Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι γνωστό ότι κάνει κακό στην υγεία. Δύο νέες έρευνες εντοπίζουν συγκεκριμένους κινδύνους και μας κάνουν να θέλουμε να τα βγάλουμε από τη διατροφή μας.
Συγκεκριμένα, φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν συχνά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου. Όταν μιλάμε για άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα εννοούμε τα ανθρακούχα ποτά, τα συσκευασμένα ψημένα τρόφιμα και σνακ, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα φαγητά, και προϊόντα που συχνά έχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, αλατιού και λίπους, ενώ παράλληλα είναι φτωχά σε βιταμίνες και ίνες.

Σύμφωνα με την πρώτη, αμερικανική μελέτη, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ταφτς και Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι άντρες που κατανάλωναν πολλές άκρως επεξεργασμένες τροφές, είχαν κατά μέσο όρο 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν στο μέλλον με καρκίνο του παχέως εντέρου, σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν πολύ λιγότερες ποσότητες αντίστοιχων τροφίμων. Δεν διαπιστώθηκε, όμως, ανάλογη συσχέτιση στις γυναίκες.

Στη δεύτερη, ιταλική μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαριαλάουρα Μπονάτσιο του ιατρικού ινστιτούτου IRCCS NEUROMED, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Και οι δύο μελέτες θέτουν το ζήτημα της ανάγκης περιορισμού ορισμένων τύπων άκρως επεξεργασμένων τροφίμων, για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ