Έχει γίνει ένα από τα πλέον δημοφιλή υλικά μαγερικής τον τελευταίο καιρό, αφού αποτελεί αγαπημένο προϊόν όσων ακολουθούν vegan διατροφή, αλλά και όσων νηστεύουν. Ξέρετε όμως τι σας προσφέρει η διατροφική μαγιά και κυρίως, πώς μπορείτε να την προσθέσετε και εσείς στις συνταγές σας;

Τι είναι η διατροφική μαγιά
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η διατροφική μαγιά δεν έχει σχέση με τη μαγιά που βάζουμε στα τσουρέκια. Για την ακρίβεια, πρόκειται για απενεργοποιημένο ζυμομύκητα (τον Saccharomyces cerevisiae), που αναπτύσσεται σε υπόστρωμα γλυκόζης, για παράδειγμα σε μελάσσα. Μετά την ανάπτυξη και τη ζύμωση, παστεριώνεται για να εξαλειφθούν τυχόν άλλοι μικροοργανισμοι και τέλος, απενεργοποιείται.

Την ξεχωρίζουμε εύκολα από την όψη της, καθώς τη βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή, σε νιφάδες κιτρινωπού χρώματος, που θυμίζουν κάπως και τριμμένο τυρί. Δεν είναι να απορείτε, που πολύ συχνά τη βλέπουμε να προστίθεται σε vegan και νηστίσιμες μακαρονάδες, έναντι της παρμεζάνας.

Και από γεύση;
Η διατροφική μαγιά δίνει σούπερ γεύση όταν την αναμίξετε με άλλα υλικά σε χορτοφαγικές και ωμοφαγικές συνταγές, από ζυμαρικά, πουρέδες και σούπες, μέχρι σαλάτες, σάλτσες και ντιπ. Μάλιστα, πολλοί τη χαρακτηρίζουν umami, ενώ λόγω της τυρένιας γεύσης της μπορεί να πάρει εύκολα τη θέση του τυριού, εμπλουτίζοντας γευστικά κάθε γεύμα.

Γιατί να την επιλέξετε
Πέρα από τη γεύση της και τις διάφορες χρήσεις που μπορεί να έχει στη μαγειρική, η διατροφική μαγιά αξίζει μία θέση στην κουζίνα σας και για τα ωφέλη που έχει για τον οργανισμό. Ειδικότερα, οι ενισχυμένες βερσιόν της διατροφικής μαγιάς είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνες, συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό όσων απέχουν από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Επίσης, περιέχει εδώδιμες ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Σημειώνεται ότι η διατροφική μαγιά θεωρείται προϊόν ελεύθερο γλουτένης, αλλά καλό είναι να ελέγχετ πάντα τη συσκευασία για την αντίστοιχη ένδειξη.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσετε
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, λόγω της γεύσης της η διατροφική μαγιά μπορεί να πάρει τη θέση του τριμμένου τυριού σε συνταγές. Έτσι, ο πιο κλασικός τρόπος να τη χρησιμοποιήσετε, είναι να την πασπαλίσετε πάνω σε ένα πιάτο ζυμαρικών, σε ένα ριζότο ή σε μία σαλάτα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική, η vegan τάση «μεταμορφώνει » τη σαλάτα του Καίσαρα, δίνοντας τη θέση του τυριού στη διατροφική μαγιά. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε με την ποσότητα -περίπου 2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές για 4 μερίδες.

Διατροφική μαγιά μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε σάλτσες και σούπες, για να δέσουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή, καθώς μία από τις ιδιότητες της διατροφικής μαγιάς είναι ότι όταν αναμιγνύεται με υγρά γίνεται ιδιαίτερα κρεμώδης.

Πρόταση μας για την περίοδο της Σαρακοστής, να προσθέσετε διατροφική μαγιά στη μπεσαμέλ ενός νηστίσιμου μουσακά με μανιτάρια, να την πασπαλίσετε επάνω σε τραγανές τηγανητές πατάτες και να την προσθέσετε σε νηστίσιμη κρέμα για ζυμαρικά. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!

Πού μπορείτε να τη βρείτε
Πλέον είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρείτε διατροφική μαγιά, καθώς εκτός από τα καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά vegan προϊόντα, πωλείται σε ντελικατέσεν, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, καθώς και σε μεγάλα και ενημερωμένα σούπερ μάρκετ.

Δείτε επίσης:
Vegan δυναμωτική συνταγή με ζυμαρικά και μανιτάρια

3 vegan τυριά που θα φτιάξετε μόνοι σας

10 πανεύκολοι τρόποι να αυξήσεις την πρωτεΐνη της vegan διατροφής σου