Πολύ συχνά, θέλουμε να απολαύσουμε ένα επιδόρπιο, όμως το αποφεύγουμε γιατί δεν θέλουμε να επιβαρυνθούμε με θερμίδες και λιπαρά. Η χρήση φυσικών γλυκαντικών, η αποφυγή της γλουτένης και η προσθήκη ορισμένων λαχανικών στα smoothies είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε ένα νόστιμο, υγιεινό επιδόρπιο χωρίς να θυσιάσουμε τη γεύση.

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να το επιτύχουμε:

Φυσικά γλυκαντικά
Αντικαθιστούμε την λευκή ζάχαρη, που είναι κενές θερμίδες, εκτοξεύουν το σάκχαρο στο αίμα. Οι vegan εναλλακτικές, όπως σιρόπι χουρμάδων, αγαύη και το σιρόπι σφενδάμου, είναι επιλογές που βρίσκουμε ολοένα και πιο εύκολα στα καταστήματα τροφίμων. Μπορεί να μην είναι υγιεινά με την απόλυτη έννοια, όμως σίγουρα είναι καλύτερα για τον οργανισμό μας από την λευκή ζάχαρη.

Γλουτένη
Σε περίπτωση που έχουμε δυσανεξία στην γλουτένη, καλό είναι να την αποφεύγουμε. Σήμερα, η τάση χωρίς γλουτένη είναι ισχυρή και αρκετοί επαγγελματίες στον τομέα των τροφίμων καινοτομούν, δημιουργώντας προϊόντα όπου δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά. Επιπλέον, όλο και περισσότερα καταστήματα τροφίμων διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη και έτσι, μπορούμε να διαλέξουμε μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων.

Αναθεωρούμε
Το επιδόρπιο δεν χρειάζεται να είναι πάντα ένα κομμάτι γλυκό. Πολλές φυτικές τροφές μπορούν να μας δώσουν τη ζάχαρη που αναζητάμε. Μπορούμε να προτιμήσουμε μήλο κομμένο σε φέτες, ραντισμένο με μέλι και πασπαλισμένο με κανέλλα, ή μια ψητή γλυκοπατάτα γλασαρισμένη με σιρόπι της επιλογής μας κ.λπ.

Μειώνουμε το λάδι
Το oil-free εξελίσσεται σε τάση στον χώρο της διατροφής. Τα περισσότερα έλαια -εξαιρείται το ελαόλαδο- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Όμως, είναι αναπόσπαστο μέρος πολλών αρτοσκευασμάτων και είναι δύσκολο να εξαλειφθεί εντελώς, αλλά μπορούμε να το μειώσουμε. Η σάλτσα μήλου είναι ένα στερεό υποκατάστατο, ιδιαίτερα σε κέικ, μπράουνις και γρήγορα ψωμιά και μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αυτήν ένα μέρος του ελαίου που χρειάζεται η συνταγή μας. Επιπλέον, το βούτυρο ξηρών καρπών, λειτουργεί επίσης σε συνταγές που είναι φυσικά πυκνές, όπως αυτό το μπανανόψωμο.

Υγιεινό λίπος
Οι επιλογές για υγιεινά λιπαρά που τυχαίνει να είναι vegan περιλαμβάνουν ταχίνι, ελαιόλαδο, αβοκάντο και βούτυρο ξηρών καρπών. Τα αμύγδαλα ή τα κάσιους μπορούν επίσης να είναι μια εξαιρετική πηγή λίπους και πρωτεΐνης που υποστηρίζουν μια υγιεινή διατροφή και περιορίζουν τη λαχτάρα.

Το άρθρο της εβδομάδας