Η αναζήτηση για μια καλή πιτσαρία είναι ένα από τα κλασικά θέματα συζήτησης στις παρέες, καθώς το ζητούμενο δεν είναι απλώς μια πίτσα, αλλά μια καλή πίτσα. Και τι είναι αυτό που την κάνει καλή; Τα χαρακτηριστικά των συστατικών της -αλμυρά, λιπαρά, γλυκά- που όταν ενωθούν θα δημιουργούν μια πλούσια γευστική πανδαισία. Ιδιαίτερα όταν η πίτσα είναι προσεγμένη -με ποιοτικά υλικά, σωστές αναλογίες συστατικών, άψογα συνδυασμένες και εύγεστες γαρνιτούρες, μυστικές συνταγές και σωστό ψήσιμο. Παρακάτω θα βρείτε 10 σημεία στην Αθήνα που προσφέρουν γευστικές πίτσες όποιο κι αν είναι το στιλ που προτιμάτε.

Alio Pizzeria
Το δυνατό δίδυμο πίσω από το «Alio Restaurant», Γιάννης Λουκάκος και Άκης Βαρθαλάμης, έχει δημιουργήσει και το Alio Pizzeria. Δίνοντας έμφαση στα αγνά και ποιοτικά υλικά καθώς και σε τεχνικές υψηλών προδιαγραφών, το Alio είναι ένα καλό παράδειγμα τoυ urban street food. Σε ένα μακροσκελή κατάλογο υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και επιλογές τόσο σε κόκκινη όσο και σε λευκή πίτσα. Για παράδειγμα, η «Prosciuto e Funghi» είναι μία από τις πιο ωραίες πίτσες του μαγαζιού.

Ηρακλείτου 71, Χαλάνδρι, 210 6086 304

Franco Manca – Sourdough Pizza
Στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας συναντάμε το Franco Manca. Μια πιτσαρία ναπολιτάνικου στιλ που αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει για τη ζύμη την οποία φτιάχνει. Πρόκειται για 100% sourdough κάτι που χαρίζει στην πίτσα την πολύ χαρακτηριστική γεύση. Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το ζυμάρι ωριμάζει με προζύμι του 18ου αιώνα, φουσκώνει αργά και έπειτα ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Το μενού περιλαμβάνει οκτώ πίτσες – οι οποίες αριθμούνται – ενώ οι «σπέσιαλ» του μήνα είναι γραμμένες στον μεγάλο πίνακα του μαγαζιού. Να σημειώσουμε πως έχει ανοίξει και κατάστημα στο Περιστέρι.

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου 2, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2581 501

Malconi’s Italian Restaurant
Στον πιο κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου, θα βρούμε το Malconi’s, που μετρά περίπου έντεκα χρόνια λειτουργίας. Εδώ θα βρείτε ένα ιδιαίτερο προζυμένιο ζυμάρι, με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, συνδυάζοντας διάφορα άλευρα για να πετύχει ένα αφράτο αλλά και τραγανό αποτέλεσμα. Όλες οι πίτσες ψήνονται σε ειδικό φούρνο που συνδυάζει γκάζι και ξύλο. Το προσεγμένο ζυμάρι, τα ποιοτικά υλικά σε τέλειες αναλογίες και το εξαιρετικό ψήσιμο οδηγούν σε ένα εξαίσιο αποτέλεσμα ιδιαίτερης νοστιμιάς.

Πατριάρχου Ιωακείμ 43 & Πλουτάρχου 23, Αθήνα, 210 7248 920

Monzù
Στην Κηφισιά βρίσκουμε το Monzù  όπου στο μενού του υπάρχουν επιλογές για πίτσα – margherita, funghi, verde, kermes και diavola. Όλα τα συστατικά είναι πολύ προσεγμένα και επιλεγμένα με προσοχή -ζυμάρι που φτιάχνεται καθημερινά και είναι 48ωρης ωρίμανσης και γαρνιτούρες που προέρχονται από μικρές φάρμες της Ελλάδας και της Ιταλίας. Όποια πίτσα και να πάρετε σίγουρα θα εκπλαγείτε από το πόσο ωραία δένουν τα υλικά αναδεικνύοντας περίτεχνα τα υλικά της.

Λεωφόρος Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, 210 6200 495

Lucinda
Ένα σχετικά νέο ιταλικό project άνοιξε πριν από λίγο διάστημα στον Χολαργό, το οποίο άνοιξε στο σημείο όπου βρισκόταν παλιότερα το Juicy Grill. Πίσω από αυτό θα βρούμε τον Αντώνη Δρακουλαράκο, σεφ και ιδιοκτήτη του Sushi Mou στο Σύνταγμα, τον Κυριάκο Λιοδάκη (από την πιτσαρία Granello στο Κέντρο) και τον Δημοσθένη Κουβαράκη, ιδιοκτήτη των Juicy Grill. Τι θα βρείτε εδώ; Μια μεγάλη ποικιλία από πίτσες, τη ζύμη των οποίων έχει επιμεληθεί φυσικά ο Κυριάκο. Είναι λεπτή, μοιάζει με τη ναπολιτάνικη, έχει πολλή υγρασία και ωριμάζει περίπου μιάμιση μέρα). Επίσης, θα βρείτε μερικά anti pasti πιάτα, σαλάτες και γλυκά.

Κεραμεικού 2, Χολαργός, τηλ. 2106564035

Valteziana
Στον γεμάτο ζωή πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια βρίσκεται το Valteziana. Πληθώρα επιλογών από κόκκινες και λευκές πίτσες, χορτοφαγικές ή μη, καθώς επίσης και δύο σπέσιαλ που αλλάζουν ανά 2-3 μήνες ανάλογα με τα ιδιαίτερα υλικά της κάθε εποχής. Ο Emanuel, σεφ και, μαζί με την Γεωργία, συνιδιοκτήτης του μαγαζιού, μιλάει με ενθουσιασμό για το ζυμάρι του που το φτιάχνει ο ίδιος καθημερινά και ωριμάζει για 48 ώρες αλλά και τη σάλτσα του, η οποία γίνεται από φρέσκιες ντομάτες που ξεφλουδίζονται και πατιούνται στο χέρι. Η βάση ελαστική και αφράτη και οι γαρνιτούρες πλούσιες και όμορφα δεμένες μεταξύ τους.

Βαλτετσίου 41, Αθήνα, 212 1073 755

Ovio
Στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα πολύ ζεστό και καλόγουστο χώρο, βρίσκουμε το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη. Από επιλογές του μενού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Zucchini που είναι ιδιαίτερα κομψή και ντελικάτη. Ξεχωριστή δε είναι και η κρούστα στις πίτσες του Ovio που λόγω της υψηλής υγρασίας του ζυμαριού, παίρνει μια αέρινη και παράλληλα αφράτη μορφή. Η γεμάτη ζύμη ψήνεται ιδανικά στον ξυλόφουρνο και δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο οπτικό αλλά και γευστικό αποτέλεσμα.

Απόλλωνος 4, Αθήνα, 211 4115 755

Nonna Edda Pizza
Το Nonna Edda στην Καισαριανή είναι μία συνοικιακή πιτσαρία που προσφέρει πολλές επιλογές σε κόκκινες και λευκές πίτσες. Ανοίγουν καθημερινά ζυμάρι και χρησιμοποιούν αγνά υλικά -τα περισσότερα φερμένα από Ιταλία. Η λεπτή και τραγανή βάση, δένει όμορφα με τις άκρως ενδιαφέρουσες γαρνιτούρες δίνοντας ένα άρτιο γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να επιλέξετε να φτιάξετε εσείς τη δική σας πίτσα με ό,τι υλικά επιθυμείτε, ενώ το κατάστημα προσφέρει και πίτσες γίγας σε προσιτές τιμές.

Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, Καισαριανή, 210 7240 024

Cupola
Στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος συναντάμε το Cupola, δημοφιλές ιταλικό εστιατόριο του Παγκρατίου. Μαλακή ζύμη και τον κόθρο όσο πρέπει φουσκωμένο και ωραία καψαλισμένο στις άκρες. Το ψήσιμο της γίνεται σε ειδικό ξυλόφουρνο, από τον οποίο έχει πάρει και το όνομα του το μαγαζί (“Cupola” είναι o θόλος που σχηματίζει ο ξυλόφουρνος). Όσον αφορά τους γευστικούς συνδυασμούς, καλύπτουν όλα τα γούστα από κλασικούς και vegetarian μέχρι και πιο πληθωρικούς. Από τον αρκετά ποικιλόμορφο κατάλογο ξεχωρίζουν στις κόκκινες η Melanzana (μοτσαρέλα, μελιτζάνες ψητές, mozzarella di buffala, σάλτσα ντομάτας San Marzano, grana Padano και βασιλικό) με γεμάτη γεύση και στις bianche η Tartufata φίνα και πολύ αρωματική.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 211 4117 444

The Eatalians – Mario & Luigi
Στην Ηλιούπολη υπάρχει ένα ιδιαίτερα στιλάτο στέκι για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας με πολλές και αξιόλογες επιλογές για πίτσα -και όχι μόνο.  Το ζυμάρι στις πίτσες εδώ έχουν υψηλή υγρασία (70-75%) με αποτέλεσμα η βάση της πίτσας να είναι μαλακή και το cornicione (κόθρο) αέρινο με καλοσχηματισμένες κυψέλες στο εσωτερικό του. Στο κομμάτι της γαρνιτούρας, ο σεφ παίζει με αντιθέσεις μπλέκοντας το πικάντικο της “nduja” με τη γλυκύτητα του μελιού. Η καθεμία από τις πίτσες του καταλόγου έχει τον δικό της χαρακτήρα ενώ το έξοχο ψήσιμο και το καπνιστό του ξυλόφουρνου απογειώνουν το γευστικό αποτέλεσμα.

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, 210 9957 953

Napule
Σε ένα πολυσύχναστο δρόμο της Βάρης δεσπόζει το Napul’è. Το εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio. Σε περίοπτη θέση στο μαγαζί φιγουράρει ο ξυλόφουρνος, που έχει έρθει από τη Νάπολη. Με βάση παραδοσιακή ναπολιτάνικη -μεγάλη, μαλακή και ελαφρώς τραγανή- σάλτσα San Merzano σε όλες τις πίτσες με ντομάτα, mozzarella di buffalo (100%) και εύγεστες γαρνιτούρες με άψογες αναλογίες, οι πίτσες του Napul’e είναι συναρπαστικές. Πέρα από την κλασσική και αγαπημένη buffalina (σάλτσα ντομάτας, mozzarella di buffalo, βασιλικός) αξίζει να δοκιμάσετε και τη λευκή stracciata (stracciata di buffala, μοτσαρέλα και στρογγυλή pancetta αρωματισμένη με μαραθόσπορο) και η ερυθρή marinara (σάλτσα San Marzano, σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο).

Λεωφόρος Κωνσταντίνου 43, Βάρη, 210 9655 815