Το Μοναστηράκι και η Πλάκα είναι αναμφισβήτητα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας. Τουρίστες και Αθηναίοι περπατούν καθημερινά τα σοκάκια της και αναζητούν γραφικά καφέ και εστιατόρια. Όμως, η Αθήνα είναι μία σύγχρονη πόλη που συνεχώς εξελίσσεται και έτσι, δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την ολοένα και αυξανόμενη ροπή προς την plant based διατροφή. Τα εστιατόρια που έχουν αποκλειστικά vegan γεύσεις πληθαίνουν και το Μοναστηράκι που αποτελεί την «καρδιά» της Αθήνας δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει.

Ήταν ένα μεσημέρι Κυριακής όταν μετά τη βόλτα μου στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισα πώς ήρθε η ώρα για φαγητό. Μετά από μία στάση για «ανεφοδιασμό ενέργειας» θα έπαιρνα ξανά τον δρόμο προς την Πλάκα, κι αυτή τη φορά, με ένα παγωτό ανά χείρας.

Πρώτη στάση: Για φαγητό στο Athens Vegan Burgers
Στην οδό Μητροπόλεως 59, μία ανάσα από τη στάση του Μετρό «Μοναστηράκι» συναντάμε το Athens Vegan Burger. Η αυλή του είναι ό,τι πρέπει για μία δροσιστική στάση για vegan φαγητό πριν συνεχίσουμε την περιήγησή μας στην όμορφη Αθήνα.

Άνοιξε τον Ιούνιο και ο γνωστός vegan chef Νίκος Γαϊτάνος έχει δημιουργήσει ένα μενού με επίκεντρο τα burger με το sweet burger, που σερβίρεται ως επιδόρπιο, να έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις.

Όπως μας είπε ο ίδιος: «Η φιλοσοφία μας είναι τα πάντα να σερβίρονται σε burger, ακόμα και τα γλυκά. Το κάθε burger του καταλόγου είναι εμπνευσμένο από μία χώρα του κόσμου και έτσι, οι επιλογές είναι ένα γευστικό ταξίδι σε διάφορες γωνιές του πλανήτη».

Έτσι, έχουμε ανάμεσα στις «δυνατές επιλογές του καταλόγου, έχουμε το ελληνικό Gyros burger με γύρο μανιταριών, το English Breakfast burger σε ψωμάκι pretzel που είναι εμπνευσμένο από τη Βρετανία, το αμερικάνικο Texas Burger, το Ramen Burger με πίκλα ginger σε ψωμάκι από noodles ramen κατευθείαν από την Ασία αλλά και το αραβικό 1001 Nights Burger με χούμους και μαγιονέζα από ταχίνι. Όμως, με κέρδισε το Koftas Burger με chutney mango και μαγιονέζα curry.

Ωστόσο, θα βρείτε και μερικές έξτρα επιλογές που δεν πρέπει να προσπεράσετε. Το Mousaka burger με κιμά σόγιας, μελιτζάνα και κολοκυθάκι μέσα σε ψωμάκι από φωλιά πατάτας, αλλά και το Ravioli Burger που είναι κεφτεδάκια σόγιας σε φωλιά από ravioli, είναι μερικές επιλογές για τις οποίες θα επιστρέψω ξανά στο Athens Vegan Burger.

Τέλος, ειδική αναφορά χρειάζεται να γίνει στην σαλάτα Exotic, καθώς είναι ό,τι πρέπει για τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού. Η ανάμεικτη σαλάτα με τον ανανά και τα κάσιους είναι μία από τις πιο δροσιστικές σαλάτες που έχω φάει και ό,τι έπρεπε γι’ αυτό καλοκαιρινό μεσημέρι.

Το Athens Vegan Burger σίγουρα ανεβάζει τον πήχη και θα αποτελέσει ένα hot spot για όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή αλλά και για όσους θέλουν απλώς μία εναλλακτική επιλογή.

Δεύτερη στάση: Για παγωτό στο Sugar Killer
Φεύγοντας από την οδό Μητροπόλεως κατευθύνθηκα προς την οδό Περικλέους 33. Εκεί βρίσκουμε το αγαπημένο μου Sugar Killer. Μετά τον Πειραιά και τη Βούλα, τώρα και η Αθήνα μπορεί να γευτεί τα δροσιστικά vegan παγωτά χωρίς ζάχαρη. Και όμως, το παγωτό δεν είναι πια «ένοχη απόλαυση» καθώς το Sugar Killer διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από vegan παγωτά με 0% ζάχαρη. Η βάση τους είναι το ελαιόλαδο και περιέχουν σιρόπι αγαύης.

Δικές μου αγαπημένες γεύσεις είναι αναμφίβολα η μηλόπιτα, η αλμυρή καραμέλα, το cheesecake και το καρπούζι. Καθώς το καλοκαίρι προχωρά, περισσότερες φρουτώδεις γεύσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους και ανυπομονώ γιατί λατρεύω τα παγωτά με γεύσεις φρούτων.

Εκτός όμως από τα παγωτά, στο Sugar Killer θα βρείτε γλυκά, βάφλες και γευστικότατα cinnamon roll, επίσης, χωρίς ίχνος ζάχαρης ή γαλακτοκομικού προϊόντος.
Με ένα μπολ στο χέρι και δύο scoop από αλμυρή καραμέλα και μηλόπιτα, χορτάτη πια από νόστιμο vegan φαγητό και γλυκό, κατηφόρισα ξανά προς την Πλάκα, ώστε να συνεχίσω τη βόλτα μου στα Αναφιώτικα αλλά και τα γραφικά σοκάκια της.