Με όνομα όχι και τόσο ελκυστικό, κιτρινωπή και με υφή νιφάδας ή καλύτερα τριμμένου τυριού, η διατροφική μαγιά δίνει σούπερ γεύση όταν την αναμίξεις με άλλα υλικά σε δεκάδες χορτοφαγικές και ωμοφαγικές συνταγές – και όχι μόνο.

Πρόκειται για έναν απενεργοποιημένο ζυμομύκητα που δεν έχει καμία σχέση με τη μαγιά που ξέρουμε, της μπίρας ή του ψωμιού. Αναπτύσσεται σε υπόστρωμα γλυκόζης, για παράδειγμα σε μελάσσα, και μετά την ανάπτυξη και τη ζύμωσή της παστεριώνεται, για να εξαλειφθούν τυχόν άλλοι μικροοργανισμοί. Τέλος απενεργοποιείται. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν umami, και όσοι την αγαπούν την προσθέτουν συχνά στα αγαπημένα τους πιάτα: την πασπαλίζουν σε σαλάτες ή τη ρίχνουν στους χυμούς, σε σούπες, σε σάντουιτς, ακόμα και πάνω από ποπ κορν ως σος. Αντικαθιστά άψογα το τυρί σε πουρέδες και ζυμαρικά κλπ. γενικά εμπλουτίζοντας κάθε γεύμα, χορτοφαγικό ή μη.

Οι ενισχυμένες βερσιόν της διατροφικής μαγιάς είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12, σίδηρο και πρωτεΐνες, συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό όσων απέχουν από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Επίσης, είναι φουλ σε εδώδιμες ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Θεωρείται προϊόν ελεύθερο γλουτένης, αλλά καλό είναι να ελέγχουμε πάντα τη συσκευασία για την αντίστοιχη ένδειξη.