Λίγο αλεύρι, λίγο νερό και voilà, το πιο γλυκό σπιτικό ψωμί για τις γιορτές και όχι μόνο. Λάθος. Ξεχάσαμε τον φούρνο. Γιατί σπιτικό ψωμί χωρίς τον σωστό φούρνο δεν γίνεται. Και όταν λέμε σωστό εννοούμε τους νέους έξυπνους εντοιχισμένους φούρνους 6ης αίσθησης που τα κάνουν όλα πριν από μας για μας!

Μεγάλη ιστορία το ψωμί. Μεγάλη και ξεχασμένη. Αλλά εκεί στα ‘00ς που άρχισαν να επανέρχονται όλα τα καλά έκανε comeback και το σπιτικό ψωμί. Και σπιτικό ψωμί με τα όλα του. Mε το προζύμι, τα σπάνια αλεύρια του και τα «πειράγματα» του. Και αν μας έλεγαν πριν μια δεκαετία ότι θα ζυμώναμε δις την εβδομάδα θα πέφταμε κάτω από τα γέλια. Και μάθαμε και ζυμώσαμε και όλα τα κάναμε. Και σιγά-σιγά λύσαμε και τις απορίες: ας είναι καλά οι γιαγιάδες που τα χέρια τους έχουν ακόμα τη μνήμη του ψωμιού και ας μην μπορούν να βάλουν τη δύναμη. Πόσο αλεύρι, πότε αναπιάζουμε το προζύμι, πότε καταλαβαίνουμε πως φούσκωσε, πόσο νερό χρειάζεται το αλεύρι, τι μυρωδικά ταιριάζουν πώς να ναι το ψήσιμο.

Διότι το καλό ψωμί δεν το κάνουν μόνο τα καλά χέρια αλλά και ο καλός φούρνος. Και με τους νέους έξυπνους φούρνους 6ης αίσθησης μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. 16 προρυθμισμένες λειτουργίες που προγραμματίζονται σε 3 απλά βήματα από ελληνικό μενού και μας καθοδηγούν βήμα-βήμα μέσω της έγχρωμης οθόνης. Θέλουμε κάτι καλύτερο; Ναι, έχουμε. Γιατί εκτός του κλασικού τρόπου ψησίματος με επιλογή θερμοκρασίας και προγράμματος, διαθέτουν θερμόμετρο 4 σημείων για απόλυτη ακρίβεια στο ψήσιμο, τραγανό από έξω, αφράτο από μέσα, ακόμα και σε ρευστή ζύμη.

Επιπλέον, χάρη στη χωρητικότητα 65 λίτρων και τη δυνατότητα τοποθέτησης της σχάρας σε πέντε επίπεδα μπορούμε με το cook4, να βάλουμε τέσσερα ταψιά στον φούρνο, ψωμί, κριτσίνια, κουλούρια, σε έναν μόνο κύκλο ψησίματος. Και αν βάλετε το ψωμάκι στο φούρνο και αναγκαστείτε να φύγετε από το σπίτι υπάρχει λύση και γι’ αυτό αφού μπορείτε με το κινητό σας -ναι, το κινητό σας- να συνδεθείτε με το σύστημα του φούρνου σας και να κάνετε τις τυχόν αλλαγές. Αλληλούια!

Και επειδή στις γιορτές τα χέρια θα ξαναπάρουν φωτιά -είναι και καλή γυμναστική at home που θα έλεγαν και οι personal trainers- φέτος, θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Γιορτινά ψωμιά, κριτσίνια και πίτσες. Ναι, πίτσες. Με το σωστό φούρνο όλα σωστά θα τα κάνουμε!

Σπιτικό ψωμί

Πώς θα φτιάξετε προζύμι
Βάλτε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέστε λίγο ζεστό νερό σιγά-σιγά και μαλάξτε να γίνει ένα απαλό ζυμαράκι. Πλάστε σε μπάλα, λαδώστε το γύρω-γύρω και αφήστε το στο μπολ σκεπασμένο. Φροντίστε να είναι σε σημείο χωρίς ρεύματα και κρύο. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τρεις μέρες. Την τέταρτη θα είναι φουσκωμένο αλλά αν δεν είναι, κάντε το ίδιο για μια ακόμα μέρα. Αν το κόψετε με τα δάχτυλα θα δείτε ότι είναι γεμάτο φουσκίτσες με αέρα από τους μύκητες που δούλεψαν στο αλευρόνερο.

Το ζύμωμα
Όταν πλάσετε τα ψωμιά τοποθετήστε τα σε ταψιά που έχετε λαδώσει ή έχετε βάλει λαδόκολλα. Προσέξτε η επιφάνεια τους να είναι λεία και υπολογίστε να αφήσετε περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.

Σκεπάστε τα ταψιά με τα ψωμιά και αφήστε τα σε ζεστό χώρο για να φουσκώσουν. Είναι έτοιμα όταν πιέσετε σε ένα σημείο με το δάχτυλό σας και επανέρχεται.

Το ψήσιμο
Στο ψήσιμο παίζει ρόλο ο φούρνος και το σχήμα των ψωμιών. Ακόμα, όμως, και αν έχουν το ίδιο σχήμα, παράδειγμα ένα καρβέλι, δεν ψήνεται το ίδιο ένα άσπρο σταρένιο ψωμί με ένα βαρύ ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.  Μόνο που με τους νέους έξυπνους φούρνους 6ης αίσθησης δεν έχετε πρόβλημα αφού αρκεί απλά να προγραμματίσετε την κατηγορία ψωμί ή πίτσα και από εκεί αναλαμβάνουν τα πάντα μόνοι τους.

Για να δείτε αν είναι έτοιμα βγάλτε το καρβέλι με μια πετσέτα για να μην καείτε και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνουν έναν «κούφιο» ήχο τότε μπορείτε να τα βγάλετε.

Τοποθετήστε τα σε μια σχάρα με στρωμένη πετσέτα από κάτω για να μη βρέχονται από τους υδρατμούς και σκεπάστε τα επίσης με μια πετσέτα από πάνω μέχρι να κρυώσουν.

Χριστόψωμο/κουλούρες
Τα γιορτινά ψωμιά έχουν την ίδια ζύμη μόνο που συμπληρώνονται με ελαιόλαδο ή βούτυρο και ξηρούς καρπούς πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο βαριά και απαιτούν άλλο χρόνο. Το χριστόψωμο χρειάζεται προθερμασμένο φούρνο αλλά οι νέοι έξυπνοι φούρνοι 6ης αίσθησης λειτουργούν μια χαρά και χωρίς προθέρμανση. Χάρη στο σύστημα Ready2Cook βάζετε το ταψί απευθείας στο φούρνο εξοικονομώντας 20% ενέργεια αλλά και χρόνο. Αν πάλι είστε της προθέρμανσης για να ελέγξετε καλύτερα το ψήσιμο μειώνουν το χρόνο στο ελάχιστο δυνατό.
Υπολογίστε ότι τα χριστόψωμα πρέπει να τα τρυπήσετε εδώ και εκεί με μια βελόνα και χρειάζονται περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς και μια ακόμα ώρα στους 160 αλλά αυτό θα το υπολογίσει και ο ίδιος ο φούρνος. Τι λέμε τώρα!

Κριτσίνια
Τα κριτσίνια χρειάζονται πιο προσεκτικό ψήσιμο από το ψωμί όπερ σημαίνει ότι ένας έξυπνος φούρνος 6ης αίσθησης είναι σωτήριος για να υπολογίσει τη σωστή ώρα -όχι πάνω από 15-20 λεπτά- που θα κάνει τη διαφορά. Θα τα βγάλει, δηλαδή, τραγανά απ΄ έξω και ελαφρά μαλακά από μέσα όπως χρειάζεται, Όσο για τις παραλλαγές ουκ έστι αριθμός. Με ροκφόρ και καρύδια, με παντζάρι και φέτα, με σπανάκι και σουσάμι, Ο,τι βάλει το μυαλό σας. Όσο για τα γιορτινά παξιμαδάκια εκεί είναι απαραίτητος φούρνος εις διπλούν: ψήνετε το ψωμί που έχετε χαράξει σε φέτες στους 180 βαθμούς, τα αφήνετε να κρυώσουν, τα σπάτε και τα ξαναφουρνίζετε για να γίνουν τραγανά κατά πως πρέπει. Δοκιμάστε τα γιορτινά παξιμάδια με ζαφορά που κάνουν στη Σαντορίνη και θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι.

Πίτσα at home
Για την πίτσα μια είναι η μαγική λέξη: ναι, καλά καταλάβατε, σωστός φούρνος. Να έχει δηλαδή λειτουργία πίτσας όπως οι νέοι έξυπνοι φούρνοι 6ης αίσθησης γιατί το ψήσιμο στο σπίτι είναι σπαζοκεφαλιά και εξαρτάται τόσο από το είδος της ζύμης όσο και από την πλάκα ψησίματος. Οι βασικές αρχές είναι πολύ δυνατή θερμοκρασία γύρω στους 250 βαθμούς και πολύ καλά πυρακτωμένη πλάκα. Και ποτέ αέρα γιατί ο αέρας καίει γρήγορα την πίτσα από έξω και την αφήνει άψητη από μέσα. Ένα καλό κόλπο είναι να αναποδογυρίσετε το τετράγωνο ταψί του φούρνου, να το αφήσετε να πυρακτωθεί καλά και όταν είναι έτοιμο να τοποθετήσετε επάνω την πίτσα όπως οι πιτσαγιόλο στις πυρακτωμένες επιφάνειες τους.

Και επειδή μετά τα φουρνίσματα υπάρχει πάντα και ο μπελάς του καθαρίσματος, οι νέοι έξυπνοι φούρνοι είναι αυτοκαθαριζόμενοι σε χρόνο dt χάρη στην τεχνολογία SmartClean! Για την ακρίβεια σε 35 λεπτά είναι σαν καινούριοι. Επιλέγετε σύστημα καθαρισμού, είτε πυρόλυση με τρία επίπεδα έντασης που μετατρέπουν τα λίπη σε στάχτη είτε υδρόλυση με υδρατμούς που μαλακώνουν τα υπόλοιπα και είναι έτοιμοι για τα επόμενα ταψιά!

Καλά φουρνίσματα!