Μπορείτε να φανταστείτε τα καθημερινά σας γεύματα χωρίς μία ή δύο φέτες ψωμί; Σίγουρα όχι, αφού το ψωμί είναι το αγαπημένο τρόφιμο της ημέρας.

Από το πρωινό μέχρι το βραδινό γεύμα ένα χωριάτικο ψωμί με τραγανή κόρα ή ένα ψωμί ολικής άλεσης κάνουν την καλύτερη παρέα στο φαγητό μας. Όταν μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει ένα νόστιμο φαγητό με σάλτσα, όπως τα λαδερά ή ακόμη και η σαλάτα με το λαδάκι της, το ψωμί είναι απαραίτητο. Γι αυτό και εμείς σας δίνουμε δύο εγγυημένες συνταγές για χωριάτικο ψωμί και ψωμί ολικής άλεσης, που θα ζυμώσετε στο σπίτι. Επειδή, όμως, τον πρώτο λόγο στην επιτυχία ενός ψωμιού τον παίζει το αλεύρι, επιλέγουμε τη νέα σειρά της Αλλατίνη για προζυμένιο ψωμί Bread you Love.

Και το καλύτερο; Κάθε ψωμί έχει μόλις 4 υλικά! Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε ένα πακέτο Bread you Love με νερό, αλάτι και λίγη μαγιά για ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο ψωμί.

Κλασικό χωριάτικο, αφράτο, με τραγανή κόρα, για τα λαδερά μας

Υλικά
1 κιλό Βread you love για Ηπειρώτικα Ζυμώματα
9 γρ. Ξηρή Μαγιά Αλλατίνη (1 φακελάκι)
20 γρ. αλάτι
600 γρ. νερό χλιαρό
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ε. π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το Βread you love για Ηπειρώτικα Ζυμώματα, το αλάτι, την μαγιά την οποία έχουμε διαλύσει στο νερό και το μέλι. Με κυκλικές κινήσεις, από έξω προς τα μέσα, ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε το μπολ με μία στεγνή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί το λάδι από τη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και μορφοποιούμε στο σχήμα της αρεσκείας μας (φρατζόλα ή καρβέλι).

Μεταφέρουμε σε καλά αλευρωμένη λαμαρίνα. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιάσουν τον όγκο τους για περίπου 1 ώρα. Πιέζουμε ελαφρώς τη ζύμη στα πλάγια και εφόσον δεν επανέρχεται το σχήμα της, τότε το ψωμί είναι έτοιμο για φούρνισμα.

Χαράσουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια τους και ψήνουμε τα ψωμιά στον φούρνο, στους 200oC, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.

Χορταστικό ολικής άλεσης για τις καλοκαιρινές σαλάτες μας

Υλικά
1 κιλό Bread you love για τύπου Αγιορείτικο ψωμί
9 γρ. Ξηρή Μαγιά Αλλατίνη (1 φακελάκι)
20 γρ. αλάτι
630 γρ. νερό χλιαρό
2 κ.σ. ε. π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το Bread you love για τύπου Αγιορείτικο ψωμί, το αλάτι, το ελαιόλαδο και την μαγιά, την οποία έχουμε διαλύσει στο νερό. Με κυκλικές κινήσεις, από έξω προς τα μέσα, ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε το μπολ με μία στεγνή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος για 2 ώρες περίπου.

Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε για 3-5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, πλάθετε σε φρατζόλες και τα τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σκεπάζουμε ξανά με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζουμε ξανά σε χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ψήνουμε τα ψωμιά για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 190οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα βάζουμε σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψουμε.