Ένα δείπνο απολαυστικό με τη θάλασσα να κυριαρχεί στις επιλογές μας, από τον σεφ Παναγιώτη Γιακαλή, έναν από τους καλύτερους της γενιάς του.

Έχει αρχίσει και βραδιάζει νωρίτερα, τα βράδια είναι ευχάριστα δροσερά και η διαδρομή στην παραλιακή ξαναγίνεται με έναν τρόπο αδιευκρίνιστο κινηματογραφική. Στον δρόμο της Βουλιαγμένης τα φώτα στην είσοδο του The Margi διαχέουν ένα πορτοκαλένιο φως που ενισχύεται από τα γήινα χρώματα της εισόδου και του lobby μεταφέροντάς μας σαν σε σκηνικό του The Big Gatsby. Μια αίσθηση που συνεχίζεται με το πέρασμα στο τραπέζι μας στο αίθριο, απ’ όπου πήρε το εστιατόριο το όνομά του. Στο σέρβις η Βασιλική, γνώριμή μας από άλλα πόστα παλιότερα για τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά της, με αληθινό χαμόγελο αναλαμβάνει τον ρόλο της οινοχόου – συνοδού μας στη βραδιά και το κάνει επιτυχημένα μέχρι το τέλος της.

Το Patio αποτελεί το fine dining εστιατόριο του The Margi και ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ όλων των εστιατορίων του ξενοδοχείου, δημιουργεί ένα μενού αντίστοιχο των προσδοκιών μας. Και το κάνει με έναν τρόπο ευχάριστα ανατρεπτικό για τα σημερινά δεδομένα. Φινέτσα και απόλυτες ισορροπίες χωρίς αδικαιολόγητες εντάσεις ή προσπάθειες εντυπωσιασμού με αχρείαστες «εκρήξεις» χαρακτηρίζουν τα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι μας, από την αρχή μέχρι το τέλος του δείπνου.

Το καλωσόρισμα έδειξε τις «προθέσεις» του σεφ, με το μικροσκοπικό σάντουιτς παστελιού με φουαγκρά να προηγείται στη μεταξύ μας δημοσκόπηση. Η μους αχινού με τα αβγά του και έναν πυκνό αλλά αέρινο αφρό ούζου με λεμόνι ήταν ένας έρωτας με την πρώτη πιρουνιά. Η μεταφορά του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα πιάτο όπου τίποτε δεν περισσεύει και κανένα υλικό δεν διεκδικεί την υπεροχή.

Λάτρης των στρειδιών καθώς είμαι, δεν θα μπορούσα να μην απολαύσω τη λεπτότητα του στρειδιού με μια ανάλαφρη κρέμα χρένου (horseradish), τσιπς κρεμμυδιού και μπέικον και σπόρους σιναπιού. Ένα ελαφρύ σαν τσίμπημα κάψιμο, ιώδιο, γλύκα και γήινη ένταση, ένα μικρό ποίημα. Ο αστακός, δυνατό σημείο του Παναγιώτη Γιακαλή, με πουρέ καρότου και μια μικρή σαλάτα από μάνγκο, κάσιους κόλιανδρο και δυόσμο ήταν απολαυστικός και μια από τις καλύτερες εκδοχές του που έχω δοκιμάσει τον αρκετό τελευταίο καιρό. Η γλώσσα, πάνω σε ένα φρικασέ από κυδώνια με μύδια, γλασαρισμένη με αχινό και χαβιάρι συνέχισε με τρόπο ανάλογο την περιήγηση μας στο θαλασσινό τοπίο.

Για την απόβασή μας στη στεριά, το άψογα ψημένο αρνάκι με πουρέ ελιάς και ψητή μελιτζάνα αρωματισμένη με τζίντζερ ολοκλήρωσε το ταξίδι με τον καλύτερο τρόπο. Ένα επιτυχημένο παιχνίδι με τα υλικά του ελληνικού καλοκαιριού σε μια σύνθεση εξαιρετική.

Ναι, ο Παναγιώτης Γιακαλής δικαίως συγκαταλέγεται στους καλύτερους μάγειρες της γενιάς του. Ναι, θα ξαναπάω να τον απολαύσω και στο Malabar, το έτερο εστιατόριο του The Margi. Στο Patio υπολογίζετε γύρω στα 80 ευρώ χωρίς ποτό, με σωστό value for money.

info
The Margi Hotel, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8929160 (Δεν είναι ανοιχτό τον χειμώνα).

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ