Αν κάποτε οι νύχτες μας μεθούσαν με τεκίλες στα mega-clubs της παραλιακής, τώρα το κέφι μας στηρίζει την Ελλάδα. Σκεφτόμαστε ελληνικά, τρώμε ελληνικά και το ούζο, το τσίπουρο, η ρακή, η σούμα και το ρακόμελο γεμίζουν τα σφηνάκια της χώρας, που θυμάται ξανά την καταγωγή της.

Μπορεί τα εθνικά και οικονομικά μας προβλήματα να μας κρατούν άγρυπνους τις νύχτες, όμως, μόλις φτιάξει λίγο ο καιρός, η ελληνική ψυχή παίρνει τα «πάνω» της, φορά διάθεση ξεγνοιασιάς, βγαίνει στα τραπεζάκια «έξω» του καλοκαιριού, θυμάται πως είναι παιδί του Διόνυσου. Πολλά ονόματα για πολλές διαφορετικές αποστάξεις, μια μόνο μόδα που μοσχοβολά γλυκάνισο και μοσχάτο.Αυτή η σεζόν βάζει φωτιά στα καραφάκια, γι’ αυτό γεμίστε τα παγωμένα ποτήρια, έρχεται κι ο μεζές! Εμείς σας τον συστήνουμε σε 5 από τα καλύτερά του στέκια!

yperokeaneion

Υπερωκεάνειον
Στη μοναδική νότια πιάτσα που δεν θα σε απογοητεύσει με τον ψαρομεζέ της, το Υπερωκεάνειον καταφέρνει να γεμίσει τα αμπάρια του με φίλους, που σαλπάρουν για χάρη του ακόμη και από τα βόρεια. Το παλιό ψυγείο, οι πολύχρωμες καρέκλες και τα τραπεζάκια του παλιού καφενείου φρεσκάρονται σε μια νεο-ρουστίκ αισθητική, το πεζοδρόμιο όλους τους καλούς χωρά, και η Ιλόνα στην κουζίνα κάνει το θαύμα της να μοσχοβολά ιώδιο. Μεζές με φρεσκάδα, με άποψη, ολίγον τι νεωτεριστικός, χορταστικός, με βαθιά, σπιτική νοστιμιά. Οι θαμώνες θα σου μιλήσουν για το απερίγραπτο τηγανητό μπαστουνάκι κολοκυθάκι με τη γιαουρτένια σος, εμείς δοκιμάσαμε την άποψη του πιο μαγειρευτού, όπως τα ζεστά γιαχνιστά χόρτα με μανιτάρια και ζωντανό, ολόγλυκο ντοματάκι και ανάλαφρη, ελαφρώς ντοματένια σάλτσα, ένα ποίημα μαγειρεμένο με τόση απλότητα. Το μαρινάτο λαβράκι, χορταστικό στο μάτι, μέσα σε μια απόλυτη ισορροπία λεμονιού και λαδιού, αποκτά χρώμα και υπόσταση από το ολοζώντανο μπέιμπι σπανάκι, η ψητή σαρδέλα φιλετάρεται, ψήνεται ζουμερή, ξαπλώνει πάνω σε μια φρυγανισμένη φέτα από μαύρο προζυμένιο ψωμί με φρέσκια ντοματούλα και κρεμμύδι. Μικρό το μενού με αρκετά πιάτα ημέρας, εμείς πετύχαμε έναν ψητό γαλέο με γλυκόξινη σάλτσα και πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα και μια μαγική σουπιά που ψήνεται στα κάρβουνα και γεμίζει με μια αρωματική σάλτσα από ταχίνι, ντομάτα και ωραίο ελαιόλαδο. Μεζές καλο-μαγειρευτός, με προσγειωμένη φαντασία, που θα έστεκε «κύριος» στα πιο γκουρμέ τραπέζια!
Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, τηλ. 210 4180030.

eksw-fsd

Σεϋχέλλες
Οι παλιές «Μπαχάμες» μετακόμισαν νοητά στις «Σεϋχέλλες», και ο Φώτης Φωτεινόγλου, που είναι νέος και μάγειρας, μαζί με την Άννα Ρεπούση, έγιναν οι νέοι οικοδεσπότες. Εδώ πρέπει να έχεις το Θεό σύμμαχο για να βρεις τραπέζι, κι αυτό όχι για το ντεκόρ, που θυμίζει απλό ταβερνάκι του ’80. Πίσω από το μπαρ, ανοιχτή μαγειρεύεται μια κουζίνα που αντιμετωπίζει σοβαρά τον μεζέ λες και ετοιμάζεται για τα επόμενα Michelin. Xλωρομανούρα Κιμώλου, λαδοτύρι Ζακύνθου, γαλομυζήθρα, πιπεράτο γιδοτύρι από τη Νάουσα, τα ζήτησα όλα από λίγο – έλειπε το λαδοτύρι και στη θέση του μας πρότειναν το σκοτύρι της Ίου με λίγο ωραίο κρίταμο τουρσί. Τα παιδιά ξέρουν προσωπικά τους παραγωγούς, τρέχουν το μαραθώνιο να παραλάβουν κάθε πρωί το τυρί που έρχεται από τον τόπο του, καπνιστό ξιφία από την Κάλυμνο, λουκάνικο ξιδάτο από το Ηράκλειο. Ήρθαν μαγικές, τσιτσιριστές τηγανητές τραγανές πατάτες στο εμαγιέ πιατάκι της ελληνικής νοσταλγίας, μετά ζουμερά και κριτσανιστά απέξω σουτζουκάκια αρωματικά στη σχάρα με σπιτικές, ζυμωτές πιτούλες και ψητά ντοματίνια, μελιτζανοσαλάτα ελαφριά με ταχίνι, γιαούρτι και πιτούλες. Στο τέλος αφήνω τον πιο γκουρμεδομεζέ: Φιλετάκια μοσχαρίσιας γλώσσας ψητά στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι και ελάχιστο λαδολέμονο. Καθαρές γεύσεις, ευκρίνεια και ειλικρίνεια, ένα μενού που το λατρεύεις, με πολλά πιάτα ημέρας, υπόσχεσαι να ξανάρθεις για το χταπόδι με τα τσιγαριαστά χόρτα, τα μάγουλα στη γάστρα, τον ξινόχοντρο με μοσχαρίσια ουρά και πουρέ μελιτζάνας.
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ. 6944206407.

antonia-040_o

Αντωνία
Στην ψαροπιάτσα πίσω από το Ωνάσειο, η κυρία Αντωνία με τον άντρα της τον κύριο Ηλία είναι το κρυφό μυστικό της γειτονιάς, που πρόσφατα ανακαινίστηκε, σε μια σάλα που θυμίζει τα παλιά εστιατόρια της δεκαετίας του ’60. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οι γιατροί του Ωνασείου αλλά και η γειτονιά που έρχεται να πάρει σε πακετάκι το διάσημο καλαμάρι της, όλοι ορκίζονται στο τηγάνι της κυρίας Αντωνίας, αιθέριο, αέρινο, τραγανό κι αλάδωτο – σκέτη τεμπούρα! Η οποία, επίσης, αγαπά τις γενναιόδωρες μερίδες και μπορεί να σε χορτάσει και μόνο με ένα βουνό ολοτράγανα, ολόγλυκα τηγανητά κολοκυθάκια σε ροδελίτσες που τηγανίζονται σε ανάλαφρο κουρκούτι, εθιστικά σαν τσιπς. Μια σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, καρότο, ντομάτα, πιπεριά, κάππαρη και κρεμμύδι μαζί με μαυρομάτικα, φρεσκοκομμένη και κλασική, το ίδιο εξαιρετικές και οι -επίσης-βουνό τηγανητές πατάτες. Μεγάλα, γεμάτα ολόφρεσκα μύδια που αχνίζονται με κρασάκι και μαϊντανό, και ύστερα λογικά έρχεται η ώρα της γαρίδας, αφού η Αντωνία φημίζεται για την πιο τεράστια γαρίδα του λεκανοπεδίου, που μαγειρεύεται με όποιον τρόπο τραβά η όρεξή σου. Εμείς προτιμήσαμε μια σουπιά στα κάρβουνα, που ήρθε φιλεταρισμένη, σωστά ψημένη, με λαδολέμονο και διακριτική ρίγανη για το άρωμα. Ο κλασικός μεζές, όπως τον ονειρεύεσαι, όπως τον θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια.
Ισμήνης & Ξενοφώντος 191, Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9404508.

PSIPSINA-G&M0006

Ψιψίνα
Αφού κέρδισε τους πάντες με τα κεμπάπ του, ο κυρ-Αρίστος στήνει σιγά σιγά τη δική του πολυεθνική της νοστιμιάς, στρώνοντας στη Ζησιμοπούλου τραπέζι θαλασσινό, απέναντι ένα παντοπωλείο με μεζεδάκια και εσχάτως μια πίτσα που μιλά μόνο ελληνικά. Στο στεριανό ακρογιάλι της Ψιψίνας, τα ράφια με τα αποστάγματα, η κλασική τραπεζαρία της μαμάς, ένα ψυγείο που θυμάται την τεχνολογία του πάγου, ο πάγκος με το ψάρι της ημέρας, μια ανοιχτή κουζίνα και μια χαρούμενη αυλή, όλα στήνουν μια προσεγμένη ψαροκατάσταση που σε υποδέχεται με ζεστή ψαρόσουπα και σπιτικό ζυμωτό ψωμάκι στα κάρβουνα ραντισμένο με ωραίο ελαιόλαδο. Προσιτή ψαροφαγία, σε τιμές που το βάζουν μια καθημερινότητα στο πρόγραμμά σου, το ψάρι εδώ ψήνεται αποκλειστικά στη σχάρα ή σε χοντρό αλάτι αλλά στο μεταξύ έχεις να αγαπήσεις μια κρέμα ταραμοσαλάτα με αβγοτάραχο, ευχάριστα ξινούτσικη, και τα σπιτικά ντολμαδάκια και να παραμείνεις, αν θες, στη φάση τσίπουρο με μεζεδάκι. Ολόφρεσκος, αφτιασίδωτος αχινός του Αιγαίου σε πλούσια μερίδα, γυαλιστερές και κυδώνια, στο τηγάνι γαριδάκι που -επιτέλους- συστήνεται με την αλήθεια του «τύπου» συμιακό, και ένας μεζές που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σε κανένα τραπέζι της Αθήνας, γόνος καβουριού τηγανητός ή αλλιώς καβουράκια που τρώγονται τραγανά και μοσχομυρίζουν θάλασσα, χωρίς να χρειαστεί να τα καθαρίσεις.
Ζησιμοπούλου 96, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9819072. 

apostaktirio-souvlaki

Αποστακτήριο
Στα μετόπισθεν της κοσμικής πιάτσας της Ν. Ερυθραίας, η πλατεία Τσακπίνη κρατά την τσαχπινιά και τη νοσταλγία της παλιάς γειτονιάς, εκείνο το ρουστίκ άρωμα των χωριών της Αττικής που πια έχουν εξελιχθεί σε αδελφάκια της Κηφισιάς. Το σιντριβάνι, η γαλήνη, το παλιό πηγάδι, οι μουριές και τα πλατάνια μπλέκουν με την πέργκολα, τις χρωματιστές ομπρέλες και τα λευκά τραπεζάκια, όλα μυρίζουν διακοπές, δύο βήματα από το σπίτι σου. Η Ζωή, άγρυπνη και πανέμορφη οικοδέσποινα, είναι μέσα σε όλα: Πάνω από τον πελάτη και τη συνταγή, πίσω από τα πιατάκια που θυμίζουν γιαγιά, τα ασυνήθιστα κεραμικά της art de la table. Αφήνεις το πρώτο παγωμένο τσίπουρο να οργανώσει μέσα σου το ταξίδι, στεριά ή θάλασσα, ό,τι κι αν ορεχτείς θα έρθει πλούσιο και κυρίως σπιτικό: Το τραγανό φύλλο στα εξαιρετικά τυροπιτάκια, το αρωματικό ντολμαδάκι με τα κουκουνάρια και τη γιαουρτένια σάλτσα, ο απόλυτα ισορροπημένος μαρινάτος γαύρος, σπεσιαλιτέ της Ζωής. Το τηγάνι, ελαφρύ και αλάδωτο, βγάζει θεϊκό ντοματοκεφτέ με κομματάκια φρέσκιας ντομάτας, δυόσμο και βουτυράτη φέτα, μοσχομυριστό κολοκυθοκεφτέ και ψαροκεφτέ. Βελούδινη ταραμοσαλάτα, μύδια αχνιστά, φιλεταρισμένη ζουμερή ψητή σαρδέλα με φρέσκια ρίγανη και κρεμμυδάκι, μαστιχωτό λαδοτύρι Μυτιλήνης στη σχάρα με ελαφριά σος μελιού και στο τέλος ένα μαγικό σπιτικό παρφέ παγωτό με καραμελώμενους ξηρούς καρπούς και λεπτές πίτες με ανθότυρο, μέλι και μαυροσούσαμο!
Αναργύρων 2, πλατεία Τσακπίνη (28ης Οκτωβρίου), τηλ. 210 6207126.