Όλα ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια όταν δυο φίλοι, κολλητοί για την ακρίβεια, πήραν την τολμηρή απόφαση ν’ αλλάξουν τη ζωή τους και από υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών και επιχειρήσεων που ήταν, ν’ ανοίξουν μια ταβέρνα με αληθινές γεύσεις στον τόπο που μεγάλωσαν, την Αγία Παρασκευή. Βρήκαν, λοιπόν, ένα παλιό αρχοντικό σπίτι με ωραία αυλή, το ανακαίνισαν και το διαμόρφωσαν έτσι όπως το είχαν στο μυαλό τους. Με παραδοσιακές πινελιές και έναν ξυλόφουρνο για να βγάζει νόστιμες και παραδοσιακές συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα. Μάζεψαν συνταγές από γιαγιάδες, πεθερές και μανάδες, βρήκαν κι έναν μάγειρα, που ‘χει μεράκι τις γεύσεις τις αληθινές και τις χωριάτικες και εγένετο ένα οινοφαγητοποτείον, όπως λένε και οι ίδιοι, με όνομα που τιμά το πιο ελληνικό και συμπαθητικό ζώο, το Γάιδαρο.

mageiras
Έτοιμη η γουρνοπούλα! Ξεροψημένη και τραγανή

Αυτό που απεχθάνονταν οι δυο φίλοι, ο Σταύρος και ο Χρυσόστομος, ήταν τα δήθεν και τα κυριλέ. Και μόνο αυτό δεν είναι ο φιλόξενος χώρος τους. Κι αν πας τώρα, όσο κρατούν ακόμη οι μέρες οι καλές, θα απολαύσεις τον όμορφο κήπο τους, που διαθέτουν και για εκδηλώσεις. Μάλιστα η πίσω αυλή είναι τόσο ξεχωριστή που έχει βραβευτεί δυο φορές ως μια από τις ομορφότερες αυλές της Αθήνας. Όχι ότι κι ο εσωτερικός χώρος πάει πίσω, βέβαια. Με τζάκι για τις κρύες μέρες του χειμώνα και διαφορετικά δωμάτια, θυμίζει πιο πολύ ένα φιλόξενο και ζεστό σπίτι παρά μια ταβέρνα.

esoterikos horosedited
Το τζάκι είναι πάντα αναμμένο τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Όσο για τις γεύσεις; Αυτές κι αν χρήζουν βραβείο ποιότητας και γεύσης. Θα ξεκινήσεις με μια σαλάτα πράσινη, με πολύ φρέσκα και νόστιμα υλικά: σπανάκι και άλλες πρασινάδες, σύκα, καρύδια, λιαστή ντομάτα και μαστέλο Χίου με πολύ καλό λάδι και μηλόξυδο Πάρου. Η συνέχεια θέλει οπωσδήποτε μια μελιτζανοσαλάτα, που έρχεται ζεστή-ζεστή και καπνιστή και κρύβει μέσα της, εκτός από τη γλύκα της μελιτζάνας, πιπεριά Φλωρίνης και λίγο σκορδάκι, αλλά και μια τυρόπιτα: θα ταλαντευτείς ανάμεσα στα πανάλαφρα τυροπιτάκια με ανθότυρο και στην πίτα μπατζίνα, μια ζυμαρόπιτα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο με κολοκύθι και κατσικίσιο τυρί. Αν έχεις πάει στα Ζαγοροχώρια ή στην Καρδίτσα θα την έχεις δοκιμάσει.

tyropitakiaedited
Τυροπιτάκια με ανθότυρο, ανάλαφρα και τραγανά

Από τα πιο ωραία πρώτα είναι επίσης οι κολοκυθοκεφτέδες, όπως και οι ρεβυθοκεφτέδες που είναι τραγανοί και οι δυο και αφράτοι συνάμα. Αν, ωστόσο, ανήκεις στους πιο μερακλήδες, προτίμησε τα μπουρεκάκια, τουτέστιν φλογέρες στο τηγάνι με κασέρι, σύγκλινο Μάνης και ντομάτα. Βέβαια, ξέχασα να σας πω, το πιο σημαντικό. Επειδή το ψωμί είναι κι αυτό home made -και βγαίνει από τον ξυλόφουρνο που λέγαμε- θα το… τσακίσετε, γι’ αυτό κάντε κράτει και μην υπερβάλετε, καθώς οι μερίδες είναι αρκετά χορταστικές.

gaidaros mprizoles

gourounopoula

14051605_652348861606811_1718598557769984002_n
Σχάρας, γουρνοπούλα ή μαγειρευτό; Ιδού η απορία!

Για κυρίως προτιμήστε άφοβα κάποιο μαγειρευτό, όπως το εξαιρετικό αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και πουρέ γλυκοπατάτας ή τον Μανιάτη κόκκορα με σάλτσα κρεμμυδιών και κεφαλοτύρι, διαφορετικά πάρτε στη μέση γεύσεις στα κάρβουνα, απαραίτητα με πατάτες τηγανητές (και αληθινές). Από τα καλύτερά τους το μπιφτέκι, που φτιάχνεται από φρέσκο, άπαχο κιμά με παραδοσιακή συνταγή και η άπαιχτη γουρνοπούλα στον ξυλόφουρνο.

psomi
Το ψωμί φτιάχνεται από τον μάγειρα στον ξυλόφουρνο

info
Ελληνοσερβικής Φιλίας (πρώην Σουλίου) 52, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2106004724, www.gaidaros.gr
Κόστος: 15 – 17 ευρώ/άτομο. Ανοικτά κάθε μέρα από τις 18.00 μμ και μετά, Σαββατοκύριακο όλη μέρα, Δευτέρα κλειστά. Κάθε Παρασκευή – Σάββατο βράδυ (από Οκτώβριο) ζωντανή μουσική.