Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια λαχταριστή, ζεστή πίτσα; Ελάχιστοι. Προσωπικά λατρεύω εκείνες που έχουν λεπτό ζυμάρι, φουσκωτό στεφάνι και μέχρι τρία υλικά πάνω τους – εκτός από τη σάλτσα ντομάτας. Οι παρακάτω, λοιπόν, πιτσαρίες, εκτός του ότι άνοιξαν πρόσφατα, έχουν κάτι να πουν. Τα ζυμάρια τους  είναι λεπτά, φτιάχνονται από προζύμι και πριν μπουν στον φούρνο, ωριμάζουν το λιγότερο μια μέρα. «Στολίζονται» φειδωλά και όταν ψήνονται σχηματίζουν ένα όμορφο αφράτο στεφάνι γύρω γύρω. Δοκιμάστε τις!

Franco Manca
Η ιστορία της συγκεκριμένης πιτσαρίας ξεκινά κάπου το 2008 στο Μπρίξτον του Λονδίνου και μέχρι σήμερα μετρά 56 καταστήματα στην Αγγλία. Στην Ελλάδα τώρα αριθμεί δύο καταστήματα. Και αυτό χάρη στη μεσολάβηση των αδερφών Λιάκου και του Πάνου Ιωαννίδη, που όταν δοκίμασαν την πίτσα της σε κάποιο ταξίδι τους στο Λονδίνο, εντυπωσιάστηκαν και την έφεραν εδώ. Το μεγάλο ατού του Franco Manca είναι η σχέση ποιότητας-τιμής που την κάνει από τις πιο προσιτές ποιοτικές πίτσες. Και εξηγούμαι: χρησιμοποιούν προσεγμένη πρώτη ύλη -τα περισσότερα έρχονται από την Ιταλία – και η τιμή της κάθε πίτσας δεν είναι σε απαγορευτικά επίπεδα. Το ζυμάρι που χρησιμοποιούν είναι αργής ωρίμασης 24 ωρών που περιέχει προζύμι, η ηλικία του οποίου αγγίζει τα 250 χρόνια! Από τον κατάλογο θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τη λευκή πίτσα με μοτσαρέλα, διαφόρων ειδών μανιτάρια και κρέμα τρούφας, καθώς και εκείνη με το καπνιστό και πικάντικο σαλάμι ή το τσορίθο.
Ελευθερίου Βενιζέλου 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102581501
Παρασκευοπούλου 45, Περιστέρι, τηλ. 2102589009

Lucinda
Στο Χολαργό, εκεί οπού βρισκόταν η πρώτη, μικρή «κατοικία» του Juicy Grill, πριν από λίγο καιρό άνοιξε μια φρέσκια και νόστιμη πιτσαρία. Πίσω από αυτό το ιταλικό project θα βρούμε τον Αντώνη Δρακουλαράκο, σεφ και ιδιοκτήτη του Sushi Mou στο Σύνταγμα, τον Κυριάκο Λιοδάκη -τον γνωρίζετε ίσως από την πιτσαρία Granello στο Κέντρο- και τον Δημοσθένη Κουβαράκη, ιδιοκτήτη των Juicy Grill. Μιλάμε για μια παρέα που αν μην τι άλλο ξέρει από καλό φαγητό. Τι θα βρείτε εδώ; Προς το παρόν 10 διαφορετικές πίτσες, το ζυμάρι των οποίων έχει φτιάξει φυσικά ο Κυριάκος (μοιάζει με το ναπολιτάνικο, έχει πολλή υγρασία και ωριμάζει περίπου μιάμιση μέρα). Επίσης, θα βρείτε μερικά anti pasti πιάτα, σαλάτες και γλυκά. Δοκιμάσαμε την ανάλαφρη Margherita με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο, την Pepperoni με το ωραία καυτερό ιταλικό αλλαντικό αλλά και την επίσης καυτερή Vezuvio με την nduja που της δίνει μια πιο ιδιαίτερη και έντονη γεύση.
Κεραμεικού 2, Χολαργός, τηλ. 2106564035

La Ricotta
Σε αυτή τη μικρή τρατορία που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγο καιρό στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Mάρκο Τζεναμπόνι (ίσως να τον θυμάστε από La Bella Napoli στοn Νέο Κόσμο) μαγειρεύει απλά, νόστιμα και ιταλικά. Το μενού που έχει στήσει δεν είναι μεγάλο αλλά ούτε μπερδεύει. Τα περισσότερα υλικά έρχονται από την γείτονα χώρα (τυριά και αλλαντικά κυρίως), ενώ το ζυμάρι που φτιάχνει για την πίτσα, ωριμάζει για περίπου 24 ώρες. Νόστιμη είναι η Napoli με σάλτσα ντομάτας κι αντσούγιες, η Salsiccia e friarielli με μοτσαρέλα, πρόβολα, ιταλικό λουκάνικο και το ναπολιτάνικο ελαφρώς πικρό χόρτο friarielli, αλλά και η ομώνυμη La Ricotta, που το στεφάνι της είναι γεμιστό με το μαλακό, αλμυρό πρόβειο τυρί.
Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 23, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109346070

 

Διαβάστε ακόμα

Viral: Η πιο περίεργη παραγγελία πίτσας

9 στέκια για πίτσα σε όλη την Αθήνα, που ξεχωρίσαμε για την ποιότητά τους

5 μπεργκεράδικα για νόστιμα, ζουμερά και εθιστικά μπέργκερ