Ένα από τα χαρακτηριστικά του κέντρου της Αθήνας είναι οι πολλές στοές. Αυτά τα μυστικά περάσματα που πολλές φορές εκπλήσσουν για την ομορφιά τους αλλά και για τους κρυμμένους θησαυρούς που μπορεί να έχουν. Σε μια λοιπόν από αυτές τις στοές βρίσκεται και το Duck Soup.

Ένα μικρό μαγαζί που μια φίλη και συνάδελφος μου είχε μιλήσει πολλές φορές, αλλά πότε μέχρι τώρα δεν είχα βρεθεί. Πάντα, όταν το θυμόμουν και ήθελα να το επισκεφτώ κάτι έχανα και δεν το έβρισκα. Θα μου πείτε «Μα τόσο δύσκολο είναι;». Η αλήθεια είναι πως όχι, αλλά είναι καλά κρυμμένο. Έτσι, με τις κατάλληλες οδηγίες το εντόπισα κι εγώ. Το Duck Soup βρίσκεται, λοιπόν, στη Στοά Πεσματζόγλου, ανάμεσα στην Πανεπιστήμιου και τη Σταδίου. Στην ουσία είναι λίγο πριν από την πλατεία Κοραή. Δεν είναι καινούργιο μαγαζί. Μετράει ήδη περίπου 4 χρόνια ζωής, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν το γνωρίζουν πολλοί.

duck soup1

Την ημέρα που επιτέλους το εντόπισα ο καιρός είχε κέφια. Μία έβρεχε, μ’ια σταμάταγε. Ούτε ο ίδιος ήξερε τι ήθελε. Πάντως εγώ γνώριζα: να δοκιμάσω από κοντά τα σάντουιτς που είχα ακούσει ότι έφτιαχναν στο Duck Soup. Δεν είχα κάνει εικόνα, ούτε φανταστεί πως μπορεί να ήταν αυτό μαγαζί. Το μόνο που γνώριζα είναι ότι ήταν μικρό. Και όντως είναι. Κάτω από μια τέντα έχει βγάλει λίγα τραπέζια στα μαρμάρινα πλακάκια της στοάς. Μέσα, η βιτρίνα με τα τυριά και τα αλλαντικά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μαγαζιού. Εκεί δηλαδή που γίνεται όλη η δουλειά. Για να είμαι ειλικρινής το σκηνικό με την πρώτη ματιά δεν με έπεισε ότι εδώ θα έτρωγα τόσο καλά όσο μου είχε περιγράψει η φίλη-συνάδελφος.

Πιάνω τον κατάλογο στα χέρια μου και αρχίζω να τον φυλλομετρώ. Σαλάτες, κρύα και ζεστά σάντουιτς, tortillas, bruschette, plato με τυριά και αλλαντικά καθώς και antipasti κοσμούν μεταξύ άλλων τον κατάλογο. Μου κλείνει το μάτι ένα ζεστό σάντουιτς με gorgonzola, παστράμι και καραμελωμένα κρεμμύδια, όπως επίσης και εκείνο με την bresaola, τυρί κρέμα με πολλά μυρωδικά, ρόκα και ντομάτα. Ζητάω και μια μπύρα -διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες- για να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση. Ενώ περιμένω μαθαίνω ότι το ψωμί τους το προμηθεύονται από τον φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι, ότι διαθέτουν καφέ από την Taf και ότι γενικά προσέχουν τις πρώτες ύλες.

duck soup3

Τα σάντουιτς έρχονται κομμένα στα δύο και το ένα είναι πιο νόστιμο από το άλλο. Ήθελα να τα φάω ολόκληρα, όμως εν τω μεταξύ είχα πει να μου ετοιμάσουν και μια bruschetta με κατσικίσιο τυρί και μανιτάρια. Τι να κάνω; Βλέπετε με είχε έπιασε η λαιμαργία μου. Με το Duck Soup άφησα ανοιχτούς λογαριασμούς. Τώρα που έμαθα που είναι, θα φέρω και τους φίλους μου που τρώνε πολύ, για να έχω μια δικαιολογία να δοκιμάσω και τα άλλα σάντουιτς αλλά και τις πληθωρικές του σαλάτες. Θα πιούμε και καφέ Taf και θα φάμε και γλυκό. Και όλα αυτά σε μια στοά, στο κέντρο.

info
Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσματζόγλου, Αθήνα, τηλ. 210 3233916.