Η Madame Ginger Μαριλού Παντάκη μας προτείνει δύο αφράτες, ζουμερές και βελούδινες vegan βασιλόπιτες καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις διατροφικές προτιμήσεις. Μην ξεχάσετε το φλουρί!

Vegan σοκολατένια βασιλόπιτα με γλάσο φιστικοβούτυρου
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ + 2 ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ

Μία βασιλόπιτα διαφορετική, μοντέρνα, υπέροχα σοκολατένια και vegan που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο και εντυπωσιάζει με τον μοναδικό συνδυασμό σοκολάτας και φιστικοβούτυρου.

Υλικά για 10 άτομα

Για το κέικ
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. ζάχαρη άχνη
40γρ. κακάο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
200ml γάλα αμυγδάλου άγλυκο
2 κουτ. γλυκού μηλόξυδο
100ml σπορέλαιο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100γρ. φυστικοβούτυρο απαλό

Υλικά για το γλάσο
370γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
120ml γάλα αμυγδάλου άγλυκο
200γρ. φιστικοβούτυρο απαλό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Αλλα υλικά
50γρ. τριμμένη κουβερτούρα (vegan)
50γρ. φιστίκια αλατισμένα

Εκτέλεση

Κέικ: Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε μπολ ανακατεύουμε το ξίδι με το γάλα αμυγδάλου. Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε εκεί το υγρό μίγμα. Προσθέτουμε και το φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μίγμα. Ρίχνουμε το τελικό μίγμα σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. περασμένη με λαδόκολλα και ισιώνουμε την επιφάνειά του με κουτάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Γλάσο: Μετά από 1½ -2 ώρες (όταν το κέικ θα έχει κρυώσει εντελώς), ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το γλάσο και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο, αφράτο μίγμα. Κόβουμε προσεκτικά το κέικ στη μέση, ώστε να σχηματιστούν 2 δίσκοι. Απλώνουμε το μισό γλάσο στην επιφάνεια του ενός δίσκου και πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη σοκολάτα και τα μισά φιστίκια. Καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο και απλώνουμε το υπόλοιπο frosting, την τριμμένη σοκολάτα και τα φιστίκια.

Βασιλόπιτα ταχίνι και πορτοκάλι, πανεύκολη, αρωματική και vegan
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄+ 35΄ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ

Νόστιμη και θρεπτική, με έντονη γεύση ταχινιού και άρωμα από τα φρέσκα πορτοκάλια, έχει συνολικά 5 υλικά και χρειάζεται 10 λεπτά για να μπει στον φούρνο για ψήσιμο.

Υλικά για 8-10 άτομα

Για το κέικ
300γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
350ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για το γλάσο
200γρ. ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας νερό ή χυμό πορτοκαλιού και όσο χρειαστεί
ξύσμα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Κέικ: Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το ταχίνι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα πιο απαλά, προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Γλάσο: Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη (περασμένη από σίτα) και την ανακατεύουμε με το νερό ή τον χυμό πορτοκαλιού. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό ή χυμό επιπλέον. Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

Oλες οι συνταγές είναι δοκιμασμένες στο μέγεθος φόρμας που αναφέρουμε. Σε περίπτωση χρήσης άλλης φόρμας, θα πρέπει να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος

Για το φλουρί
Τυλίγουμε ένα γούρι ή νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο κάτω μέρος του γλυκού μας αφού πρώτα έχει ψηθεί και κρυώσει καλά.

Δείτε επίσης:

Oι top 10 πιο vegan friendly πόλεις στον πλανήτη

Γάλα μπανάνας: το νέο trend στα φυτικά γάλατα

Πώς να φτιάξετε γάλα και γιαούρτι από κάσιους στο σπίτι

 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr