Sponsored Content

Ροδοψημένη γαλοπούλα, φουρνιστό χοιρινό, παραδοσιακές πίτες και αέρινα σουφλέ. Ένα πραγματικά επιτυχημένο γιορτινό τραπέζι δεν είναι απλή υπόθεση. Όλα τα αγαπημένα μας πιάτα θέλουν την κατάλληλη συνταγή, συγκεκριμένη τεχνική, ανάλογο σκεύος και πάνω από όλα: το σωστό ψήσιμο! Στο olivemagazine.gr φτιάχνουμε όλες τις λιχουδιές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με φούρνους και εστίες που προσαρμόζονται στις ανάγκες μας, όσο απλές ή εξειδικευμένες κι αν είναι, και δίνουμε tips, ιδέες και όλα τα μυστικά για το καλύτερο αποτέλεσμα!

Μυστικά που κάνουν τη διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα

Για το ψήσιμο της ολόκληρης γαλοπούλας με γέμιση:

– Πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει μια σάλτσα, με την οποία θα αλείψουμε τη γαλοπούλα στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για μια γαλοπούλα περίπου 3-4 κιλά θα χρειαστούμε: ½ ποτήρι κρασιού κονιάκ, ½ ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί, 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, λιωμένο, 2 κουτ. σούπας μέλι, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα. Η διαδικασία έχει ως εξής: σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το κονιάκ, το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να αφήσουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το κρασί. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και η σάλτσα είναι έτοιμη.

– Ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1 ποτήρι κόκκινο κρασί και αλείφουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα. Βρέχουμε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα με νερό και σκεπάζουμε με αυτά τη γαλοπούλα. Για μια γαλοπούλα μεγάλου μεγέθους, περίπου 3 κιλών, θα χρειαστεί να την ψήσουμε στους 200ºC για 3 ώρες περίπου, ανοίγοντας κατά διαστήματα τον φούρνο και επαναλαμβάνοντας το άλειμμά της με τη σάλτσα. Αν είναι 4 κιλά θα χρειαστεί 4 ώρες ψήσιμο. Η δυνατότητα σύνδεσης με Wi-Fi και η ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό του εντοιχιζόμενου φούρνου Electrolux EOA9S31CX, που βρίσκουμε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, είναι πολύ χρήσιμη σε αυτή την περίπτωση, αφού μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει πίσω από την πόρτα!

Την τελευταία ώρα ξεσκεπάζουμε για να πάρει ροδαλό χρώμα. Μόλις είναι έτοιμη και τρυφερή, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα τη γαλοπούλα με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη, ώστε να διατηρηθεί ζεστή ως το σερβίρισμα, χωρίς όμως να ξεραθεί.

Για την ετοιμασία της γέμισης:
– Αν χρησιμοποιήσουμε κλασικά υλικά για γέμιση, όπως συκωτάκια (της ίδιας της γαλοπούλας ή κοτόπουλου), μπέικον, σταφίδες, καρύδια, κουκουνάρι, μήλα σε κύβους, θα πρέπει να προσέξουμε: η γέμιση να μην έχει πολύ υγρασία, οπότε στο σοτάρισμα στο τηγάνι θα πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στα υλικά να απορροφήσουν τα πολλά υγρά που βάζουμε συνήθως, όπως ζωμός, κρασί, κ.ά. Ιδιαίτερη υγρασία βγάζουν και τα μανιτάρια, αν προτιμήσουμε μια πιο χορτοφαγική γέμιση, οπότε εδώ θα πρέπει να προσέξουμε ακόμη περισσότερο.

– Επίσης, σημαντικό είναι το λάδι να έχει κάψει καλά στο τηγάνι, πριν ρίξουμε τα συκωτάκια, τα μανιτάρια, ή όποια βασική πρώτη ύλη επιλέξουμε για τη συνταγή μας. Με τις επαγωγικές, κεραμικές εστίες Electrolux EIS6448 Sensefry, που βρίσκουμε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, με τον αισθητήρα τηγανίσματος, που διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία σε όλη την επιφάνεια του σκεύους, δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για το αν είναι σωστά ψημένα τα συκωτάκια μας, ή να ανακατεύουμε πολύ τα υλικά στο σοτάρισμα.

Για ένα χοιρινό ρολό στη γάστρα:
– Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.
– Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ σκεύος ή βαθύ τηγάνι, που να χωράει όλο το ρολό και μόλις κάψει καλά, το σοτάρουμε και το γυρίζουμε, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Με τη λειτουργία Hob2Hood, των επαγωγικών, κεραμικών εστιών Electrolux EIS6448 Sensefry, που βρίσκουμε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ που συνδέουν ασύρματα την εστία με τον απορροφητήρα μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθόλου για μυρωδιές στην κουζίνα μας.

– Ακόμη πιο νόστιμο θα γίνει αν μετά το σοτάρισμα βάλουμε το ρολό σε μια γάστρα και ρίξουμε επάνω του φέτες ενός πορτοκαλιού, το οποίο θα έχουμε προηγουμένως πλύνει και αφήσει με τη φλούδα του, καθώς και χοντροκομμένες φέτες από δύο κρεμμύδια. Σκορπίζουμε και αρκετά ψημένα και καθαρισμένα κάστανα, για ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση.

– Για να ψηθεί ωραία το ρολό το περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος, 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και 2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί και βάζουμε στον φούρνο τη γάστρα με το καπάκι της για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Στα μισά του χρόνου, θα χρειαστεί να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Μετά τη μιάμιση ώρα, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ºC και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει χρώμα. Με τον εντοιχιζόμενο φούρνο Electrolux EOA9S31CX, που βρίσκουμε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ μπορούμε να βλέπουμε από το κινητό μας ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει πίσω από την πόρτα, αφού διαθέτει κάμερα και δυνατότητα σύνδεσης με WI-FI. Βγάζουμε το ρολό από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Για τις πίτες
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ºC στη ρύθμιση αέρα με αντιστάσεις.
– Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο, καλό είναι να χαράξουμε την πίτα μας πριν το ψήσιμο και να τη ραντίσουμε με λίγο νερό για έξτρα υγρασία. Με τα ειδικά προγράμματα ατμού του εντοιχιζόμενου φούρνου Electrolux EOA9S31CX, που βρίσκουμε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, το φύλλο της πίτας θα γίνει ακόμη πιο λαχταριστό!
-Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρουν τα φύλλα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.

Για τα σουφλέ
Είτε επιλέξουμε να ετοιμάσουμε ατομικά μπολάκια, είτε μεγάλο πυρέξ, ο χρόνος ψησίματος είναι που διαφέρει, αφού στην πρώτη περίπτωση χρειαζόμαστε περίπου σαράντα λεπτά, ενώ για τα μπολάκια 20 λεπτά και ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή. Το καλό με τον εντοιχιζόμενο φούρνο Electrolux EOA9S31CX, που βρίσκουμε στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατανάλωση ρεύματος, αφού είναι ενεργειακής κλάσης Α++.