Στη «ρώσικη» γωνιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αυτή εδώ η Σιβηρία με τα έντονα πορτοκαλιά και τις μαργαρίτες που σκαρφαλώνουν στους τοίχους της θα σου ζεστάνει την ψυχή, κυρίως μετά από μια αυθεντική βότκα με καυτερή πιπεριά.

siviria2

Με καταγωγή από τη Γεωργία, η Μίλα και η Γαλήνη που είναι σχεδιάστρια αεροσκαφών, βρήκαν το δρόμο μιας δεύτερης ευκαιρίας, φτιάχνοντας καθημερινά τις πιο παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας τους. Σκάντζα στις βάρδιες, πάντα η μία μόνη της, παίρνει τις παραγγελίες, ανοίγει μπροστά στα μάτια σου το σπιτίσιο φύλλο, μαγειρεύει και σου σερβίρει ταυτόχρονα.

siviria

Ένα αυθεντικό μπορς με σμετάνα και μια ρώσικη σαλάτα με τουρσιά και λαχανικά θα σου δώσουν την υπομονή να περιμένεις τα χειροποίητα πελμένι γεμιστά με γαρίδες ή με κιμά, που σερβίρονται σκέτα, μαγειρεμένα σε ζωμό, τα μεγαλύτερα βαρένικι με πατάτα ή με τυρί, αλλά και το χινκάλι γεμιστό με κιμά και μπόλικα μυρωδικά… Τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει!

siviria1

smoothie

Κουζίνα της Σιβηρίας αλλά και του Καυκάσου, να δοκιμάσεις τη χορτόπιτα στη σχάρα με τα ολοζώντανα παντζαρόφυλλα, με 2.000 χρόνια ιστορία στη συνταγή της. Πεϊνιρλί με τυρί και αβγό και σπιτική ζύμη, λαχματζούν με κιμά και λαχανικά τυλιχτά σαν πιτόγυρος σε αλουμινόχαρτο και για γλυκό, φτου κι από την αρχή του μενού, τα βαρένικι και τα πελμένι γεμίζουν γλυκά με κόκκινα φρούτα. Ευκαιρία, επίσης εδώ, να δοκιμάσεις το μορς και το βαρς, σπιτικά αναψυκτικά από ρόδι και φρούτα του δάσους της Σιβηρίας: τα κορίτσια ορκίζονται πως φέρνουν μακροζωία.

info
Ιουστινιανού 12, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23130 06216.

Το άρθρο της εβδομάδας