Έρευνες των τελευταίων χρόνων συσχετίζουν την χορτοφαγία-vegan διατροφή- με ένα καλύτερο κλίμα στον πλανήτη. Ωστόσο, μία νέα έρευνα έρχεται και φέρνει νέα δεδομένα λέγοντας πως η χορτοφαγία δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, δύο καθηγητές από τη Σκωτία ισχυρίζονται ότι καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η vegan διατροφή θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά την κλιματική αλλαγή, αλλά και ότι η κατανάλωση κρέατος έχει καίρια σημασία για τον πλανήτη. Σε πρόσφατο συνέδριο για το μέλλον της παραγωγής κρέατος που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Geoff Simm, καθώς και ο καθηγητής του Αγροτικού Κολλεγίου της Σκωτίας, Mike Coffey, υποστήριξαν πως η κτηνοτροφία έχει «δαιμονοποιηθεί» εσφαλμένα, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Simm, αν και υπάρχουν θεωρίες πως η vegan διατροφή θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την αποψίλωση της γης, κανένα μοντέλο από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

«Το κρέας αποτελεί σημαντικότατη πηγή πρωτεϊνών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, αλλά και και στην ανάπτυξη των παιδιών μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Αν και πρόσφατες έρευνες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν πως η αυξημένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών επιβαρύνει το κλίμα λόγω της ελλιπούς χρήσης γης, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, η vegan διατροφή δεν αποτελεί λύση». Τέλος, καταλήγουν πως εάν όλοι ήμασταν vegan θα ήταν καταστροφικό για το περιβάλλον.