεια «panna cotta» (μαγειρεμένη κρέμα, στα ιταλικά) πρέπει ίσα να στέκεται, να μην είναι σφιχτή, αλλά μαλακή και κρεμώδης για να λιώνει στο στόμα. Eδώ, θα σας δίνουμε τη συνταγή για μια γνήσια αυθεντική ιταλική πανακότα στο σπίτι.

Πανακότα με άρωμα καφέ
Το πιο εύκολο και δροσερό γλυκάκι εδώ με έντονη γεύση καφέ, σκέτη απόλαυση. Επιδόρπιο και καφές μαζί!