Αν είστε vegan ή αν έχετε αποφασίσει να μειώσετε την πρόσληψη του κρέατος στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, τότε έχουμε να σας προτείνουμε 3 εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης πρωτεϊνών. Υγιεινά, πλούσια και σε φυτικές ίνες, τα συγκεκριμένα τρόφιμα ευνοούν πολλαπλώς τον οργανισμό μας ενώ μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, ώστε να μη βαριέστε τρώγοντας συνεχώς τα ίδια πράγματα.

Δείτε παρακάτω τις… εναλλακτικές πηγές πρωτείνης:

Τόφου
Το τόφου είναι ένα προϊόν από σόγια, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες χωρών της Άπω Ανατολής, αλλά και μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans. Έπειτα από συγκεκριμένη διαδικασία που μοιάζει με αυτή της παραγωγής του τυριού, προκύπτουν τα γνωστά σε έμας κυβάκια, τη μορφή με την οποία το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά που το πουλούν. Αν και στην όψη μοιάζει με τυρί, δεν είναι. Και αν σας φαίνεται αρκετά αδιάφορο είναι ενδεχομένως διότι δεν το έχετε καταναλώσει με τον κατάλληλο τρόπο. Γιατί να το βάλετε στη διατροφή σας; Επειδή αποτελεί όχι μόνο σημαντική πηγή πρωτείνης αλλά και ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτική δράση και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Πώς να το μαγειρέψετε; Σας έχουμε παρακάτω κάποιες προτάσεις που θα σας κάνουν να το εντάξετε στο διαιτολόγιό σας:

Για πρωινό, σαν ομελέτα, αντικαθιστώντας τα αυγά με τόφου
Μπορείτε να κόψετ το τόφου σε φέτες ή κυβάκια και να το τηγανίσετε και να το μαγειρέψετε στο τηγάνι μαζί με σπανάκι, ντομάτα, κουρκουμά και πιπέρι για ένα λαχταριστό πρωινό που θυμίζει αυγά στραπατσάδα.

Vegan βάφλες από τόφου: το νέο viral trend που θα λατρέψετε
Vegan κανελόνια με ρικότα από τόφου, σπανάκι και σάλτσα ντομάτας
Σπανάκι σοτέ με κομματάκια τόφου με κοκτέιλ θαλασσινών


Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι ένα όσπριο, που πέρα από τις πρωτεινες, περιέχει άμυλο, φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου. Παράλληλα, δημιουργούν έντονο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας μας στην απώλεια βάρους. Συνδυάζονται υπέροχα και με κρεατικά αλλά μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους σε αμιγώς vegan συνταγές και μάλιστα πολύ νόστιμες! Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι από τα ρεβίθια φτιάχνεται το χούμους και τα φαλάφελ!

Δείτε κάποιες vegan συνταγές με ρεβίθια:
Ρεβίθια στον φούρνο αντί για πατατάκια. Το υγιεινό και νόστιμο σνακ!
Vegan ρεβίθια με φρέσκια λουΐζα (Guiso Morisco)
Αραβικές πίτες με φαλάφελ με σάλτσα ταχινιού
Ζεστή πρασοσαλάτα με ρεβίθια και κόκκινες πιπεριές
Wraps με γλυκοπατάτα, ρεβίθια και σάλτσα ρόκας

Και ένα πρωτότυπο γλυκό:
Blondies με ρεβίθια και σοκολάτα

Φακές
Αν σας έλεγε κι εσάς η μητέρα σας να τρώτε τις φακές σας γιατί έχουν σίδηρο, είχε δίκιο. Πέρα από σίδηρο, αποτελούν και πλούσια πηγή πρωτεινών και είναι ευεργετικές για όσους έχουν αποφασίσει να αποβάλουν το κρέας από τη διατροφή τους.

Δείτε συνταγές με φακές:
Φακές σούπα
Φακές γιαχνί με πατάτες και καρότα
Σούπα με κόκκινες φακές και καρότα γλασέ με πετιμέζι
Vegan κεμπάπ φακής

Κολοκυθόσπορος
Ο κολοκυθόσπορος, πέρα του ότι είναι πολύ νόστιμος να φαγωθεί ως ξηρός καρπός, αποτελεί και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι ένα τέλειο σνακ με τους σπόρους της κολοκύθας και να τους γαρνίρετε και με διάφορα μπαχαρικά για έξτρα γεύση.
Δείτε πώς να τους αξιοποιήσετε:
Πώς να αξιοποιήσεις τους σπόρους κολοκύθας

Δείτε επίσης:
Τι είναι το vegan τέμπε και πώς το χρησιμοποιούμε;

Πήγαμε στο Vegan Life Festival: Όσα είδαμε και γευτήκαμε

Πιο νόστιμα όσπρια με τρία μπαχαρικά

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr