Το ξενοδοχείο – κόσμημα των Σπετσών, αναμφίβολα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του νησιού, τιμά την επιβλητική παρουσία του και γαστρονομικά με τον σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό να ηγείται της κουζίνας για μια ακόμα σεζόν.

Από την αρχή της ίδρυσης του, το ιστορικό ξενοδοχείο αποτέλεσε πόλο έλξης για το κοσμοπολίτικο κοινό

Πρόκειται για μια περίπτωση ξενοδοχείου για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του οποίου μπορούν να γραφτούν πολλές αράδες λέξεων. Δημιούργημα του Σωτήριου Ανάργυρου, ευεργέτη των Σπετσών, χρονολογείται από το 1914 ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Ζίζηλας, με σαφείς επιρροές από το αρχιτεκτονικό στυλ των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής όπως το Carlton και το Negresco στη Γαλλική Ριβιέρα. Η αριστοκρατική αύρα που αποπνέει στο σύνολό του είναι αισθητή και κάθε λεπτομέρεια έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στην ιστορία του χωρίς ίχνος «παραφωνίας». Ακόμα και οι μοντέρνες πινελιές μοιάζουν με διακριτική νότα που σιγοντάρει την εξελικτική του πορεία.

Μια μυσταγωγία γεύσης με αρώματα Σπετσών και Ελλάδας επιφυλάσσει και φέτος το Ποσειδώνιο στους καλεσμένους του

Στην κομψή βεράντα του εστιατορίου του ξενοδοχείου, μπροστά ακριβώς στην παραλιακή βόλτα των Σπετσών, ο πολύ ικανός σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός μάς υποδέχεται ραφινάροντας με μαεστρία παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες τεχνικές. Σε συνεργασία με τον chef de cuisine Γιάννη Σααμπούν παρουσιάζει μια κουζίνα που κινείται γύρω από το ελληνικό προϊόν με τις πρώτες ύλες να καταφθάνουν από τοπικούς παραγωγούς και το βιολογικό κτήμα του ξενοδοχείου. Στο μενού των αρωμάτων ξεχωρίζει ο αχινός με αβγοτάραχο, φρούτα του πάθους, τσίλι, σπαράγγι της θάλασσας και ζυμαρικά, ένα πιάτο καλοκαιρινό και απίστευτα γευστικό αλλά και η σφυρίδα με κυδώνια, κολοκύθι, καλαμπόκι και μια ωραία μινεστρόνε είναι επιλογή που χαράσσεται στη γευστική σου μνήμη. Η πραγματική έκπληξη ωστόσο ήταν το επιδόρπιο και, πιο συγκεκριμένα, το βατόμουρο με λευκή σοκολάτα, γιαούρτι, παντζάρι και ρόκα, υλικό ανέλπιστα ταιριαστό με το σύνολο.

Brunch στο Bostani με καγιανά από φρέσκα αβγά από το κοτέτσι και ολόγλυκες καλοκαιρινές ντομάτες (πάνω), το Palms Bar, πίσω από την μπάρα του οποίου φέτος βρίσκεται η ομάδα του Baba Au Rum (κάτω)

Το Library Brasserie με θέα στην πλατεία Ποσειδωνίου και την θάλασσα του Αργοσαρωνικού, είναι πιο casual, προτείνoντας μια κάρτα βασισμένη στην παλιά αθηναϊκή κουζίνα εμπλουτισμένη με πινελιές από όλη την Ελλάδα. Πρόσφατη προσθήκη στις γαστρονομικές εμπειρίες του ξενοδοχείου το Il Cortile, στον πλαϊνό χώρο της βεράντας. Εδώ εκλεκτής ποιότητας κρέατα δίνουν δυνατό «παρών» στο μενού με αρκετές ιταλικές νότες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πρωινό του Ποσειδωνίου καθώς και το κυριακάτικο brunch, που αποτελούν σημεία γευστικής αναφοράς. Το εγχείρημα όμως που μάς κέντρισε το ενδιαφέρον ως λάτρεις της γαστρονομίας «από το περιβόλι στο τραπέζι» ήταν το Bostani, η οργανική φάρμα του ξενοδοχείου στο βουνό πάνω από την Αγία Άννα. Εδώ, θα γνωρίσετε δια ζώσης τη διαδικασία της συλλογής της πρώτης ύλης, το μαγείρεμα, και φυσικά θα απολαύσετε ένα γεύμα μέσα στη φύση. Την επισκεφτήκαμε πρωινές ώρες, καθίσαμε σαν μια ωραία παρέα σε ένα μεγάλο τετράγωνο τραπέζι και δοκιμάσαμε ένα περιποιημένο brunch με καγιανά από φρέσκα αβγά από το κοτέτσι τους, ολόγλυκες καλοκαιρινές ντομάτες, φρέσκους χυμούς, χειροποίητη τυρόπιτα κ.ά. Η επίσκεψη στο Poseidonion ολοκληρώνεται στο τέλος της ημέρας με ένα πέρασμα από την μπάρα του Palms Bar πίσω από την οποία φέτος βρίσκεται η ομάδα του Baba Au Rum, ενός από τα 50 καλύτερα bars του κόσμου, που φέτος επιμελούνται τη λίστα των κοκτέιλ.

Info
Poseidonion Grand Hotel, Σπέτσες, Ντάπια, τηλ. 22980 74553, www.poseidonion.com