Πηγαίνοντας προς το Κάτω Χαλάνδρι, στην Αβάνα, την περιοχή που έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο κινηματογράφο, στο ύψος του Κολεγίου Αθηνών, στο μυαλό μου είχε κολλήσει το τραγούδι Havana της Camila Cabello. Διόλου τυχαία βέβαια. Ο προορισμός μου ήταν ένα καινούργιο μπαρ που έχει το ίδιο όνομα με το τίτλο του τραγουδιού. Ή μάλλον παρόμοιο για να είμαι ακριβής.

Το Habana Trece, γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι ένας λιλιπούτειος χώρος μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων. Εύκολα το προσπερνά κανείς – μου συνέβη και έμενα – μιας και εξωτερικά δεν έχει κάτι που να θυμίζει… Αβάνα ή Κούβα. Το πρώτο πράγμα που με κέρδισε μόλις μπήκα είναι ο κρεμαστός του κήπος με τα πολλά ψάθινα φωτιστικά, καθώς και η μπάρα που δεσπόζει στο κέντρο. Από τη διακόσμησή του δεν λείπουν κάποια εξωτικά στοιχεία, χωρίς όμως να το κάνουν φολκλόρ, ρουστίκ ή να το βαραίνουν. Με λίγα λόγια, το σκηνικό είναι ζεστό, φιλικό, άνετο – όσο άνετος μπορεί να είναι ένας χώρος λίγων τετραγωνικών μέτρων – και μαζί με τη μουσική επένδυση δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα.

Εκεί θα πάτε κυρίως για ποτό, παρ’ όλα αυτά υπάρχει και μια επιλογή από πιάτα bar food που φέρνουν την υπογραφή του Μιχάλη Μερζένη. Παίρνοντας στα χέρια τον κατάλογο παρατήρησα ότι διαθέτουν μια αρκετά μεγάλη κι αξιοπρόσεκτη συλλογή τόσο σε ρούμι όσο και σε ουίσκι. Την επιμέλειά του, όπως και της λίστας των κοκτέιλ, έχει ο Ηλίας Στεργιόπουλος, γνώριμός μας από το Baba Au Rum. Το «μενού» των κοκτέιλ χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στα Classic Cuban, δηλαδή κλασικά ποτά που έχουν κουβανέζικη καταγωγή, και στα Continental τα οποία έχουν πιο διεθνείς ρίζες. Από την πρώτη κατηγορία δοκίμασα το στιβαρό El Presidente highball που περιέχει Havana Club Selección de Maestros, ένα παλαιωμένο, μπαχαράτο ρούμι με ισχυρό και επιβλητικό χαρακτήρα, το οποίο χάριζε στο κοκτέιλ γεύσεις από κακάο και καφέ. Όμως η συμμετοχή της σόδας τού στερούσε την επίγευση, κάνοντάς το να «τελειώνει» σχετικά γρήγορα.

Για να συνοδέυσω το ceviche λαβράκι αλλά και το ταρτάρ τόνου σε νερό τομάτας ζήτησα ένα Gin Gin Mule, πολύ φρέσκο, δροσερό, με έντονη τη γεύση της πιπερόριζας και του δυόσμου. Ήταν ό,τι έπρεπε με το καυτερό και απολαυστικό ceviche (το κουμκουάτ σε αυτό το πιάτο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη), ενώ το κάπως άτονο ταρτάρ έκλεβε κάτι από τη φρεσκάδα του κοκτέιλ.

Δοκίμασα ακόμα και τα στικ πατάτας με ´nduja και κρέμα αβοκάντο. Νόστιμο πιάτο, αλλά λίγο άβολο ως προς το σερβίρισμα. Ήρθε σε ένα μικρό μπολ από το οποίο ξεχείλιζαν οι πατάτες που είχαν πασπαλιστεί με την ‘nduja, ενώ η κρέμα αβοκάντο βρισκόταν στον πάτο του σκεύους. Αυτό έκανε το ανακάτεμα λίγο δύσκολο, με αποτέλεσμα η κάθε μπουκιά να είναι άνιση.

Τα καλαμπόκια με το kimchi δεν είχαν την ένταση που θα περίμενα. Αντίθετα, το μοσχαρίσιο tataki ήταν σωστά ψημένο και είχε για συνοδεία μια νόστιμη bbq σάλτσα με σοκολάτα.

Για να συνοδέψω το γλυκό, έναν ωραίο ανανά ποσέ σε ρούμι μαζί με κρεμέ καρύδας και λάιμ, ζήτησα το Upside Down Manhattan, που ενώ στην αρχή έδειχνε ότι είναι ένα γλυκό κοκτέιλ, σταδιακά ξεδίπλωσε τον δυναμικό του χαρακτήρα και τη μακριά, έντονη επίγευση.

Μπορεί στο Habana Trece να μη φάτε ούτε να πιείτε, όπως τρώνε και πίνουν οι Κουβανοί στον τόπο τους, είναι όμως ένα ευχάριστο και όμορφο μέρος για να βγείτε με τους φίλους σας, να δοκιμάσετε ενδιαφέροντα ποτά και να τσιμπήσετε «μεζέδες» με μια νόστιμη πρωτοτυπία.

info
Λυκούργου 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6777767.

Δείτε επίσης:
Old Fashioned, Manhattan, Rusty Nail: τρία κλασικά κοκτέιλ με ουίσκι

Καφές και αυγό: ένας ιδιαίτερος συνδυασμός

Senta: καλή νεο-fusion ιαπωνική κουζίνα στο κέντρο της πόλης

 

Το άρθρο της εβδομάδας