Στην αναζήτηση σοβαρών κρεοφαγικών εστιατορίων που τιμούν με συνέπεια την πρώτη ύλη, το εστιατόριο των αδερφών Λιάκου είναι από τις επιλογές σημείο αναφοράς στην αθηναϊκή εστίαση.

Άνοιξε στο Περιστέρι το 2005 και από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του έδωσε σταθερό στίγμα της δυναμικής του στο κρέας. Ποιοτική πρώτη ύλη, ελληνικές στην πλειονότητά τους ράτσες και φιλοσοφία στηριζόμενη στους πυλώνες της σωστής φιλοξενίας είναι το τρίπτυχο που το ανέδειξε σε ένα από τα κλασικά του είδους που σε κάθε επίσκεψη ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες του επισκέπτη. Για ξεκίνημα, η κλασική φωλιά τριμμένης πατάτας που τηγανίζεται και σερβίρεται με 4 αβγά και τα καλοφτιαγμένα κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες δίνουν την αίσθηση της σπιτικής φροντίδας από μια επαγγελματική κουζίνα. Μια πλήρης ενημέρωση των κοπών απλής και ξηρής ωρίμασης που φιλοξενούνται στα ψυγεία τους, τις ράτσες και την εκτροφή τους, με προτάσεις ανάλογες του τρόπου προτίμησης του ψησίματος, προηγείται της μετάβασης στα κυρίως που φτάνουν στο τραπέζι ψημένα με μαεστρία.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συνεργασία του Basegrill με εκτροφείς που περισώνουν ελληνικές φυλές οικόσιτων ζώων που υπήρχαν στην ελληνική γη ακόμη και 5000 χρόνια πριν, παραγωγές που δεν είναι μεγάλες και απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση. Σε κάθε τραπέζι υπάρχει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία κορωνέικης ποικιλίας, δικής τους παραγωγής και εμφιάλωσης, το οποίο επέλεξα να μην προσθέσω στη σαλάτα αλλά στο συκώτι που κόπηκε σε πολύ λεπτές φέτες -σαν φιλέτο- επί τόπου στο σερβίρισμα. Το έδαφος για τα ψητά κρεατικά είχε προετοιμάσει ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα ταρτάρ που έχω δοκιμάσει, από κρέας στεπικής αγελάδας, με βάση μπισκότου τηγανητής πατάτας, κρέμα από κατσικίσιο γάλα και από πάνω μια πολύ λεπτή στρώση αβγοτάραχου. Πρωταγωνιστής εδώ είναι το κρέας και κάθε κοπή του δουλεύεται και σερβίρεται όπως της αρμόζει, ωστόσο, στο Basegrill έχουν και μια ωραία «εμμονή» -που τους καθιστά ίσως και το μοναδικό εστιατόριο του είδους του με τέτοιου τύπου «εμμονές»-, που δεν είναι άλλη από αυτή με τα τυριά. Στο «θησαυροφυλάκιο» των τυριών τους λοιπόν ωριμάζουν περίπου 35 ετικέτες από το εξωτερικό και περισσότερες από 20 ελληνικές που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή διάθεσής τους. Δοκιμάστε ένα πλατό και συνδυάστε το με κάποιο από τα κρασιά της ενημερωμένης κάβας τους. Εμπειρία.

Στο κεφάλαιο «κρασί» εδώ θα συναντήσετε την έννοια του «house wine» σε μια εξαιρετική εκδοχή της αφού οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν μια σειρά κρασιών με την επωνυμία τους σε συνεργασία με το Οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη, το οποίο βρίσκεται στον Δομοκό. Από το 2010, σε μία έκταση 1700 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 450 στρέμματα είναι αμπελώνες, παράγουν τα δικά τους σταφύλια και το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί. Στην κάβα τους επίσης φιλοξενούνται περισσότερες από 200 ετικέτες κρασιού και τουλάχιστον 150 ετικέτες μπίρας κυρίως από μικρά επιλεγμένα ζυθοποιία. Αναζητήστε τις μπίρες δικής τους παραγωγής, μια ξανθή, μια κόκκινη και μία μαύρη που ταιριάζουν πολύ με το κρέας.

info
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455. Ανοιχτά και μεσημέρι. Κόστος: από €35 (το άτομο χωρίς ποτά).

Δείτε επίσης
Wise Food Stories: Πόσα ξέρεις για τον ελληνικό μαύρο χοίρο;

Τα Wise Food Stories μας σύστησαν την αυτόχθονη ελληνική φυλή στεπικών βοοειδών

#Cook4heroes: Cookoovaya, Basegrill και Travolta μαγειρεύουν για προσωπικό νοσοκομείων