Το μεξικάνικο φαγητό στην Αθήνα είναι μια απόλαυση που μας βγάζει από τα συνηθισμένα και μας προτρέπει να δοκιμάσουμε πολύχρωμα και καυτερά πιάτα με παγωμένες Μαργαρίτες! Ιδού, λοιπόν, πέντε εστιατόρια στην πόλη που θα μας κάνουν να αναφωνήσουμε «Viva Mexico!».

Amigos
Με την πρώτη θα αισθανθείτε «φίλοι» – έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομα του. Το συγκεκριμένο εστιατόριο μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας μεξικάνικης, πολύχρωμης γιορτής προσφέροντας tex-mex προσεγμένα πιάτα και γευστικές, παγωμένες margaritas, που φεύγουν καθημερινά ανά λίτρα. Είναι το κατάλληλο μέρος για να το επισκεφτείτε με την παρέα σας, να βάλετε στη μέση τα nachos με guacamole ή εκείνα με το ελαφρώς καυτερό chili con carne και να ξεκινήσετε τον χορό της margarita. Νόστιμα επίσης είναι και τα albóndigas rojas (μεξικάνικα κεφτεδάκια) που μαγειρεύονται σε αγαύη και σερβίρονται με καυτερή σάλτσα chipotle.

Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, τηλ: 210 8983167 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210 9332220

Loco Athens
Μπορεί να μην έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, όμως το Loco ήδη έχει φτιάξει το δικό του κοινό – βρίσκεται και στην δική μου λίστα με τα ethinc μαγαζιά της πόλης. Η αισθητική του θα σας βάλει αμέσως στο κλίμα της μεξικάνικης γιορτής, χωρίς όμως να γίνεται φολκλόρ. Το μουσικό χαλί του θα σας κάνει να ζητάτε την μια margarita μετά την άλλη (τις επιμελείται όπως και όλα τα κοκτέιλ του ο Νίκος Σουρμπάτης). Όσο για το φαγητό φέρνει την υπογραφή του Αθηναγόρα Κωστάκου ,ο οποίος έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο που θεωρητικά χωρίζεται στα δύο: στα tacos και στα ceviche και ωμά. Τα tacos έρχονται ανά δυάδες και σας προτείνω τόσο εκείνο με την κροκέτα μπακαλιάρου όσο χοιρινό iberico γύρος που είναι μια νοστιμιά. Για τα ceviche έχω μόνο να σας πω ότι είναι τόσο καλοδουλεμένα και νόστιμα που θα ήταν αμαρτία να μην τα δοκιμάσετε.

Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 2103318778

Barro Negro
Γήινα χρώματα, καμάρες, πλακάκια στο πάτωμα και πολλά μικρά φυτά διασκορπισμένα στο χώρο. Αυτό είναι το σκηνικό της πρώτης tequileria – mezcaleria της Αθήνας. Πρωταγωνιστής είναι η μπάρα που διατρέχει κατά μήκος όλο το μαγαζί και η σιδερένια βιτρίνα με τις 120 και βάλε ετικέτες από τα δύο αποστάγματα της αγαύης, την tequila και το mezcal. Εδώ όπως καταλαβαίνετε να πιείτε προσεγμένες και καλοφτιαγμένες margaritas αφού πίσω από τον «Μαύρο πηλό» (έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά) βρίσκονται δύο αξιόλογοι bartenders και γνώστες των εν λόγω αποσταγμάτων o Στέλιος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Καβακλής.

Ιωάννου Παπαρηγόπουλου 15, Αθήνα, τηλ. 2100107618

Dos Hermanos
Άνοιξε πριν από τριάντα χρόνια και ήταν από τα πρώτα εστιατόρια που «επένδυσαν» στην μεξικάνικη κουζίνα. Η ατμόσφαιρά του αγγίζει τα όρια του φολκλόρ, με την αυλή του να μοιάζει με μεξικάνικη hacienda σε πολύχρωμους τόνους, με άνετες εμπριμέ μαξιλάρες, αρκετά φυτά, φωτάκια στις γλάστρες και μια προσωπογραφία της Φρίντα σε περίοπτη θέση. Αυτό που δεν πρέπει να λείψει από το τραπέζι σας είναι τα τραγανά nachos που τα φτιάχνουν οι ίδιοι και τα σερβίρουν με guacamole, το chili con carne, που αν σας αρέσει το καυτερό μπορείτε να ζητήσετε να σας αυξήσουν το τσίλι, καθώς και τα huevos rancheros, αυγά σε κόκκινη πικάντικη σάλτσα, που οι Μεξικάνοι συνηθίζουν να τρώνε για πρωινό. Επίσης σας προτείνω το mole με τσίλι και σοκολάτα, το οποίο ο σεφ-ιδιοκτήτης, Πίτερ Μαραγκός, γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά της παρασκευής του. Φυσικά, οι margaritas που ετοιμάζει ο bartender Διονύσης Ζησιμόπουλος είναι η ιδανική παρέα για το φαγητό σας. Τέλος, αξίζει να σας αναφέρω ότι διαθέτουν μια πολύ καλά ενημερωμένη κάβα με 100 και τεκίλες.

Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ: 210 8087906

Poncho
Αυτή η λιλιπούτεια taqueria που άνοιξαν στην πλατεία Καρύτση είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θέλετε για κάτι στα γρήγορα. Το μενού της περιλαμβάνει τρεις όλες κι όλες συνταγές για tacos και άλλες τόσες για quesadillas. Τη masa de maiz (το ζυμάρι του tacos) τη φτιάχνουν καθημερινά οι ίδιοι από αλεσμένα καλαμπόκια. Την ανοίγουν επιτόπου με μια αυτοσχέδια πρέσα και τη γεμίζουν με μανιτάρια, γύρο χοιρινό, τυρί, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο. Στα tacos εσείς μπορείτε να προσθέσετε είτε μια δροσερή salsa verde με αβοκάντο και κόλιανδρο, είτε μια chipotle κάπως καυτερή, είτε μια habanero που καίει σατανικά. Και για να σβήσετε την κάψα τους προτείνουν δύο κρύα ποτά (aguas): το agua de Jamaica με ιβίσκο και το agua de tamarindo με ταμάρινδο (καρπός με όξινη γεύση). Στο μεν πρώτο μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε tequila και στο δεύτερο mezcal.

Πλατεία Καρύτση 10, Αθήνα, τηλ. 210 3317538.