Με 10 χρόνια πορείας στο ενεργητικό του, το Sympossio είναι μια πρωτοποριακή διοργάνωση, η οποία στηρίζεται στις συνέργειες ανθρώπων της παραγωγής, της γεύσης και του τουρισμού. Είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, η οποία μέσα από διαδραστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό προβάλλει την ελληνική γαστρονομία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Όλα ξεκίνησαν το 2009, με πρωτοβουλία του κ. Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Aldemar Resorts. Με μότο του: «Μαζί μπορούμε καλύτερα», το Sympossio Greek Gourmet Touring κατάφερε να συνδέσει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της παραγωγής, υπό το σχήμα συνέργειας. Έλληνες επιχειρηματίες από τον κλάδο των τροφίμων, των ποτών και του τουρισμού, καθώς και θεσμικά όργανα με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για την Ελλάδα συμπορεύονται και συμπράττουν από τότε παρέχοντας πόρους και τεχνογνωσία, για να δώσουν μια αυθεντική γεύση ελληνικής κουζίνας στο ξένο κοινό. Παράλληλα, μεταφέρουν και μια γεύση από τις αξίες, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα που συνιστούν την ταυτότητα μας και είναι μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας.


Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts

Από την παραλαβή ελληνικών αγαθών απευθείας από τη φύση, όπως η ελιά, το λεμόνι και το ψάρι έως την παροχή υπηρεσιών και την παραγωγή αγαθών, όπως η ελληνική φέτα και το σαντορινιό κρασί δημιουργείται μια αλυσίδα δραστηριοτήτων. Αυτή η αλυσίδα προσφέρεται με βιωματικό τρόπο στους ξένους τουριστικούς πράκτορες αλλά και στους επισκέπτες των γαστρονομικών events, δημιουργώντας όχι μόνο μια θετική εικόνα για τη χώρα μας αλλά και βιώσιμες ευκαιρίες για τον τουρισμό και όλο το πλέγμα που τον περιβάλλει (παραγωγή, υπηρεσίες, εξαγωγές).

Με άλλα λόγια, το Sympossio λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολλών και διαφόρων επαγγελμάτων, ενώ διαθέτει τη δυναμική να ενισχύσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας, από τον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής μέχρι και τον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας. Παράλληλα, από το 2016 έχει διοχετευτεί και σε άλλους τομείς, όπως αυτόν της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Κάθε χρόνο και άλλο concept
Έτσι, το Sympossio αποτελεί πλέον έναν ετήσιο θεσμό μαγειρικής τέχνης, ο οποίος πλαισιώνεται από μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται σε διάστημα 3 μηνών σε πόλεις της Ευρώπης και απευθύνονται στο κοινό της βιομηχανίας τουρισμού. Κάθε χρόνο, λοιπόν, υπάρχει και ένα διαφορετικό concept, το οποίο ταξιδεύει σε χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία και Ουκρανία- με στόχο να προάγει την Ελλάδα ως εξέχοντα γαστρονομικό προορισμό.

Οι εκδηλώσεις κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 40 και κάθε μία από αυτές αποτελεί μία βιωματική – ψυχαγωγική εμπειρία, που προβάλλει την αυθεντικότητα και ιδιαιτερότητα της ελληνικής κουζίνας και καλεί τους συμμετέχοντες να τη γνωρίσουν από κοντά, στον τόπο καταγωγής της. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μαγειρικών στούντιο, που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, με τη διαδικασία να είναι απλή και συνάμα απολαυστική. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες συναθροίζονται γύρω από ένα τραπέζι και μαγειρεύουν από κοινού ελληνικές συνταγές βασισμένες σε προϊόντα Ελλήνων προμηθευτών και παραγωγών, υπό την καθοδήγηση των σεφ του Ομίλου Aldemar. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει τόσο την ενεργή συμμετοχή των παρισταμένων, όσο και συλλογική εργασία, η οποία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των συνταγών. Η συμμετοχή και η συλλογικότητα που απαιτούνται καθιστούν το βίωμα αυτό μοναδικό και σαφώς διεισδυτικότερο μιας απλής διαφημιστικής καμπάνιας, καθώς η ενεργητική βίωση της εμπειρίας είναι αυτή που δημιουργεί μνήμες που κάποιος δύναται να ανακαλέσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τα concept που έχουν ήδη υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια είναι το Greece on a Dish (2009 – 2012), η Aρχαία Ελληνική Κουζίνα (2013), το Ούζο (2014), οι 4 Εποχές (2015), το Street Food (2016), τα Νησιά Αιγαίου (2017) και το Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο (2018).

Το 2019 είναι η χρονιά για «Λάδι και Κρασί»
Το φετινό concept φέρει τον τίτλο «Λάδι και Κρασί» και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον θεσμό, καθώς συμπίπτει με τα 10α γενέθλια του Sympossio. Η διοργάνωση λοιπόν είναι αφιερωμένη στα δύο βασικότερα συστατικά της Ελλάδας, το λάδι και το κρασί, με στόχο να υπογραμμιστεί η ελληνικότητα, η αυθεντικότητα και η αξία αυτών των προϊόντων, καθώς και το γεγονός ότι ανέκαθεν αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της ζωής των Ελλήνων σε πολλά επίπεδα και πτυχές της καθημερινότητας.

Οι εκδηλώσεις για το 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο με πρώτους σταθμούς την Πολωνία και τη Γερμανία, ενώ σειρά έχουν η Ιταλία (Γένοβα, Τορίνο, Μιλάνο, Βιτσέντζα, Πίζα και Νάπολη), η Σλοβακία (Μπρατισλάβα), η Τσεχία (Πράγα), το Ισραήλ (Τελ Αβίβ), η Ουκρανία (Κίεβο), η Ιρλανδία (Δουβλίνο), η Σκωτία (Εδιμβούργο), η Μεγάλη Βρετανία (Μάντσεστερ και Λονδίνο), η Ρωσία (Γιαροσλάβλ, Αγία Πετρούπολη και Αικατερινούπολη), η Ρουμανία (Μπρασόβ) και η Γαλλία (Παρίσι, Λιλ και Ντοβίλ).

Όσον αφορά το μενού των φετινών εκδηλώσεων, αυτό βασίζεται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και τα προϊόντα είναι ευγενική χορηγία Ελλήνων παραγωγών*. Οι συνταγές που είχαμε κι εμείς την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Zonar’s, στις αρχές Φεβρουαρίου είναι οι εξής: Σούπα ελιάς με κροστίνι φέτας σε φύλλο κρούστας ως ορεκτικό, Λαβράκι σε αμπελόφυλλο ψημένο στον ατμό ή στο φούρνο πάνω σε βάση από μαυρομάτικα φασόλια, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, φινόκιο, σταφίδα για κυρίως και Πετιμεζόπιτα με ζελέ πορτοκάλι-κάρδαμο και παγωτό βανίλια με αρωματισμένο ελαιόλαδο για επιδόρπιο. Και επειδή τις δοκιμάσαμε και μας άρεσαν πολύ θα τις μοιραστούμε όλες μαζί σας τις ερχόμενες μέρες!

Το olivemagazine.gr και το περιοδικό olive στηρίζουν το Sympossio 2019 ως χορηγοί επικοινωνίας.

Περισσότερα στο: http://www.sympossio.gr

* Unilever, myCretangoods.com, Οινοποιείο Βοριζανάκη, ΛΟΥΞ, Creta Oil Μποτζάκης, Olive Grove Androulaki, Agelakis Winery, Lelia Esti, Bread Factory, Κτήμα Χαριτάτου, Gavalas Crete Wines, Winery Diamantakis, Agrino, Παπαδημητρίου, Zealots, Αγρόκτημα Δούρου, Captain’s.

Το άρθρο της εβδομάδας