Το να είσαι vegan καμιά φορά έχει και τις δυσκολίες του. Όχι επειδή δεν μπορείς να φας έξω. Ούτε επειδή πρέπει να τρέφεσαι αποκλειστικά με μαρούλια.

Αυτοί είναι μύθοι που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Η μόνη ταλαιπωρία που μπορείς να συναντήσεις είναι όταν κάνεις αγορές από ένα σούπερ μάρκετ. Εκεί πρέπει να εξετάζεις τα συστατικά κάθε προϊόντος για να δεις αν περιλαμβάνουν κάτι ζωικό.

Αν και ακούγεται εύκολο, δεν είναι πάντοτε. Οι vegan διαβάζουν με προσοχή τα συστατικά και τα εξετάζουμε ένα-ένα. Και αν πρόκειται για κάτι ξεκάθαρα ζωικό, τότε τα πράγματα είναι απλά. Αφήνουν το προϊόν στο ράφι. Αν όμως τα συστατικά είναι πολλά και με περίεργες ονομασίες, δεν ξέρει κανείς αν κάποιο απ’ όλα είναι ζωικό.

Οι Greek Vegans έρχονται να βοηθήσουν σ’ αυτό. Δημιούργησαν μια νέα εφαρμογή που δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα! Χρησιμοποιώντας τον Vegan Scanner, δείτε εδώ,  αρκεί απλώς να σκανάρεις το barcode ενός συσκευασμένου τροφίμου ή αναψυκτικού και αμέσως θα σε ενημερώσει αν είναι vegan ή αν έχει κάποιο συστατικό που το κάνει μη vegan!

Ήδη οι Greek Vegans έχουν καταχωρήσει δεκάδες χιλιάδες προϊόντα στη βάση δεδομένων του Vegan Scanner. Στόχος όμως είναι να προστεθούν όσο γίνεται περισσότερα. Για το λόγο αυτό, αν ένα προϊόν δεν είναι ήδη καταχωρημένο ο Vegan Scanner ρωτάει τον χρήστη αν θέλει να το καταχωρήσει εκείνος.

Αν απαντήσει ΝΑΙ, το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάλει φωτογραφία τα συστατικά και τη συσκευασία του προϊόντος και να επιλέξει:

Α. Αν το τρόφιμο/αναψυκτικό είναι vegan
Β. Αν το τρόφιμο/αναψυκτικό είναι vegan αλλά έχει φοινικέλαιο (οι περισσότεροι vegan αποφεύγουν τα προϊόντα με φοινικέλαιο καθώς η παραγωγή του βλάπτει δραματικά το περιβάλλον και την άγρια πανίδα)
Γ. Αν το τρόφιμο/αναψυκτικό δεν είναι vegan. Οπότε και θα του ζητηθεί να γράψει ποιο συστατικό κάνει το προϊόν μη vegan.

Μόλις καταχωρήσει ο χρήστης το προϊόν, οι Greek Vegan το ελέγχουν και αν είναι όλα σωστά, το περνάνε στη βάση δεδομένων του Vegan Scanner. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μας βοηθά και τους υπόλοιπους vegan.

Εδώ πώς λειτουργεί η εφαρμογή:

Ποιοι είναι οι Greek Vegans:
Όπως αναφέρουν στην σχετική τους ανακοίνωση, οι Greek Vegans αποτελούν τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο φορέα ενημέρωσης στο ελληνόφωνο διαδίκτυο για ζητήματα φυτικής διατροφής αλλά και δικαιωμάτων των ζώων. Η σελίδα του στο Facebook (https://www.facebook.com/vegansgreece) έχει περισσότερα από 65.000 μέλη και καθημερινά ενημερώνει χιλιάδες άτομα σχετικά με κάθε θέμα σχετικό με τον βιγκανισμό. Στο site τους (https://www.greekvegans.gr) μπορεί κανείς να βρει οδηγούς διατροφής, απαντήσεις σε απορίες, συνταγές, καθώς και καθοδήγηση σχετικά με τη μετάβαση σε μια μη βίαιη διατροφή.

Δείτε επίσης:
Λαδερά ή Vegan; Η απάντηση στο νέο βιβλίο «My Greek vegan food»

Το πρώτο vegan… κρεοπωλείο βρίσκεται στο Λονδίνο

Έρευνα: Οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κατάγματα