Τα ζυμαρικά -μαζί με την πίτσα- είναι το φαγητό που είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιταλική γαστρονομία. Οι στατιστικές λένε ότι ένας Ιταλός καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 28 κιλά ζυμαρικά τον χρόνο! Επομένως, είναι μια καθημερινή τους συνήθεια. Άλλωστε αποτελεί μια εύκολη, γρήγορη, φθηνή αλλά και χορταστική λύση. Οι συνδυασμοί άπειροι, οι αυτοσχεδιασμοί πολλοί, τα ζυμαρικά είναι για όλους: και για όσους θέλουν να μαγειρέψουν κάτι απλό σε λίγο χρόνο και για όσους θέλουν να βάλουν όλη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους στην κουζίνα. Πώς ξεκίνησαν όμως τα ζυμαρικά και πώς έγιναν ένα από τα αγαπημένα φαγητά όχι μόνο των Ιταλών αλλά και όλου του κόσμου;

Μια ματιά στην ιστορία
Οι ιστορίες για την καταγωγή των ζυμαρικών ποικίλλουν. Υπάρχουν κάποιες ιστορικές μαρτυρίες για αρτύματα που παρασκευάζονταν με αλεύρι και έμοιαζαν στα μακαρόνια ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, τα ζυμαρικά περίπου με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα έκαναν την εμφάνισή τους κατά τον 13°-14° αι. Υπήρχε παλιότερα η θεωρία ότι τα έφερε ο Μάρκο Πόλο από την Κίνα στην Ιταλία, αλλά αυτό έχει καταρριφθεί, καθώς ιστορικές μαρτυρίες αποδεικνύουν την ύπαρξη των ζυμαρικών στη γείτονα χώρα πριν τα ταξίδια του μεγάλου εξερευνητή. Σιγά σιγά τα ζυμαρικά άρχισαν να εξαπλώνονται και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η εύκολη αποθήκευσή τους διευκόλυνε τη μεταφορά τους.

Στην Αναγέννηση ήταν ένα έδεσμα για τους λίγους, για τους αριστοκράτες, που συνόδευε τα κρεατικά και τα πουλερικά στα Συμπόσια. Από τον 17° αιώνα, τα ζυμαρικά έγιναν πιο προσβάσιμα στον απλό κόσμο ενώ ήταν μια φθηνή λύση σε σχέση με το κρέας. Ωστόσο, ενώ σήμερα τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας είναι ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο, χαρακτηριστικό της ιταλικής κουζίνας, η σύνδεση τους με τις ντομάτες άργησε πάρα πολύ να συμβεί, καθώς μέχρι τα μέσα του 19ου, οι Ιταλοί θεωρούσαν τις ντομάτες πολύ… εξωτικό φρούτο! Μέχρι που τις δοκίμασαν με τα ζυμαρικά τους και άλλαξαν γνώμη!

Στο σήμερα
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 600 διαφορετικά είδη ζυμαρικών, με διαφορετικά σχήματα και ποικίλους τρόπους παρασκευής. Τα πιο αγαπημένα πιάτα που καταναλώνονται περισσότερο παγκοσμίως είναι τα εξής: λαζάνια, mac ‘n’ cheese και σπαγγέτι μπολονέζ. Παρόλο που πολλοί τα θεωρούν ανθυγιεινά, στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας ενώ είναι σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Άλλωστε ο τρόπος μαγειρέματος και τα συνοδευτικά τους είναι αυτά που καθορίζουν το πόσο υγιεινό και παχυντικό θα βγει το τελικό πιάτο.

Πώς τρώνε οι Ιταλοί τα ζυμαρικά τους;
Για τους Ιταλούς τα ζυμαρικά είναι πάντοτε κυρίως πιάτο και ποτέ συνοδευτικό. Ενώ τα τρώνε πάντα al dente. Άλλωστε όταν παραβράσουν -κάτι που συνηθίζουν οι παλιότερες Ελληνίδες νοικοκυρές- απορροφούν περισσότερο νερό από όσο χρειάζονται και γίνονται επομένως πιο δύσπεπτα. Ποιο είναι το μυστικό των Ιταλών για το al dente αποτέλεσμα; Τα βράζουν σε άφθονο αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας 1 λίτρο νερό ανά 100 γρ. Όσο για τον τρόπο που τα καταναλώνουν, οι Ιταλοί δεν χρησιμοποιούν κουτάλι για το σπαγγέτι. Πιάνουν μια μικρή ποσότητα με το πιρούνι τους, την απομονώνουν σε μια άκρη του πιάτου και την τυλίγουν γύρω από αυτό, περιστρέφοντάς το.

Οι συνταγές που επιλέξαμε

Υπάρχουν άπειρες συνταγές με ζυμαρικά. Στην Ελλάδα, άλλες θυμίζουν περισσότερο Ιταλία, άλλες παραπέμπουν περισσότερο στην ελληνική κουζίνα. Για παράδειγμα, ένα από τα αγαπημένα κλασικά ελληνικά πιάτα, το παστίτσιο, γίνεται με ζυμαρικά.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές που επιλέξαμε για σας:

Πέννες αλά νόρμα από τη Σικελία
Pasta alla Norma και εν προκειμένω penne alla Norma. Πρόκειται για μία από τις κλασικές συνταγές της Σικελίας, με τη μελιτζάνα να πρωταγωνιστεί στο πιάτο.

Bucatini με γαρίδες, ντοματίνια και βασιλικό
Εμείς τα ξέρουμε ως μακαρόνια παστίτσιου, οι Ιταλοί πάλι ονομάζουν αυτό το ζυμαρικό τους bucatini. Όπως και να τα πείτε το σίγουρο είναι ότι δημιουργούν πολύ νόστιμα πιάτα και ταιριάζουν υπέροχα με κόκκινες σάλτσες. Εδώ τα ντοματίνια παντρέυονται με τις γαρίδες, ενώ ο βασιλικός δίνει επιπλέον αρώματα στο πιάτο.