Είναι γεγονός ότι η Κρήτη είναι ένα νησί με τεράστια γαστρονομική παράδοση της οποίας η δημοφιλία ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα του. Άλλωστε, η διατροφή των κρητικών όχι μόνο αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πρότυπα της Μεσογειακής κουλτούρας αλλά ο τρόπος ζωής των Κρητικών είναι εξαιρετικό παράδειγμα ευζωίας για ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές, τα υλικά, τις συνταγές, τους συνδυασμούς και τις γεύσεις κάθε νομός έχει τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά, το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα ορεινά και τα παραθαλάσσια μέρη που για προφανείς λόγους διαθέτουν ξεχωριστά σημεία αναφοράς στη μαγειρική. Σε κάθε περίπτωση, η Κρήτη είναι ένας τόπος με διατροφική αυτάρκεια γι αυτό και από τη μία της άκρη έως την άλλη είναι γεμάτη με εστιατόρια και ταβέρνες που επενδύοντας στην αγνότητα των ντόπιων υλικών και τη διαχρονική αξία της παράδοσης παρουσιάζουν ενδιαφέροντα πιάτα επιμένοντας «κρητικά», κλασικά και δημιουργικά.

Από ότι φαίνεται λοιπόν η εστίαση της Κρήτης είναι στα καλύτερά της. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αν και είναι η πρώτη φορά που συμπεριλαμβάνεται στον χάρτη του θεσμού των FNL Best Restaurant Awards, βραβεύτηκαν 26 εστιατόρια. Ανάμεσα τους το εντυπωσιακό εστιατόριο Old Mill του Elouda Mare, στην κατηγορία σύγχρονη ελληνική κουζίνα, το οποίο κέρδισε κατευθείαν 2 αστέρια. Εντυπωσιακή, επίσης, είναι η ανάδειξη της ντόπιας παράδοσης κουζίνας η οποία αποτυπώνεται πλήρως στην κατηγορία «Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα» όπου 12 εστιατόρια από κάθε γωνιά της Κρήτης κέρδισαν από ένα αστέρι FNL.

Από τη μοντέρνα γαστρονομική οπτική του open-fire εστιατορίου Epsilon (Legacy Gastrosuites), που βρίσκεται στην καρδιά του Ηρακλείου και φέρει το στίγμα του Έκτορα Botrini, ως την υψηλού επιπέδου έκφραση της τοπικής κουζίνας στο υπέροχο μπαλκόνι του La Bouillabaisse στο Minos Beach Art Hotel (Άγιος Νικόλαος) και τη fusion κρητικομεξικάνικη μαγειρική του Matzenta Kuzina Del Sol των Χανίων, όλα συνθέτουν ένα ψηφιδωτό μοναδικών εμπειριών που αξίζει κανείς να απολαύσει.

OLD MILL

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζει δύο αστέρια
Old Mill, Elounda Mare, Ελούντα – Κρήτη

Κερδίζουν ένα αστέρι
Apiri Greek Eatery, Ηράκλειο – Κρήτη
Avli, Ρέθυμνο – Κρήτη
Elemes Cretan Cuisine, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη
Elia, Kapsaliana Village Hotel, Καψαλιανά – Αρκάδι Κρήτη
Epsilon Legacy Gastrosuites, Ηράκλειο – Κρήτη

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά
Βάταλος, Φραγκοκάστελο – Κρήτη
Ηλιομανώλης, Κάννεβος – Κρήτη
Κρίταμον, Αρχάνες – Κρήτη
Κυριάκος, Ηράκλειο – Κρήτη
Λεβέντης, Άνω Σταλός – Κρήτη
Ντουνιάς, Δρακώνα – Κρήτη
Ονήσιμος, Πεζά – Κρήτη
Πανόραμα, Ασκύφου – Κρήτη
Ρακάδικο Οινωδείο, Σητεία – Κρήτη
Taverna, Daios Cove Hotel, Άγιος Νικόλαος – Κρήτη
Χρυσόστομος, Χανιά – Κρήτη

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζει ένα αστέρι
La Bouillabaisse, Minos Beach Art Hotel Άγιος Νικόλαος – Κρήτη

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
Κερδίζουν ένα αστέρι
Hasika, Ρέθυμνο – Κρήτη
Kakkos Tavern, Ιεράπετρα – Κρήτη
Πεσκέσι, Ηράκλειο – Κρήτη

FUSION & ETHNIC
Κερδίζει ένα αστέρι
Matzenta Kuzina Del Sol, Χανιά – Κρήτη

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
Κερδίζουν ένα αστέρι
Bony Fish Seafood Restaurant, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη
Saradari Fish Restaurant, Λιμένας Χερσονήσου – Κρήτη
Χιώνα, Χιώνα – Κρήτη

EPSILON LEGACY GASTROSUITES

APIRI GREEK EATERY

ELEMES CRETAN CUISINE

KAPSALIANA

HASIKA

ΝΤΟΥΝΙΑΣ

TAVERNA DAIOS COVE HOTEL

ΠΕΣΚΕΣΙ

MATZENTA KUZINA DEL SOL

BONY FISH SEAFOOD

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλες τις φετινές βραβεύσεις.

Κεντρική φωτογραφία: Χρυσόστομος, Χανιά