Η κουζίνα μάς δίνει πάρα πολλά υλικά για να μαγειρέψουμε λαχανικά με διάφορους τρόπους και να εμπλουτίσουμε το καθημερινό μας τραπέζι. Αν θέλετε να ετοιμάσετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε τα vegan ορεκτικά που προτείνουμε και μπορούν να σερβιριστούν σε οποιοδήποτε καθημερινό τραπέζι.

Πικάντικα μανιτάρια
Τα μανιτάρια αποκτούν υπέροχη γεύση και εξωτικά αρώματα, αν μαριναριστούν σε σάλτσα σόγιας με μπαχαρικά.

Υλικά για 4-6 άτομα
1 κ. λευκά μανιτάρια
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
¼ κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών μπάρμπεκιου
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι σε νιφάδες
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας φρέσκος μαϊντανός ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένα

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί, χωρίς να τα πλύνουμε.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζουμε το κεφάλι και κόβουμε τα πιο μεγάλα μανιτάρια στη μέση. Τα κομμάτια των μανιταριών πρέπει να είναι σχετικά ίσα σε μέγεθος για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο μαγείρεμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το μείγμα μπαχαρικών, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πάπρικα και το πιπέρι. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα μανιτάρια στο μπολ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 με 15 λεπτά.

Προθερμαίνουνε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια είναι πολύ ευαίσθητα, δεν τα ανακατεύουμε και δεν τα στριμώχνουμε. Θα πρέπει το τηγάνι να χωρέσει μόνο μία στρώση. Αν δεν χωράνε, θα τα μαγειρέψουμε σε δόσεις. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για 4 με 5 λεπτά και τότε τα ανακατεύουμε για να ψηθούν κι από την άλλη πλευρά για ακόμη 4-5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ή σχοινόπρασο και σερβίρουμε αμέσως.

Σκορδάτες πατατούλες στο φούρνο
Οι baby πατάτες αρωματίζονται με σκόρδο και ψήνονται στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για να γίνουν σούπερ τραγανές. Θα είναι δύσκολο να μην τσιμπήσετε από το ταψί.

Υλικά για 4-6 άτομα
1 ½ κ. πατάτες baby
¼ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
2 κουτ. σούπας ε. π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα dijon
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι σε νιφάδες
½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
λίγο αλάτι, λίγο μαύρο πιπέρι
λίγο φρέσκο θυμάρι για το γαρνίρισμα (ή σχοινόπρασο ψιλοκομμένο)

Διαδικασία
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 10-15 λεπτά. Δοκιμάζουμε να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με το πιρούνι. Αφήνουμε τις πατάτες να στραγγίξουν καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε μια κόλλα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Το χαρτί είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε ότι οι πατάτες δεν θα κολλήσουν στο ψήσιμο.

Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί και με ένα πολτοποιητή ή ακόμη και με τον πάτο ενός φλιτζανιού τις χτυπάμε δυνατά να «σπάσουν» και να φανεί το εσωτερικό τους χωρίς να διαλυθούν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ζωμό, τη μουστάρδα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφουμε καλά τις πατατούλες από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε ένα κλωνάρι φρέσκο θυμάρι.

Ψήνουμε στον φούρνο για 15 με 20 λεπτά μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν από πάνω. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και ψήνουμε κι από την άλλη πλευρά για άλλα δέκα λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές. Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή σχοινόπρασο και σερβίρουμε αμέσως.

Κεφτέδες φακής
Οι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα και σαλάτα. Προσθέτουμε μυρωδικά και πλάθουμε πεντανόστιμους κεφτέδες που μπορούν να σερβιριστούν κι ως κυρίως πιάτο.

Υλικά για 4-6 άτομα
1 ½ φλιτζάνι φακές
1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κορν φλαούρ
1 κουτ. σούπας τζίντζερ σε σκόνη
3-4 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία
Βράζουμε τις φακές για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις περνάμε από το μούλτι μέχρι να γίνουν πολτός. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τον άνηθο, το κορν φλάουρ, το τζίντζερ, το τσίλι και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας φτιάχνουμε μικρές μπάλες από το μείγμα και ρίχνουμε στο τηγάνι. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν οι κεφτέδες είναι έτοιμοι του αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν από το περιττό λάδι. Σερβίρουμε αμέσως. Μπορούμε, αν θέλουμε να συνοδεύσουμε με λίγη πράσινη σαλάτα, ντοματίνια ή ψητές πατάτες.

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Μαγειρεύουμε pasta, burger και buffalo wings, όλα vegan!

Vegan κεμπάπ φακής

Λαχταριστό vegan cheesecake