Σαν παλιά αυλή αθηναϊκή, με δροσιά και μουσικές, ωραία ποτά και νόστιμο φαγητό αλλάζει την εικόνα για του Ψυρρή.

Αλήθεια, τι με έκανε να εκδράμω στη Σαρρή, στου Ψυρρή, ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2019, δεν το έχω εντοπίσει, αλλά ό,τι κι αν ήταν, μπράβο του. Ομόρφυνε την εβδομάδα μου και πήρε κούραση ημερών μακριά. Ευτυχώς η φίλη είχε κάνει κράτηση, διαφορετικά ακόμη θα περίμενα στην είσοδο και θα κοιτούσα με μάτια κουταβιού τις χαρούμενες φυσιογνωμίες στα τραπέζια.

Έλειπε αυτή η αυλή από το κέντρο της πόλης, από αυτή την πλευρά του κέντρου της. Μια γειτονιά με ανθρώπινα μεγέθη, απαξιωμένη αλλά πανέμορφη ακόμη μετά τις βιαιοπραγίες εναντίον της, όπου νήπια πλατάνια και μουριές μεγαλώνουν πλάι σε γιασεμιά, μυρωδικά και όλα τα φυτά που συναντούσες στις αθηναϊκές αυλές, προτού πέσει παντού η τσιμεντόπλακα. Εκεί όπου παλιά βλέπαμε ταινίες, στη θέση του Cine Ψυρρή, και τρώγαμε εναλλακτικά κυριλέ, στο «Κουζίνα», έχει στηθεί το «Λοκάλι». Οι καρεκλοπολυθρόνες του παλιού θερινού σε φρεσκαρισμένη έκδοση, τραπέζια μεγάλα και βολικά, μουσική που σου επιτρέπει να συζητάς χωρίς να φωνάζεις, ένας κατάλογος που μπορεί να σε κρατήσει πολλές ώρες και μια ησυχία σχεδόν θερέτρου εξηγούν ίσως εν πολλοίς την αναπάντεχη (;) επιτυχία ενός ακόμη all day χώρου και μάλιστα off-off Broadway.

Σε αυτά τα εμφανή θα προσθέσω κάποια που συνήθως προσπερνάμε όταν μεταφράζουμε επιτυχημένες προσπάθειες. Οι τέσσερις ιδιοκτήτες είναι άνθρωποι που ζουν και επιχειρούν στο κέντρο, είναι οι ίδιοι λοκάλια δηλαδή, και έχουν τις ίδιες ανάγκες: καλό value for money, σωστή ποιότητα, τίμια δουλειά, σέρβις επαγγελματικά φιλικό.

Το κρασί σε ποτήρι ξεκινά από τα 3 και 4,5 ευρώ σε μια συμπαθητική λίστα, τα spirits έχουν εκπροσώπους από τα καλύτερα σπίτια, τα κοκτέιλ είναι καλοδουλεμένα και με άποψη. Λόγω αδυναμίας στο τζιν δοκίμασα τα Gin is Liquid Sanity, ένα τζιν τόνικ με μάραθο και πεπόνι, και Perfect Gin & Tonic με καρδάμωμο και ροδάκινο. Στο τραπέζι ήρθε επίσης το Νο Woman No Cry με ρούμι, βανίλια, pandan, ροζ γκρέιπφρουτ και μοσχολέμονο, και το Jalisco Xpress, μια παραλλαγή του Margarita με τεκίλα, κόλιανδρο, τσίλι, αγαύη και μοσχολέμονο.

Για φαγητό, μερίδες κανονικές, σε επιλογές όπως τα κεφτεδάκια με πιτάκια από ξινόχοντρο και οι φτερούγες κοτόπουλου πανέ με τηγανητές μπάμιες αποδεικνύουν ότι το μαγαζί έχει σχεδιαστεί με σοβαρότητα και στην κουζίνα, ότι οι μεζέδες από μόνοι τους αποτελούν πόλο έλξης, όπως κάποτε, πολύ παλιά, οι μεζέδες της Δεξαμενής – οι λίγο παλιότεροι μάλλον θα συμφωνήσουν. Υπολογίστε για ένα πιάτο (που μάλλον θα μοιραστείτε) και ένα κοκτέιλ περίπου 20 ευρώ.

info
Σαρρή 44, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ. 210 3250673.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ