Μπορεί τα φώτα να συγκεντρώνει η πάνω συνοικία των Πετραλώνων, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει την προτίμηση των περισσοτέρων μας, όμως και από την κάτω μεριά των γραμμών του ΗΣΑΠ φαίνεται ότι η υπόθεση έξοδος αποκτά άλλο ενδιαφέρον.

Μικρά μαγαζιά ξεπηδούν στα πνιγμένα από πολυώροφες πολυκατοικίες στενά και δίνουν μια πιο ζωντανή νότα στην κατά τα άλλα μουντή πραγματικότητα των Κάτω Πετραλώνων. Το δικό μας σουλατσάρισμα, αφού μας έκανε να έρθουμε σε (οπτική) επαφή με όλη την σύγχρονη ιστορία της ελληνικής ανοικοδόμησης, απέδωσε καρπούς και βρήκαμε 7 λόγους – σταθμούς που αξίζουν να μπουν στην ατζέντα της διασκέδασή μας. Απολαύστε τους!

volta2

Βόλτα
Πήρε τη θέση του παλιού «Μονοπώλιο» και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η Βόλτα απέκτησε το δικό της κοινό και χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο οι νοστιμιές που φτιάχνει η Ελισάβετ καθημερινά, αλλά και η ευγενική φιλοξενία του Ξενοφών και της Λίας, που σε κάνουν να νιώθεις ότι ήρθες επίσκεψη σε φιλικό σπίτι. Οι κυβάτες τηγανητές πατάτες, που δεν έχουν ίχνος από λάδι και πασπαλίζονται από χοντρό αλάτι και φασκόμηλο, γίνονται ανάρπαστες, σούπερ ο καγιανάς με αβγά, η μελιτσανοσαλάτα με ταχίνι (θα ζητήσεις και άλλη), όμορφα ξιδάτος ο γαύρος (και πως του πάει το ούζο)! Κράτα λίγο χώρο για το cheesecake σοκολάτας με μπισκότα από χαρούπι και την ελαφρώς ξινή λεμονόπιτα, γιατί δεν πρέπει να φύγεις χωρίς να τα δοκιμάσεις.

info
Ιπποθοντιδών 10 και Κειριαδών, τηλ. 210 3459172. Κόστος: € 20 – 25.

andaman_2

andaman_3i

Andaman
Διαθέτει μια από τις πιο αγαπημένες και ζηλευτές καλοκαιρινές ταράτσες στην Αθήνα. Το Andaman με τον ατμοσφαιρικό και προσεγμένο χώρο σε μεταφέρει σε ένα εξωτικό και μακρινό περιβάλλον, προσφέροντας κάθε φορά ένα γευστικό ταξίδι στα εξωτικά μέρη της Ταϊλάνδης. Φυσικά σε αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και η κυρία που κρύβεται πίσω από την κουζίνα του: η κυρία Τικ. Τα fresh rolls με κοτόπουλο, φύτρες φασολιού, καρότο και ομελέτα τυλιγμένα σε κρέπα, το νοστιμότατο κόκκινο καυτερό κάρυ με κοτόπουλο, πιπεριά και bamboo, αλλά και εκείνο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τοματίνια είναι μερικές από τις νοστιμιές που πρέπει να δοκιμάσεις.

info
Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, τηλ. 211 2104939. Κόστος: € 18 – 22.

lampori

Λαμπόρι
Απέναντι από την «Πλατεία του εργάτη», σ’ έναν ήσυχο παράλληλο της πολύβουης Πειραιώς, υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο που παίζει Καραγκιόζη. Ναι, καλά διαβάζεις. Στο Λαμπορί με το μαυρόασπρο πάτωμα, τις χρωματιστές λεπτομέρειες, το μεγάλο μαυροπίνακα πάνω από την κουζίνα με όλο το μενού, εκτός από τους ελληνικούς και τίμιους μεζέδες που βρίσκεις, αν είσαι τυχερός θα γευτείς και παράσταση θεάτρου σκιών. Οι τηγανητοί κεφτές είναι πεντανόστιμοι, το ίδιο και το ψητό λουκάνικο αλλά και η παντζαροσαλάτα. Αν στο τσουκάλι έχουν βάλει κάποιο λαδερό μη διστάσεις να το παραγγείλεις, σίγουρα θα αποζημιωθείς για αυτό. Τώρα που οι βραδιές γίνονται όλο και πιο γλυκές, προτίμησε τα λιγοστά τραπεζάκια έξω.

info
Αλκμήνης 23 – 25, τηλ. 213 030 2493. Κόστος: € 15 – 25.

petraloni_3

Πετραλώνι
Ένα από τα κλασσικά μεζεδοπωλεία των Κάτω Πετραλώνων. Βρίσκεται στην πλατεία Ηούς και στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι, που η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά δε σε κερδίζει. Το εσωτερικό του είναι ντυμένο με πέτρα -δικαιολογεί και την ονομασία του- και διακοσμημένο με πολλά παλιά αντικείμενα και διαφημίσεις, άναρχα τοποθετημένα στους χώρους των μικρών δωματίων του. Νόστιμες οι τηγανητές πατάτες του που κόβονται στο χέρι, τα πιτάκια με παστουρμά, τυρί και ντομάτα καθώς και το σπετσοφάι. Στα συν οι χαμηλές τιμές του, αλλά και τα τραπεζάκια του στα οποία έχουν τυπωθεί ιστορίες του Αρκά.

info
Αθηνοδώρου 18 & Πλατεία Ηούς, τηλ. 210 3478547. Κόστος: € 15 – 25 ευρώ.

peribolaki

Καφενείο το Περιβολάκι
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τέτοια μαγαζιά είναι τα θετικά της κρίσης, αν μπορούν να υπάρχουν. Μια παρέα έξι δραστήριων ανθρώπων έφτιαξαν πριν από 2 χρόνια αυτό το ιδιαίτερο καφενείο με τις πολύ χαμηλές τιμές, αφού το πιο ακριβό πιάτο του στοιχίζει γύρω στα 4 ευρώ. Εδώ οι πολυεθνικές έχουν δώσει τη θέση τους σε συνεταιρισμούς, μικροπαραγωγούς και φυσικά βιολογικά προϊόντα. Μην παραλείψεις να πάρεις τη ρεβυθάδα με δεντρολίβανο, το πολύ νόστιμο χοιρινό με πορτοκάλι που έρχεται σε μια μίνι γάστρα, αλλά και την βελούδινη φάβα από τις καλύτερες που μπορείς να βρεις στην πόλη. Επίσης, δοκίμασε τον ζαπατίστικο καφέ από το Μεξικό, καθώς και τα ροφήματα από το μη κερδοσκοπικό Συνεταιρισμό “Συν-Άλλοις”.

info
Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς, τηλ. 213 0237687. Κόστος: € 10 – 15.

spirtokouto

Σπιρτόκουτο
Περνάς απ’ έξω και κολλάς. Πλαστικές σακούλες, παιχνίδια και κούκλες μιας παλιάς δεκαετίας στολίζουν τη τζαμαρία του. Εισχωρείς στο εσωτερικό και βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο: μαύροι τοίχοι, ταπετσαρίες να σπάνε στην μονοτονία, ένα τεράστιο tertis πίσω από το μπαρ, πλακάκια στο δάπεδο, ετερόκλιτα έπιπλα και πολλές πολλές διακοσμητικές λεπτομέρειες από την δεκαετία του ’80. Το Σπιρτόκουτο εκτός από το όμορφο αυτό ταξίδι πίσω στο χρόνο, σου προσφέρει ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον να απολαύσεις τον καφέ ή το κοκτέιλ σου, να ακούσεις κατεξοχήν ροκ μουσικές αλλά και να περάσεις το χρόνο σου με κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι ή ξεχασμένο videogame. Η μικρή πίσω αυλή είναι το κερασάκι στην τούρτα!

info
Κειριάδων 15, τηλ. 210 3462689.

lola

Λόλα
Στην αρχή της Κειριαδών, θα συναντήσεις το Λόλα. Ένα μπαρ με μεγάλες τζαμαρίες, βιομηχανικό λιτό ντεκόρ, σκούρα γκρι χρώματα, χαμηλούς φωτισμούς -τα τασάκια και τα μανταλάκια θα σου τραβήξουν την προσοχή-, αλλά και πολλά τραπεζάκια στον παρακείμενο πεζόδρομο με πολύχρωμες καρέκλες. Όποια ώρα της μέρας και να περάσεις θα το βρεις πάντα γεμάτο, μιας και ξεκινάει από νωρίς με καφέ και ξενυχτάει με τζαζ φανκ μουσικές σερβίροντας κοκτέιλ. Πρόσφατα όμως, δίπλα ακριβώς, η ίδια παρέα της Λόλας άνοιξε ένα μικρό μαγαζί με ανοιχτή κουζίνα, όπου φτιάχνει προσεγμένα σάντουιτς φτιαγμένα μόνο από τοπικά προϊόντα και τα σερβίρει με διαλεγμένες μπ;iρες από την ελληνική ζυθοποιία.

info
Κειριαδών 11, Πετράλωνα, τηλ. 213 0159902.

Το άρθρο της εβδομάδας