Οι πιο νόστιμες συνταγές για mac ‘n’ cheese δεν βασίζονται μόνο στο τυρί. Συνήθως περιέχουν μπεσαμέλ και άλλα ακόμη μυστικά υλικά που απογειώνουν τη γεύση του πιάτου.

Τι συμβαίνει όμως όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα vegan mac and chese; Αν αντικαταστήσουμε απλώς το τυρί με ένα vegan υποκατάστατό του θα έχουμε ένα μέτριο αποτέλεσμα. Κάποιες πολύ γευστικές συνταγές δεν έχουν καν vegan τυρί αλλά μια σος με διάφορα γευστικά συστατικά όπως διατροφική μαγιά, μουστάρδα και μίσο. Άλλοι μάγειρες προσπαθούν να πετύχουν την υφή του μαγειρεμένου τυριού, προσθέτοντας άμυλο πατάτας ή ταπιόκα.

Παρακάτω σας έχουμε μια vegan συνταγή που θα λατρέψετε. Εδώ η σος κάνει τη διαφορά, τόσο στη γεύση όσο και στην υφή. Συνδυάζει αρμονικά αγαπημένα υλικά για όσους ακολουθούν τη vegan διατροφή, όπως το μπρόκολο, οι πατάτες, η διατροφική μαγιά αλλά και τα κάσιους. Τα μπαχαρικά εδώ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε τη συνταγή για το απόλυτο vegan mac ‘n’ cheese

Yλικά για 8-12 άτομα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι + λίγο ακόμα αν χρειαστεί
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεσαία πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 μεσαίο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζάνι ωμά κάσιους
5 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά
1 κουτ. σούπας λευκό μίσο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
½ κου. γλυκού καπνιστή πάπρικα
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 μεγάλο μπρόκολο (χωρίς τα κοτσάνια του)
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
¾ φλιτζ. σόγια σος
¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και το αλάτι, ανακατεύοντας καλά για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, τα κάσιους και λίγο νερό (ίσα που να τα σκεπάζει ελαφρά), ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στα μάτια μας και τα αφήνουμε να βράσουν. Όταν πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι οι πατάτες και τα καρότα να μαλακώσουν.
Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικά λεπτά.
Στη συνέχεια, χύνουμε το μείγμα με τα λαχανικά σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε το μίσο, την καπνιστή πάπρικα, το καγιέν, τη μουστάρδα και τη διατροφική μαγιά. Τα χτυπάμε δυνατά, για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σος.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και το αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε το νερό για τα μακαρόνια, αφού του έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι. Όταν έχει βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια και ακολουθούμε τις οδηγίες που γράφει στη συσκευασία για να έχουμε ένα al dente αποτέλεσμα. 2 λεπτά προτού βράσουν τα μακαρόνια, προσθέτουμε το μπρόκολο και τα βράζουμε μαζί.
Σουρώνουμε μπρόκολο και μακαρόνια, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με τη σος που έχουμε ετοιμάσει στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε καλά. Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψάκι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη σόγια σος, ¼ κουτ. γλυκού αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα από πάνω από τα μακαρόνια.
Τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σος σόγιας.
Το πιάτο σερβίρεται ζεστό.

Δείτε επίσης:
Ο πιο εύκολος (και νόστιμος) τρόπος να μαγειρέψουμε το μπρόκολο

4 vegan τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και πώς να τις μαγειρέψετε

Vegan γλυκιά τάρτα κολοκύθας με μαύρη ζάχαρη